Ko stoji iza napada na vjerske autoritete u Adenu?

U proteklih godinu i po zabilježeni su atentati na 17 selefijskih učenjaka, uključujući i ubistvo šejhova Rawija al-Ariqija i Abdurrahmana al-Adenija (Al Jazeera)

Selefijski šejh Adel al-Sehiri ubijen je s tri hica na povratku s jutarnje molitve u napadu koji baca svjetlo na razmjere opasnosti koje vrebaju vjerske vođe u Adenu, privremenoj prijestonici legitimne vlade u Jemenu.

Nepoznati naoružani napadači izvršili su atentat na Al-Sehirija u prošlu subotu, samo nekoliko dana nakon ubistva dvojice šejhova, Yasina al-Adenija i Fahada al-Yunisija. Aden je zahvatio nezapamćen talas atentata u kojima su ubijeni deseci vjerskih učenjaka i vođa narodnog otpora lojalnih legitimnoj vladi u gradu.

Još otkad je Aden oslobođen, uz pomoć arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, u julu 2015, atentati na vjerske učenjake postali su opasna i učestala pojava koja traje do danas. U proteklih godinu i po zabilježeni su atentati na 17 selefijskih učenjaka, uključujući i ubistvo šejhova Rawija al-Ariqija i Abdurrahmana al-Adenija.

Paralelno s tim provode se i akcije hapšenja istaknutih vođa selefijskog pokreta pod izgovorom borbe protiv terorizma, uključujući i utjecajne vjerske ličnosti u provincijama Aden i Hadramaut, kojima upravljaju jemenske sigurnosne snage podržane od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Jemen se u posljednjih nekoliko mjeseci pretvorio u arenu za sukob između unutrašnjih i vanjskih snaga koje imaju različite agende još otkad su Emirati podstakli njima lojalne snage Južnog pokreta da proglase formiranje prijelaznog vijeća na jugu. Emirati žele da ovo Vijeće, koje se protivi legitimnim vlastima, zastupa južni Jemen u državi i izvan nje.

Učestali atentati, koji su još obavijeni velom tajne, otkrivaju razmjere podijeljenosti koja vlada u vojnim formacijama i sigurnosnim službama u Adenu. Osim toga, grad prolazi kroz turbulentno razdoblje zbog pitanja koja se tiču lojalnosti, s obzirom na to da je jedan dio snaga u gradu odan legitimnim vlastima u državi, a drugi Ujedinjenim Arapskim Emiratima, jednoj od vodećih država u arapskoj koaliciji.

Dok posmatrači vjeruju da nije moguće otkriti koje su strane odgovorne za te atentate zbog velikog broja aktera prisutnih na sceni u južnom Jemenu, analitičari prebacuju krivicu na selefijski pokret blizak Emiratima, koji predvodi smijenjeni jemenski ministar Hani bin Braik, trenutno nastanjen u Abu Dhabiju.

Protiv Muslimanske braće 

Abdul Baqi Shamsan, profesor političke sociologije na Univerzitetu u Sani, smatra da ovaj pokret gaji snažno neprijateljstvo prema Muslimanskoj braći i grupama koje ne dijele njihova gledišta. Oni nastoje preuzeti dominaciju nad vjerskim prostorom “postavljanjem imama koji pripadaju ovom pokretu”. Emirati su radili na osnaživanju ovog pokreta, jer se to podudara s njihovim posebnim planovima za Jemen.

Shamsan je u razgovoru za Al Jazeeru rekao da Bin Braikov pokret snosi glavnu odgovornost za atentate na imame džamija, inače pripadnike umjerenog selefijskog pokreta u Adenu, kao i za napade na čelnike stranke Islah, koja predstavlja jemenski ogranak Muslimanske braće.

Kaže kako to ide u prilog Emiratima, čiji je cilj eliminisati sve grupe koje podržavaju legitimno izabrane vlasti i ishode nacionalnog dijaloga sve dok ne očiste područje juga od grupa koje se zalažu za nacionalno rješenje, u kojem bi Jemen bio regionalizovana država. Smatra da ovakvi potezi spadaju u okvire provođenja mjera za odvajanje južnog dijela zemlje od njenog sjevera.

Dok strane bliske Bin Braiku nisu željele govoriti za Al Jazeeru ili dati bilo kakav komentar vezano za ove optužbe, Mansour Saleh, novinar iz Adena, smatra da upiranje prsta u jednu stranu predstavlja neku vrstu političkog spletkarenja.

Saleh je za Al Jazeeru rekao da mnoštvo aktera na lokalnoj sceni i veliki broj onih koji žele pobrkati planove otežava pronalazak odgovornih za atentate usmjerene protiv najlakše i najslabije karike jemenskog društva.

Nema rezultata istraga

Kaže da su vjerski učenjaci nezaštićeni civili, zbog čega postaju laka meta atentatora, naročito u atmosferi potpune nesigurnosti u gradu koji je izašao iz rata, kao i očajničkih pokušaja pojedinih strana da naruše ugled sigurnosnih organa kako bi ih prikazali kao slabe i nesposobne.

Kaže da napadi na imame i propovjednike dovode analitičare i upućene u dešavanja pred brojna pitanja, međutim, dokle god je riječ o ljudskim životima, ne smije se ostaviti prostor za nagađanja i neprecizne analize, jer bi to moglo navesti javno mnijenje da okrivi ili oslobodi krivice pojedine strane bez oslanjanja na sigurne činjenice.

Mohamed Mostafa al-Amrani, pisac i politički analitičar, smatra da je cilj ovih atentata ukloniti imame i propovjednike u Adenu i na njihovo mjesto dovesti druge osobe, zbog čega ne isključuje da “UAE stoji iza svega toga, bez obzira na to što nije direktni izvršilac”.

Al-Amrani se pita zašto su atentati i hapšenja usmjereni protiv imama i propovjednika s kojima se Abu Dhabi ne slaže dok su toga pošteđeni drugi selefijski predstavnici lojalni Bin Braiku, koji je poznat po privrženosti projektu i planovima Emirata.

Također se pita: zašto sigurnosne službe u Adenu, na čijem se čelu nalazi Shalal Ali Shaye'a, koji je odan Emiratima, ne rade na krivičnom gonjenju počinilaca i njihovom izvođenju pred sud, te otkrivanju strana koje stoje iza toga? Zašto još nema priznanja ili rezultata istraga, s obzirom na to da je već ranije privedena jedna osoba koja se tereti da je izvršila atentat na propovjednika?

Izvor: Al Jazeera