Je li Abdel Fatah al-Sisi postao posrednik?

Al-Sisi je prvi pokrenuo priču da se libanski premijer Saad al-Hariri nalazi u kućnom pritvoru u Saudijskoj Arabiji (Al Jazeera)
Al-Sisi je prvi pokrenuo priču da se libanski premijer Saad al-Hariri nalazi u kućnom pritvoru u Saudijskoj Arabiji (Al Jazeera)

Piše: Mohamed al-Najjar

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry počeo je u nedjelju turneja po šest arapskih prijestolnica pod nazivom “Smanjiti napetost u regionu”, čime se otvara pitanje o suštini egipatskog stava, budući da je prošle sedmice ova država izrazila različite stavove od saudijskih, posebno o krizi u Libanu. Shoukry je počeo turneju iz glavnog grada Jordana, Ammana, gdje se sastao s kraljem Abdullahom II i jordanskim ministrom vanjskih poslova Aymanom Safadijem, dok je razgovorima dvije strane dominiralo pitanje libanske krize.

Prema saopćenju egipatskog Ministarstva vanjskih poslova, Shoukry će, također, posjetiti Rijad, Abu Dhabi, Kuvajt, Manamu i Muskat te će prenijeti usmenu poruku predsjednika Abdel Fataha al-Sisija liderima ovih država i razgovarati s njima o krizi u Libanu, ali i drugim pitanjima koja izazivaju napetosti na arapskoj sceni. Shoukryeva turneja i Sisijeve poruke, koje će prenijeti egipatski ministar vanjskih poslova, izazivaju polemike o stavovima Egipta koji se ne podudaraju sa stavovima njegovih saveznika, posebno Saudijske Arabije, kada se radi o krizama u regionu, a naročito o krizi u Libanu.

Nema mjera protiv Hezbollaha

Sisi je prvi pokrenuo priču da se libanski premijer Saad Hariri nalazi u kućnom pritvoru u Saudijskoj Arabiji, i to na sastanku s predsjednikom libanskog Parlamenta Nabihom Berrijem, dan nakon što je Hariri podnio ostavku iz Rijada. Sisi je, također, ponovio u tri navrata da Egipat neće preduzeti nikakve mjere protiv libanskog Hezbollaha, reagirajući na pozive Saudijske Arabije upućene preko ministra Thamera Al-Sabhana. Na pitanje postoje li izgledi za rat protiv Hezbollaha, egipatski predsjednik je odgovorio da se protivi bilo kakvom ratu u regionu.

Premda je Sisi upakovao svoje riječi i stavove u rečenice kojima je potvrdio da je sigurnost Zaljeva jednako važna kao i sigurnost samog Egipta te da se protivi iranskom uplitanju u arapska pitanja, ipak je neusaglašen stav Egipta i Saudijske Arabije o Libanu izazvao velike polemike. Egipatski i arapski posmatrači smatraju da se turneja egipatskog ministra može višestruko tumačiti. Pojedini smatraju kako to govori da se stav Egipta razlikuje od saudijskog pristupa u Libanu. Egipat ne dijeli mišljenje Saudijske Arabije u pogledu destabilizacije unutrašnjeg fronta u Libanu u saudijskim nastojanjima da se smanji utjecaj Irana u regionu.

Ovdje dolaze do izražaja informacije koje su procurile sa libanske strane, da je libanski predsjednik Michel Aoun naišao na iznenađenje i zbunjenost Sisija kada ga je nazvao kako bi razgovarao s njim o ostavci libanskog premijera Saada al-Haririja te da egipatski predsjednik nije bio upoznat sa saudijskim razlozima koji su naveli Haririja da poduzme takav korak.

Procurjele informacije također otkrivaju da je Kairo kontaktirao libanske strane i pozvao ih da ostanu pribrane, umjesto toga da kontaktira libanske predstavnike u Kairu kako bi ih podstakao da vrše pritisak na Saudijsku Arabiju. Time se, zapravo, pokušalo izbjeći pretvaranje Libana u arenu sukoba za novi saudijski rat s Iranom.

Svi za punu slobodu kretanja Haririju

Znakovito je mišljenje analitičara da Kairo počinje osjećati zabrinutost zbog saudijske impulsivnosti u odlukama vezano za brojne probleme u regiji, počevši od jemenskog pitanja, koje se pretvorilo u političku, humanitarnu i sigurnosnu krizu, zatim zaljevske krize, u kojoj nema nikakvih pomaka s obzirom na neuspjeh kuvajtskog posredovanja. Pored toga, unutrašnja previranja u Saudijskoj Arabiji izazivaju sve veću zabrinutost saveznika Kraljevine nego što ih ohrabruju.

Posmatrači, također, govore kako je Kairo zabrinut zbog stvaranja novih kriza u pitanjima koja se nalaze u zoni egipatskog utjecaja. Tu, prije svega, treba istaći pitanje Palestine i mira s Izraelom, u kontekstu iznenadne posjete palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa Rijadu, nakon žurnog poziva kojeg mu je uputio kralj Salman bin Abdel Aziz.

Posjeta egipatskog ministra može se tumačiti i kao rezultat dogovora sa Saudijskom Arabijom kako bi se zemlja spasila iz kriza s kojima se suočava. Ovdje se posebno ističe libansko pitanje, naročito s uključivanjem pojedinih međunarodnih aktera u pitanje Haririjeve ostavke, među kojima i Francuske. Pojedini smatraju kako je Egipat pretekao Francusku u ulozi posrednika s ciljem pronalaska rješenja za krizu, u kojoj je Rijad ostao sam nakon što su međunarodne države pokazale da su složne u svojim stavovima i zahtjevima da se pruži “puna sloboda kretanja Haririju” i da se nisu osvrtale na razloge koje je iznijela Saudijska Arabija.

U ovom kontekstu se posebno ističu stavovi libanskih analitičara koji su u proteklim danima tražili da Egipat preuzme saudijsku ulogu u Libanu, i to zbog impulzivnih reakcija Rijada, kako su ih opisali, ali i toga da je egipatski pristup više u skladu s unutrašnjom situacijom u Libanu.

Kairo i palestinsko pomirenje

Također, turneja egipatskog ministra tumači se i time da Egipat nastoji smiriti situaciju u regionu zbog svojih unutrašnjih problema. Prije svega, ova država je zaokupljena pitanjem reizbora Sisija za drugi mandat, pored zabrinutosti da bi potezi saudijskog prijestolonasljednika kojima se nastoji reducirati uloga prinčeva mogli utjecati na saudijska ulaganja u Egiptu, koji se suočava sa složenom ekonomskom krizom.

S obzirom na sve ove podatke, posmatrači se nalaze pred pitanjem: pokušava li Egipat zaista vratiti svoju ulogu u regionalnim pitanjima, polazeći od veoma snažnog povratka Kaira u palestinskom pomirenju te različitih stavova Egipta i Saudijske Arabije o Libanu? Međutim, i dalje ostaje pitanje na koji način će Kairo uskladiti svoju ambiciju za ponovnim preuzimanjem centralne uloge i njegovu neprestanu potrebu za pomoći zaljevskih prijestolnica, budući da činjenice dokazuju kako ona nije bila besplatna, već je išla na račun uloge Egipta u važnim regionalnim pitanjima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO