Vruće debate o budućnosti palestinskog političkog sistema

Praktičnim prijedlozima nastoji se osigurati pomirenje dvije potpuno različite strane na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze (EPA)
Praktičnim prijedlozima nastoji se osigurati pomirenje dvije potpuno različite strane na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze (EPA)

Piše: Khalil Mabrouk

Proteklih dana u Istanbulu su vođene vruće debate o percepcijama palestinskih frakcija vezano za političku stvarnost u njihovoj državi i budućnosti odnosa među političkim komponentama u Palestini. Centar Vision za politički razvoj organizirao je dvodnevni simpozij u Istanbulu o temi “Razvoj i aktiviranje političkog sistema u Palestini – odrednice, mogućnosti i izazovi”.

Debata se zaoštrila nakon što je palestinski akademik Adib Ziadeh predložio novu “mapu puta” za postizanje pomirenja, koju je nazvao “Jedinstvo na temelju sporazumne podjele”. Ziadeh je iznio veoma neobične prijedloge o pravilima političkog djelovanja palestinskih frakcija, što je obrazložio time da je riječ o praktičnim prijedlozima za pomirenje dvije potpuno različite strane na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. 

Mapa, za koju Ziadeh priznaje da treba doradu, predlaže da pitanja vanjske politike i javnog zastupanja budu isključivo u nadležnosti palestinskih vlasti u Ramallahu, da se donese jedan zakon za upravljanje Zapadnom obalom, a drugi za Pojas Gaze, što će uključivati i sisteme prikupljanja prihoda i isplate sredstava. Također, predlaže da se iz izbora na Zapadnoj obali isključi Islamski pokret otpora Hamas, a da se organiziraju posebni izbori u Pojasu Gaze, na kojima bi ovaj pokret imao pravo učešća.

Podijeljenost

Ziadeh kaže da razvoj palestinskog političkog sistema “nije moguć” u svjetlu zadržavanja trenutnog stanja, koje je zasnovano na sigurnosnoj koordinaciji s Izraelom na Zapadnoj obali, dok, nasuprot tome, pokret otpora i njegovi kapaciteti u Pojasu Gaze postaju sve jači. Palestinske frakcije nemoćne su da učine bilo šta u vezi s time, dok predsjednik Mahmoud Abbas govori da “nam se ne žuri” s postizanjem pomirenja.

Premda su učesnici simpozija odbacili ideje akademika Ziadeha, rasprave su pokazale da postoji veliki jaz u njihovim stavovima kad je riječ o političkom sistemu u Palestini.

Među učesnicima je vladalo neslaganje o ovom pitanju, jer jedan dio njih smatra da se Palestinci u osnovi ne oslanjaju na konkretan politički sistem zbog neuspjeha da se dogovore prolaze li kroz fazu nacionalnog oslobođenja, ili fazu izgradnje državnih institucija. Drugi dio, pak, zastupa stajalište da palestinske vlasti, Palestinska oslobodilačka organizacija, o proglašenju države govore kako politički sistem postoji već decenijama.

Mogli su se čuti različiti stavovi učesnika, od poziva da se raspusti palestinska vlast i “predaju njene ingerencije Tel Avivu”, kao jedna od opcija, do toga da se vlasti u potpunosti odvoje od PLO-a i da organizacija napusti palestinske teritorije kako bi se smanjio utjecaj okupacije na njih.

Frakcijska neslaganja

Bilo je i prijedloga da se aktivira uloga manjih palestinskih frakcija kako bi se umanjio jaz između dva pola, pokreta Hamas i Fatah, zatim da se aktivira uloga dijaspore u palestinskim odlukama te postigne jasan dogovor kad je riječ o oružju u rukama otpora i pitanju upravljanja njime.

Atmosfera na simpoziju u Istanbulu uzavrela je nakon što su učesnici iznosili osvrte na izlaganja u kojima su optužili predsjednika Abbasa da provodi diktaturu, monopolizira vlast u državi i paralizira rad institucija. Mohamad Shtayyeh, član Centralnog komiteta Nacionalnog pokreta za oslobođenje Palestine – Fatah, odgovorio je na ovakve izjave da se predsjednik Abbas u svim fazama donošenja odluka oslanjao na legitimnu palestinsku vlast.

Mousa Abu Marzook, član Političkog ureda Hamasa, kaže da je nedostatak inkluzivnog političkog sistema za sve frakcije u nacionalnom palestinskom projektu imao negativne posljedice na palestinsko pitanje. Abu Ahmed Fouad, lider Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, tražio je da se PLO uzme kao okvir za politički sistem umjesto aktualne vlasti, s obzirom na to da je riječ o krovnoj organizaciji za cijeli palestinski narod.

U isto vrijeme Mustafa Barghouti, generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative, pozvao je na postizanje dogovora o jedinstvenoj strategiji za poništavanje Sporazuma iz Osla kako bi se riješilo njegove politike, zatim za pružanje podrške postojanosti palestinskog naroda i pronalasku mehanizma za rješavanje problema finansiranja političkih stranaka kako ne bi bile podložne utjecajima izvana.

Izgradnja nacionalne strategije

Generalni sekretar Palestinske narodne stranke Bassam al-Salhi ukazao je na potrebu Palestinaca da preformulizira politički sistem u državi kako bi to bio pluralistički sistem koji poštuje slobode.

Čelnik pokreta Islamski džihad Mohamed al-Hindi pozvao je na izgradnju nacionalne strategije koja će ojačati postojanost palestinskog naroda aktiviranjem PLO-a na nacionalno dogovorenom političkom sistemu te na to da organizacija iznova dobije svoju težinu.

Direktor Centra Vision za politički razvoj Ahmad Atawanah prethodno je preporučio da se postigne dogovor o dnevnom redu zasjedanja o nacionalnom pomirenju uzimajući u obzir prioritete te da se rasprava vodi o svim ključnim pitanjima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO