Interaktivno: Kako je Palestina izgledala prije 100 godina

Arthur James Balfour u posjeti jevrejskim kolonijama u Palestini 1925. godine (Getty Images)

Ove sedmice Palestinci širom svijeta obilježavaju stogodišnjicu Balfourove deklaracije, koja je donesena 2. novembra 1917.

Deklaracijom, čiji je potpisnik tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Arthur James Balfour, pokrenuto je otimanje palestinske zemlje s ciljem osnivanja “nacionalne države za jevrejski narod”.

Balfourova deklaracija smatra se jednim od okidača Nakbe – etničkog čišćenja Palestine 1948. te sukoba koji je tada počeo s Izraelom.

 

Deklaracija je naslovljena na Lionela Waltera Rothschilda, utjecajnog britanskog Jevreja, i glasi:

“Dragi lorde Rothschilde,

veliko mi je zadovoljstvo da Vam prenesem, u ime Vlade Njegovog visočanstva, sljedeću deklaraciju naklonjenosti aspiracijama jevrejskih cionista, a koju je odobrio Kabinet.

Vlada Njegovog visočanstva zauzima blagonaklon stav prema uspostavljanju nacionalnog doma za jevrejski narod u Palestini i učinit će sve što može da pomogne u postizanju ovog cilja, uz jasno određenje da ništa ne smije ugroziti građanska i vjerska prava postojećih nejevrejskih zajednica u Palestini, odnosno prava i politički status koji Jevreji imaju u bilo kojoj drugoj državi.

Bit ću Vam zahvalan ako biste upoznali Cionističku federaciju s ovom deklaracijom.

Arthur James Balfour.”

Izvor: Al Jazeera