‘Mama, hoću kući’: Filipinska djeca u redovima ISIL-a

Eugena, sina Mherlynde Obedencio, uhapsili su borci ISIL-a u Marawiju u maju (Al Jazeera)

„Kada sam razgovarala sa svojim 13-godišnjim sinom, on mi je rekao ‘Mama, hoću kući’.“

Mherlynda Obedencio je tada zadnji put čula glas svog sina.

Eugena su uhvatili borci ISIL-a kada su pokrenuli krvavi napad na filipinski grad Marawi u maju.

Mherlyndin muž i dvoje starije djece bili su među stotinama civila koje su za taoce uzeli naoružani borci tokom krvave petomjesečne borbe u kojoj je smrtno stradalo više od 1.000 ljudi.

Napad ISIL-a na Marawi filipinske vlasti su dočekale nespremne, te su uslijedile vatrene borbe nakon kojih je grad ostao u ruševinama.

Ove sedmice, filipinska Vlada je konačno objavila da je preuzela kontrolu nad gradom, ali sudbina brojnih talaca, uključujući i Mherlyndinu porodicu, tek se počinje razaznavati.

U posljednjim sedmicama borbi, borci su pustili neke od talaca na slobodu. Drugi su pobjegli ili ih je spasila vojska.

Kada su joj tek zarobili porodicu, Mherlynda, koja je radila van Marawija kada se napad desio, redovno je primala SMS poruke od svojih sinova.

‘Živi štitovi’

Rekla nam je da su korišteni kao „živi štitovi“ i da su prisiljeni da se naoružaju.

Jedna poruka je glasila ovako: „Mama, svaki civil ovdje raspoređen je na prvu liniju… Prisilili su nas da se borimo, prisilili su nas da nosimo oružje.“

Ali onda su poruke prestale stizati.

Mherlynda je ove sedmice, konačno, nakon što mjesecima nije ništa čula o njima, dobila vijesti.

Njeni najstariji sin i kćerka su spašeni, ali za Eugena i njenog muža pretpostavljaju da su mrtvi.

„On se nije znao boriti, nije znao rukovati pištoljem“, kazala je ona.

Bitka za Marawi zvanično je proglašena završenom krajem oktobra nakon što je vojska ubila više od 900 boraca, uključujući i najviše pozicionirane vođe ove grupe.

No, postoji bojazan da se borci regrupišu i da je ovo tek početak ISIL-ovog prodora u jugoistočnu Aziju, gdje ova grupa želi napraviti samozvani halifat.

Opsada Marawija pokazala je da ova grupa ima sredstva da pokrene krvavi, ustrajni napad u ovoj regiji.

Ovi borci, savez lokalnih grupa kakva je grupa Maute koji su se zakleli na vjernost ISIL-u, zadržali su vojsku koristeći taktike koje se češće mogu vidjeti u mjestima poput Sirije i Iraka.

Bijeg civila

Snajperisti skriveni u napuštenim zgradama i hiljade skrivenih improvizovanih bombi usporili su pokušaje da se oslobodi grad.

Kako su se širile vijesti da borci odsijecaju glave civilima i da su filipinske snage bombardovale grad, približno 300.000 stanovnika je pobjeglo.

Mherlynda, koja tek treba da se ponovo spoji sa svojom preživjelom djecom, boravi u jednom od privremenih skloništa u blizini Marawija za evakuirane stanovnike.

Još nije jasno kada će se moći vratiti u ruševine svojih domova.

Vladini zvaničnici procjenjuju da će trebati više od milijardu dolara da se obnovi grad, a to bi moglo potrajati godinama.

Neki mještani kažu da bi Marawi, ako ga Vlada ne obnovi, mogao postati plodno tlo za regrutovanje boraca u grupu ISIL.

„Ako nas vlada ne podrži, ako ne obnovi grad, to će proizvesti stotine terorista“, kaže Agakhan Sharief, lokalni muslimanski vođa.

Izvor: Al Jazeera