Trumpova istraga o ‘izbornim manipulacijama’ izaziva strahove

Donald Trump je za manji broj dobijenih glasova na izborima okrivio izbornu prevaru s glasanjima (Reuters)

Analitičari očekuju da bi planovi novog američkog predsjednika Donalda Trumpa da istraži navodnu prevaru sa glasovima tokom izbora 2016. godine mogli utrti put za uvođenje strožijih pravila glasanja. Pojedini kažu da bi ovo mogao biti znak republikanske podrške promjeni zakona, što bi moglo stvoriti nove prepreke prilikom glasanja.

Trump je, najavljujući “veliku istragu” o malverzacijama na izborima, u srijedu rekao da će istraga obuhvatiti “one koji su registrirani da glasaju u dvjema saveznim državama, one koji su ilegalci i one koji su registrirani za glasanje, a odavno su mrtvi”. 

Prema grupama za građanska prava, Trumpove tvrdnje da su milioni ljudi glasali na nezakonit način u novembru mogle bi najaviti oštar zaokret Ministarstva pravde i rezultirati osporavanjem izborne legislative koja diskriminira manjine na nivou država.

Nekoliko sati nakon Trumpove inauguracije 20. januara vladini advokati zatražili su odgađanje sesije saslušanja na kojoj se trebalo utvrditi sadrži li “Zakon o identifikaciji glasača u Texasu elemente namjerne diskriminacije”. Advokati kažu da su zatražili odgađanje zbog “promjene američke administracije”.

Ograničenja u saveznim državama

Novi napori Kongresa na polju ograničavanja procesa glasanja, koji je pod republikanskom kontrolom, mogu uključivati uvjet posjedovanja posebnog identifikacijskog dokumenta za glasače. Također, može se uvjetovati neka forma potvrde državljanstva, inicirati nova kampanja provjere i isključivanja sa glasačkih lista ili čak ograničiti napori na samoj registraciji glasača, tvrde branitelji glasačkih prava.

Veliki broj država daje mogućnost onima koji žele glasati da potpišu izjavu u kojoj potvrđuju da su državljani. Čak 32 američke savezne države zahtijevaju neki oblik identifikacije na glasačkom mjestu.

Uprkos tome što je Trump osvojio elektorske glasove, potrebne da osigura pobjedu na predsjedničkim izborima, izgubio je gotovo tri miliona glasova koje je osvojila demokratska kandidatkinja Hillary Clinton. Za takav rezultat okrivio je milione glasača koji su dali glas njegovoj protivkandidatkinji mimo zakonski dozvoljenih okvira.

Nakon izbora 2012. godine postavljena su nova ograničenja u vezi sa glasanjem u 17 saveznih država gdje vlast imaju republikanci. Organizacije za zaštitu građanskih prava kažu da su zakoni u nekim državama oboreni na sudovima zato što su bili usmjereni protiv siromašnih i glasača iz manjinskih grupa, koji češće podržavaju demokrate.

Nacionalna asocijacija sekretarijata saveznih država – koja predstavlja zvaničnike zadužene za izbore u svih 50 država, uključujući i mnoge republikance – ne slaže se s Trumpovim tvrdnjama vezanim za izbornu prevaru.

Republikanac John Merrill, državni sekretar Alabame, smatra da je najbolje pustiti da istraga pokaže je li bilo manipulacija tokom izbora kad je riječ o lokalnim vlastima u saveznim državama, smatrajući da nema potrebe da se savezna vlada uopće miješa u ova pitanja.

Gdje je problem i koliko je dubok

S druge strane, glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao je novinarima da će istraga o malverzaciji sa glasovima svojim širokim opsegom definirati probleme prije nego što se predlože rješenja. Dodaje da “moramo shvatiti gdje je problem i koliko je dubok, a zatim predložiti moduse rješenja”.

Advokati Trumpove predizborne kampanje suprotstavili su se naporima za ponovno prebrojavanje glasova, i to u nekoliko država, na temelju zahtjeva kandidatkinje Stranke zelenih Jill Stein. Republikanski izborni dužnosnici tvrde da, “prema svim raspoloživim dokazima, na općim izborima 2016. godine nije bilo nikakvih prevara ili grešaka”.

Spicer je rekao da je ta kampanja govorila samo o tzv. swing (neodlučnim) državama, u kojima je borba bila žestoka, ali ne o Kaliforniji i New Yorku, gdje je Hillary Clinton osvojila veći broj glasova. “Nismo obratili posebnu pažnju na te dvije države”, rekao je Spicer novinarima.

Izvor: Agencije