Jordanski planovi za ograničavanje rizika od ISIL-a

Zaštita i osiguravanje graničnog područja između Sirije i Jordana od napada ISIL-a jedan je od glavnih zadataka 'Ahrar al-Ashaira' (Al Jazeera)

Piše: Hadeel Sadiq

Napredovanje skupine Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) u Sirijskoj pustinji nedaleko od Jordana izaziva strahove visokih vojnih i sigurnosnih zvaničnika u Ammanu.

Prema informacijama jordanske obavještajne službe, ISIL-ova ekspanzija uz granicu s Jordanom rezultat je gubitaka koji su naneseni ovoj grupi u Mosulu i Raqqi.

Prema ovim informacijama, u Jordanu postoji strah da će se Sirijska pustinja pretvoriti u bastion ISIL-a do ljeta ove godine.  

Izvor blizak donositeljima odluka u Ammanu za Al Jazeeru kaže kako je širenje ISIL-a u pustinjskom području nedaleko od jordanskih sela i gradova postalo najvažniji vojni i sigurnosni izazov za političke, vojne i sigurnosne institucije, budući da je riječ o veoma ozbiljnim prijetnjama za državu.

Brigadni general Sami Kafawin, komandant jordanskih graničnih snaga, prošle sedmice je rekao da „će se jordanska granica suočiti s direktnom prijetnjom u narednom periodu“. To pripisuje gubicima koje ISIL trpi u borbama u Mosulu i na teritoriji Sirije, te dodaje: „Imamo obavještajne izvještaje o kretanju boraca iz pravca Qa'ima (Irak) prema jugu Sirije, no mi smo spremni odbiti bilo kakav napad.“

Goruća pitanja

Napad autobombom koji se dogodio polovinom ovog mjeseca u izbjegličkom kampu Rukban na jordansko-sirijskoj granici, a za koji se tereti ISIL, pokrenuo je brojna pitanja. Jedno od najvažnijih glasi: hoće li se tradicionalna vojna i sigurnosna strategija za suprotstavljanje radikalnim organizacijama na granici, koja se zasniva na obuci frakcija koje služe kao „štit“, pokazati kao efikasna u ovom slučaju?  

Vojska Ahrar al-Ashair jedna je od glavnih snaga na koje se Jordan oslanja u zaštiti svojih granica. Ova frakcija broji oko četiri hiljade vojnika iz nomadskih sirijskih plemena. Raspoređeni su na području koje se pruža od graničnog prelaza Nassib na zapadu zemlje pa sve do granice koja dijeli pokrajine Dara'u i As Suwaydu.       

Zaštita i osiguravanje graničnog područja između Sirije i Jordana od napada ISIL-a jedan je od glavnih zadataka „Ahrar al-Ashaira“ koji primaju direktna naređenja od jordanske vojske i dobijaju moralnu i materijalnu podršku od Ammana. 

Glasnogovornik ove plemenske vojske Mohamed Adnan, koji se nalazi u Jordanu, za Al Jazeeru objašnjava: „Prije mjesec dana smo počeli podizati zemljane nasipe na sjevernoistočnoj granici sa Jordanom“. Na taj način ove snage pokušavaju odbiti napade ISIL-a, kako bi izvršili pripremu zadnjih odbrambenih linija. Dodaje da „postoje vojni planovi, ali ih mi ne možemo otkrivati. Naša jedinica je u stalnoj koordinaciji sa Jordanom.“    

Strategija suprotstavljanja

Sa svoje strane, vojni analitičar, penzionirani general-major Mamoun Abu Nawar kaže da „plemenska vojska ima ograničene vojne sposobnosti i nema mogućnost da se suprotstavi ISIL-u.“ Dodaje da se „vojna strategija u borbi protiv ISIL-a mora zasnivati na udarnim snagama.“ Pod tim misli da jordanske borbene grupe trebaju izvoditi specijalne operacije unutar sirijske teritorije protiv pripadnika ISIL-a u slučaju da dođe do njihovog napredovanja prema jordanskoj granici. Ove snage trebaju djelovati uz podršku jordanskih helikoptera, smatra general-major Abu Nawar.

Pored sigurnosnih prijetnji na sjeveroistočnoj granici sa Sirijom, Jordan se suočava sa još većim izazovom na krajnjem sjeverozapadu, oblast koja se nalazi uz tok rijeke Yarmouk i okupirani sirijski Golan.  

U gradu Al-Ramtha, na krajnjem sjeverozapadu Jordana, dodirne tačke na granici pretvorene su u vojne i sigurnosne kasarne Jordana.  

Prema izvorima iz sirijske oružane opozicije, ISIL danas drži kontrolu nad 11 sela i manjih gradova uz tok rijeke Yarmouk, od ukupno 13 sela. 

Frakcije Južnog fronta uz podršku Vojnog operativnoga centra (MOC) sa sjedištem u Ammanu stegle su obruč oko teritorija pod ISIL-ovom kontrolom, kako bi spriječili njihovo napredovanje prema susjednim regijama. 

Prema jordanskim vojnim zvaničnicima, ISIL se nalazi na vrlo maloj udaljenosti od jordanske granice, svega jedan kilometar od položaja jordanske vojske.

Primjena strožijih pravila

Jordanske oružane snage započele su s provođenjem strogih mjera sigurnosti na tom području, repozicioniranjem svojih snaga na granici i primjenom strožijih pravila za suprotstavljanje bilo kakvoj prijetnji.

Čini se da Amman gleda na izvore prijetnji kroz veoma komplicirane računice. Pored toga što su se pripadnici ISIL-a približili jordanskoj granici, postoji još jedna opasnost. ISIL bi mogao raditi na širenju svog utjecaja unutar susjedne sirijske teritorije, koristeći tešku humanitarnu situaciju i očaj stanovnika iscrpljenih ratom. Pogotovo ukoliko se uzme u obzir da nema humanitarne pomoći i osnovnih životnih potrepština.  

U tom kontekstu, aktivisti za Al Jazeeru kažu da su teški životni uvjeti stanovnika na teritorijama koje ISIL kontrolira preko Vojske Khaled Ibn-Walida, lojalne ovoj skupini, nagnali veliki broj njih da obznane svoju odanost i daju prisegu ovoj skupini.

Jedan od ovih aktivista kaže da su „mjesta uz tok rijeke Yarmouk pod opsadom već šest mjeseci. ISIL ima kontrolu nad osnovnim životnim namirnicama, poput pšenice, hljeba i ostalog. To je nagnalo pojedine stanovnike da daju prisegu ovoj skupini kako bi došli do hrane. ISIL danas iskorištava siromaštvo naroda.“

Izvor: Al Jazeera