Izrael želi zabraniti obrazovanje zatvorenim Palestincima

Ranije su zatvorenicima bili uskraćivani papir i olovke (EPA)

Izraelsko Ministarstvo unutrašnje sigurnosti i dalje se protivi tome da palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima nastave svoje akademsko obrazovanje. U isto vrijeme, Zakonodavni odbor izraelskog parlamenta razmatra prijedlog zakona o zabrani nastavka akademskog obrazovanja palestinskih zatvorenika. 

Yaki Adamker, dopisnik izraelskog portala Walla, napisao je kako postoji inicijativa za usvajanje novog zakona, koju predvodi član Knesseta Robert Ilatov, nosilac liste stranke Izrael naš dom.

U prijedlogu zakona stoji da „Palestinci koji su zatvoreni iz sigurnosnih razloga nemaju pravo na obrazovanje u visokoobrazovnim institucijama, jer pružanje prilike za akademsko obrazovanje – za razliku od posjete porodice, upotrebe radija i televizije, itd., nije jedno od prava zatvorenika, pogotovo ukoliko su bili uključeni u neprijateljske aktivnosti.“ 

Mjere protiv zatvorenika

Ovim prijedlogom zakona nastoji se izmijeniti zatvorska regulativa u vezi s rekreativnim ili obrazovnim aktivnostima za zatvorenike, jer se palestinskim zatvorenicima ponekad pruža prilika da završe svoje studije. „Pružanje prilike za obrazovanje neće ih odvratiti od oružanih napada nakon što budu pušteni na slobodu iz izraelskog zatvora. Također, palestinski zatvorenici se na ovaj način nagrađuju za ono što su učinili protiv Izraela, što je potpuno nerazumno“, navodi se u ovom prijedlogu.

Ovaj izraelski novinar dodaje da je Vrhovni sud prethodnih godina poništio odluku o pružanju prilike palestinskim zatvorenicima da završe studije tokom služenja kazne u izraelskim zatvorima. Izraelska zatvorska uprava je usvojila niz mjera protiv zatvorenika koji nastavljaju obrazovanje, nakon što su se 1994. godine uspjeli pridružiti Otvorenom univerzitetu u Izraelu.    

Neke od tih mjera su uskraćivanje papira, olovaka i konsultacija zatvorenicima. Ali, nakon brojnih štrajkova, Zatvorska uprava je dozvolila zatvorenicima korištenje pribora i udžbenika. I pored svih prepreka sa kojima su se suočavali, 323 palestinska zatvorenika uspješno završavaju studije, što je svega pet posto od ukupnog broja zatvorenika koji su zatvoreni iz sigurnosnih razloga do 2011. godine.

Pritisak na Hamas

Palestinci koji su zatvoreni iz sigurnosnih razloga bili su u mogućnosti studirati na Otvorenom univerzitetu za vrijeme služenja kazne u izraelskim zatvorima, javlja portal Walla. U sklopu pritisaka na Hamas da oslobodi izraelskog zatvorenika Gilada Shalita, premijer Benjamin Netanyahu je donio odluku da se zabrani nastavak obrazovanja palestinskim zatvorenicima.

Izraelska zatvorska uprava je usvojila ovu odluku, koja je bila sredstvo vršenja pritiska na Hamas u okviru nastojanja da se vrati izraelski vojnik kojeg je Hamas oteo u junu 2006. godine.

Izraelski vrhovni sud na čelu sa penzioniranim sudijom Asherom Grunisom u aprilu 2014. godine odbacuje žalbe zatvorenika, koji su tražili da im se dopusti dalje obrazovanje. Ovu odluku temelje na tajnim informacijama obavještajnih službi da se obrazovanje zatvorenika finansira iz neprijateljskih organizacija. 

Pitanje sigurnosti

Ovakva odluka Vrhovnog suda, te političkih i sigurnosnih krugova u Izraelu potakla je desetke akademskih radnika sa Otvorenog univerziteta i blizu devedeset predavača, te institucije za ljudska prava i obrazovanje u Izraelu da izađu sa saopćenjem u kojem se protive odluci izraelskog Vrhovnog suda da se palestinskim zatvorenicima uskrati pravo na visoko obrazovanje.  

Izraelska zatvorska uprava tvrdi da se ova odluka temelji na pitanju „sigurnosti“ države i da se na ovaj način suzbijaju namjere neprijateljskih organizacija da „nagrade“ svoje zatvorene članove za njihove neprijateljske aktivnosti usmjerene protiv Izraela i njenih građana.

Izraelska zatvorska uprava iznijela je tajne materijale koje sud smatra dovoljnim da se odobri politika zatvorske uprave kada je riječ o uskraćivanju nastavka obrazovanja za Palestince koji su zatvoreni iz sigurnosnih razloga.

Izvor: Al Jazeera