Je li operacija Štit Eufrata dosegla svoj limit

Slobodna sirijska vojska je na indirektan način dala određeni vremenski rok sirijskim demokratskim snagama za povlačenje (AP)

Piše: Mohammed Knas

GAZIANTEP – Slobodna sirijska vojska (FSA) pokrenula je, 24. augusta, uz podršku Turskih oružanih snaga (TKS), akciju kodnog imena ‘Štit Eufrata‘ s ciljem preuzimanja kontrole nad teritorijama oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na periferiji sjevernog i istočnog Halepa te protjerivanja Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na istočnu stranu rijeke Eufrat.   

Postavlja se pitanje koji su to krajnji dometi akcije ‘Štit Eufrata’, nakon što je njen prvobitni cilj bio neutralizacija grupe ISIL, što se u prve dvije faze borbe jasno i pokazalo. U isto vrijeme dolazi i do posjete izaslanika američkog predsjednika Baracka Obame gradu Kobane (Ayn al-Arab) koji se sastao sa komandantima kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) kako bi ih uvjerio u to da su oni i dalje američki saveznici u borbi protiv ISIL-a. Takva dešavanja nagnala su Tursku da u svojoj vojnoj akciji stupi u savezništvo sa Slobodnom sirijskom vojskom.   

Turska smatra da su prokurdske Sirijske demokratske snage prijetnja po nacionalnu sigurnost države, budući da Jedinice narodne zaštite čine njenu okosnicu, zbog čega Turska strahuje da bi Kurdi mogli uspostaviti svoju samoupravu na granici sa Turskom.

Slobodna sirijska vojska je u prvoj fazi operacije ostvarila veliki napredak na račun Sirijskih demokratskih snaga, pa čak i više nego protiv grupe ISIL. Međutim, u drugoj fazi borbe, koja je počela 28. augusta, većina teritorija koje je Slobodna sirijska vojska osvojila pripadala je ISIL-u. U ovoj fazi operacije, Slobodna sirijska vojska uspijeva povezati gradove Jarablus i Al-Rai jedan s drugim, nakon što su preuzeli kontrolu nad svim selima uz tursku granicu u dužini od 100 kilometara.

Slobodna sirijska vojska je u utorak navečer, također, najavila i početak treće faze operacije ‘Štit Eufrata’, ističući kako je njen cilj preuzimanje kontrole nad gradom Al-Bab i njegovom periferijom.

Intenziviranje napada

Pukovnik Ahmed al-Othman, zapovjednik brigade Sultan Murat, koja se bori pod zastavom Slobodne sirijske vojske, kaže kako je cilj treće faze operacije ‘Štit Eufrata’ osvajanje grada Al-Bab i njegove okoline, krenuvši od dva centra, Jarablusa i Al-Raia.   

Dodao je da „će se u narednim satima intenzivirati napadi protiv ISIL-a, i da se Slobodna sirijska vojska neće zaustaviti sve dok ne preuzme kontrolu nad svim ISIL-ovim teritorijama na sjevernoj i istočnoj periferiji Halepa.“  

Al-Othman kaže da će Slobodna sirijska vojska nastaviti sa napredovanjem sve dok se ne približi snagama sirijskog režima koje su stacionirane u blizini grada i vojnog aerodroma Kwers na periferiji istočnog Halepa. Istakao je da „Sirijske demokratske snage nisu i neće biti isključene iz računica operacije ‘Štit Eufrata’, stoga zahtijevamo od ovih snaga da se povuku na istočnu stranu rijeke Eufrat bez upotrebe oružja.“  

Čiste granice

Sa svoje strane, vojni analitičar general-major Mahmooud Ali smatra da je Slobodna sirijska vojska na indirektan način dala određeni vremenski rok Sirijskim demokratskim snagama za povlačenje, sve dok se ne okonča treća faza operacije. 

Ali za Al Jazeeru kaže: „Očekujem da će Slobodna sirijska vojska koristiti silu kako bi protjerala kurdske snage koje djeluju unutar ‘sirijskih demokratskih snaga’, ukoliko se one same ne povuku.“

Dodaje da posjeta izaslanika američkog predsjednika Kobaneu, također, predstavlja podsjetnik kurdskim snagama da ne smiju preći crvene linije dogovorene na međunarodnom nivou, čime se zabranjuje osnivanje kurdskog nacionalnog entiteta na granici Turske.

General-major Ali ističe kako će vrijeme koje predstoji potvrditi da se međunarodnim dogovorom neće dozvoliti bilo kakvo oružje u rukama kurdskih snaga duž turske granice, od Latakije do Al-Hassakah, te da ni jednoj sili neće biti dopušteno da ugrozi tursku nacionalnu sigurnost svojim prisustvom u graničnom pojasu između dvije države.  

Dodaje da Amerika koristi kurdske jedinice narodne zaštite i njihovog patrona, takozvane Sirijske demokratske snage, kao dobar adut za suprotstavljanje ISIL-u, ni manje ni više od toga.

Izvor: Al Jazeera