Hoće li Jaish al-Fath ponovo razbiti opsadu Halepa

Snage opozicije često su ostvarivale pobjedu u borbama protiv snaga režima u veoma kratkom vremenskom roku (AFP)

Piše: Mohammed Knas

Nakon što je prošlo 28 dana od razbijanja opsade nad naseljima pod kontrolom oružane sirijske opozicije u Halepu, sirijska vojska ponovo uspijeva stegnuti obruč oko ovog grada. Vladine snage su u nedjelju izvele iznenadnu ofanzivu na položaje Jaish al-Fatha u kompleksu vojne akademije na samom ulazu u južni dio grada Halepa.  

Povratak sirijskog režima na svoje položaje na jugu Halepa potakao je komplikovana pitanja o tome kako se sirijski režim uspijeva vratiti tako snažno, pogotovo ukoliko se uzme u obzir činjenica da su u njegovim redovima ginuli deseci vojnika pred napredovanjem opozicije. Pored toga, Jaish al-Fath je pokazao veliku izdržljivost u odbijanju 22 pokušaja napada milicija lojalnih sirijskom režimu.     

Vojni glasnogovornik Ahrar al-Shama (jedne od komponenti Jaish al-Fatha) Abu Jusuf al-Muhajir kaže da ono što se dogodilo u Halepu ne znači slamanje opozicije pred snagama sirijskog režima. To je samo gubitak nekih pozicija u jednom krugu sukoba, te je naglasio kako je to bitka „napadni pa bježi“.

Za Al Jazeeru dodaje da se pomenuto dogodilo zbog žestokog pritiska sirijskog režima i njegovih saveznika na njihove položaje koji se nalaze u kompleksu vojne akademije. Vođena je žestoka bitka na tim tačkama, zbog čega su bili primorani na postepeno povlačenje.  

Faktor vremena

Vojni analitičar Adib Alolaiwi kaže kako sirijska vojska, još od deblokade grada Halepa, u napadu na kompleks vojne akademije primjenjuje taktiku savladavanja neprijatelja uz pomoć velikog broja ljudstva i snažne podrške iz zraka, što je iscrpilo snage Jaish al-Fatha. Ističe kako su napadi ruske avijacije zabranjenim oružjem učinili otpor Jaish al-Fatha izuzetno teškim.   

Dodaje da je Jaish Al-Fath ostvario veliki napredak na račun snaga sirijskog režima u borbi za deblokadu Halepa, i to u veoma kratkom roku. Međutim, oklijevanje da se završi četvrta faza bitke koju su najavili, a to je ulazak u grad, pružilo je šansu sirijskom režimu za prestrojavanje i ponovnu opsadu, pri čemu je iskorišten faktor vremena.     

Alolaiwi kaže da su snage opozicije često ostvarivale pobjedu u borbama protiv snaga sirijskog režima u veoma kratkom vremenskom roku, i to na više područja, poput mjesta Kessab i obale Latakije, kao i Jabal Zayn al-Abidina na periferiji sjeverne Hame. To se ponovilo prilikom deblokade Halepa koja je iznenada zaustavljena i nije nastavljeno dalje napredovanje prema ostalim djelovima grada.  

Prema ovom vojnom analitičaru, sirijski režim nije koristio neku novu taktiku prilikom osvajanja kompleksa vojne akademije, nego pribjegava taktici svakodnevnih okršaja sa snagama Jaish al-Fatha, dovođenjem novih paćeničkih trupa. 

On ne isključuje mogućnost da će Jaish al-Fath prestrojiti svoje snage i ponovo prekinuti opsadu Halepa, ali se pita da li je to izvodivo u svjetlu razgovora Sjedinjenih Američkih Država i Rusije o uspostavi primirja u cijeloj Siriji koje bi trebalo stupiti na snagu prije Kurban-bajrama, što je veoma kratak period.

Izvor: Al Jazeera