Ulice puste, Banjalučanima ‘mrsko’ izaći na referendum

Piše: Nađa Diklić

U Banjoj Luci i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska svanuo je konačno i taj referendumski dan. Dan koji se najavljuje godinama.

No, stanovnici Banja Luke, veliki broj njih, danas neće otići na glasačka mjesta, čisto da sebi “ne kvare dan” i jer “ne vide svrhu”.

Uobičajen komentar je: “Za šta ja više da glasam?”; “Neću ni na izbore izaći, a kamoli na ovo”…

Upravo “ovo” je razlog i što ne izlaze. Niti shvataju poentu današnjeg glasanja, a u referendum i najavljenim “referendumima” nešto i ne vjeruju da će im ikako pomoć ili odmoći. Isti je razlog i glasanje na narednim lokalnim izborima.

“Za šta da glasam danas uopšte? Za Dan RS-a? Svetog Stefana? Niti je lično moja slava, niti vidim da će ko imati koristi od moga glasa.”

‘Samo nas Rusija nije izdala’

Ovo je najčešće kontrapitanje na koje srećemo hodajući po Banjoj Luci.

I dok se vlast trudila da im pojasni koliko je ovaj dan važan te kako trebaju glasati sa “da”, nije im objasnila ni simboliku, ni “značaj” ovog dana, odnosno borbu da se sačuva “slava” na dan kada je počeo posljednji rat u Bosni i Hercegovini i kada je osnovan entitet RS.

S druge strane je armija onih koji su već u 7:00 sati ujutro pohrlili na glasačka  mjesta. Oni “znaju” da se Dan RS-a ne smije ukinuti. Na žalost ili nesreću, među njima nema mladih.

“Nismo se borili četiri godine da bi nam neki Ustavni sud [Bosne i Hercegovine] nešto ukidao”, slušam razgovor za susjednim stolom.

Ogorčeni su međunarodnom zajednicom… Ogorčeni su Srbijom i stavom srbijanskog premijera Aleksandra Vučića te, dok ispijaju kafu, ponavljaju kratko: “Srbija nas je opet izdala…”

Ipak, oduševljeni su Rusijom.

“[Predsjednik Vladimir] Putin i Rusija stoje iza nas. Neće se sada niko usuditi da nam ukine ovaj dan, a predsjednik [RS-a Milorad Dodik] je obećao i da će nam sada vratiti grb i himnu”, raduju se unaprijed glasači, koji će vjerovatno izaći i na naredne lokalne izbore 2. oktobra.

Medijska kampanja

Dobacivanje za susjedni sto je poprilično nekulturno, ali kako im pojasniti da su taj grb i himna ukinuti baš za mandata “njihovog predsjednika”?

Euforije nikakve nema. Ulice Banja Luke su puste, a skoro podne je.

Dok posmatrate one ulice po centru, ne zna se šta je veći paradoks. To što je pola Banjalučana totalno nezainteresirano, uprkos neviđenoj medijskoj kampanji, da im je “mrsko” uopće tražiti i glasačko mjesto, ili što im sudbinu kroz ovaj referendum i izbore narednog vikenda opet kroje oni u trećoj dekadi života.

Ali, ako je suditi do podne – Banja Luka je bojkotirala referendum.

Izvor: Al Jazeera