Istraga o prvom ubistvu u spuškom zatvoru: Ko je snajperista?

Piše: Veseljko Koprivica

PODGORICA – U krugu spuškog zatvora, nedaleko od Podgorice, snajperista je ubio juče u 18.15 sati zatvorenika Dalibora Đurića (34) iz Kotora. Đurić je bio jedan od vodećih pripadnika tzv. škaljarskog kriminalnog klana iz Kotora. To je prvi slučaj u istoriji ovog zatvora da bude ubijen neki njegovog zatvorenik.

Prvi rezultati istrage pokazuju da je riječ o planski izvedenom atentatu, u kojem su učestvovale najmanje dvije osobe.

Policija je u blizini Kazneno-popravnog doma u Spužu, kako se zvanično zove spuški zatvor, pronašla zapaljenu „škodu“ italijanskih tablica za koju se osnovano sumnja da je korišćena u ovom zločinu. Prema prvim, nezvaničnim, podacima vozilo je ukradeno i dovezeno u Crnu Goru iz Republike Srpske, iz Istočnog Sarajeva. Prema pisanju crnogorskih medija, tek treba da se utvrdi da li je smrtonosna ekipa došla iz tog kraja, ali je dosta indicija da su ubice profesionalci.

Đurić je u policijskoj evidenciji registrovan kao bezbjednosno interesantna osoba. Obračuni među kotorskim kriminalnim klanovima traju od kraja 2014. godine nakon što je u Španiji ukraden tovar od 200 kilograma kokaina. Rezultat  njihovog rata je deset ubijenih i nekoliko ranjavanja. 

Osuđeni iznuđivač

Đurić je u ZIKS-u izdržavao dvogodišnju kaznu zbog iznude.

“Ubistvo u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija” je nešto što se do večeras nije desilo, i taj slučaj je bez presedana”, izjavio je kriminolog Velimir Rakočević. koji je 20 godina radio u tom zatvoru.

On ističe da je ranije zemljište oko ZIKS-a bilo zaštićeno, jer je iza zida bio ogroman kompleks zemljišta.

„Civili,dakle, nisu mogli da priđu. A, sad su uz same zidine izgrađeni objekti, privatni posjedi pa je bezbjednost narušena“, kazao je on.

Kako saznaje podgorička Pobjeda, srpski istražitelji imali su operativna saznanja da je Đurić ubio Branislava Šaranovića (66) iz Danilovgrada, njegovog kuma Danila Radonjića (63) iz Bara i Dženana Ramovića (37) iz Podgorice. Iako se njegovo ime provlačilo kroz policijska dokumenta srpskih istražitelja, te sumnje nisu potkrijepljene dokazima, pa su takve optužbe ostale zapečaćene u policijskoj arhivi.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović zatražiće smjenu direktora Uprave policije i dijela menadžmenta nakon jučerašnjeg ubistva.

Rat podzemlja

Rat crnogorskog i srpskog podzemlja počeo je 28. jula 2009. godine kada je nestao Baranin Slobodan Radonjić, Nakon što je nestao Radonjićev sin, njegov otac i Šaranović su posumnjali da vođa „barskog klana“ Luka Đurović, koji je u policijskim krugovima označen kao desna ruka Beograđanina Luke Bojovića u Crnoj Gori, ima veze sa tim.

Šaranović je ubijen 8. oktobra 2009. godine u Beogradu, na Dedinju, a dvije godine kasnije – 6. septembra 2011. njegov kum Danilo Radonjić i Dženan Ramović. Poslije dvije godine – 29. aprila 2013. godine u Beogradu je ubijen brat Luke Bojovića – Nikola Bojović. Sumnja se da je povod za ubistvo Bojovića navodna osveta Slobodana Šaranovića, čiji je brat Branislav ubijen u oktobru 2009. godine u Beogradu.

Vijesti o ubistvu spuškog zatvorenika izazvala je veliku pažnju ovdašnje javnosti. Portal podgoričkih Vijesti imao je do jutro preko 60.000 ulazaka i preko 400 komentara.

Izvor: Al Jazeera