Dodikov politički manevar uoči referenduma

'Nema razloga da ne dobijem američku vizu, ali neću se iznenaditi ni ako je ne dobijem', rekao je Dodik (AP)

Piše: Vedrana Maglajlija

Vlasti bh. entiteta Republike Srpske najavom promjene Zakona o praznicima traže izlaznu strategiju kada je u pitanju referendum o Danu RS-a koji bi se trebao održati 25. septembra, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio privremenu mjeru kojom se on odgađa.

Ovako nedavni zahtjev Narodne Skupštine RS-a entitetskoj Vladi da izmijeni spomenuti zakon, objašnjavaju naši sagovornici, napominjući da je to upravo i tražio Ustavni sud BiH – preispitivanje odluke o 9. januaru kao Danu RS-a, čime je svrha referenduma upitna.

“Na ovo gledam kao na jedan politički manevar da se koliko-toliko pokuša smiriti stanje, da tako kažem, vukovi siti i ovce na broju, jer odustajanje od referenduma moglo bi njegove zagovornike kompromitirati u glasačkom tijelu na skorašnjim izborima”, smatra novinar i politički analitičar Pejo Gašparević.

Prema mišljenju Nedima Hogića, stručnjaka za ustavno pravo, čini se da za organizatore referenduma njegova svrha ostaje demonstracija samostalnosti RS-a u odlučivanju.

“Očigledno je da je u posljednjih nekoliko sedmica Vlada RS-a donekle ublažila retoriku, no nije mogla otići tako daleko da ga i otkaže. To bi uništilo povjerenje građana koji su od SNSD-a navikli na secesionističku retoriku i aktivnosti kojima se nipodaštava značaj institucija BiH.”

S druge strane, dodaje, ne zna se na koji način će se mijenjati Zakon o praznicima.

“Vjerujem da će Vlada RS-a imati nekoliko rješenja za izmjenu Zakona o praznicima i da će, procjenjujući da li će i u kojoj mjeri pritisak da se provede odluka Ustavnog suda BiH biti prisutan, predložiti određeno rješenje.”

Dodikovo ‘posljednje biti ili ne biti’

Za političkog analitičara i novinara Željka Raljića referendum nikada nije imao smisla, jer su izmjene zakona o praznicima mogle na vrijeme biti urađene.

“Ovaj referendum po svoj suštini je samo dio izborne kampanje SNSD-a i Milorada Dodika, to je njegova izborna ideja koja je nametnuta Narodnoj skupštini RS-a, a ona je čitavu jednu deceniju samo ‘protočni bojler’ SNSD-a, Vlade RS i hirova Milorada Dodika. Ja, koliko vidim nakon ove sjednice, Narodna skupština se ne raduje referendumu.”

S ovim se slaže i Miodrag Živanović, profesor na Univerzitetu u Banjoj Luci, za kojeg je referendum također besmislen.

“Ja mislim da je pobjednik svega ovoga, nažalost, Dodik, jer u Banjaluci se čak prave opklade na ulicama koliko je poena on dobio ovim potezom na izborima. Ljudi su to sveli na kladionicu. Ipak, reakcija Dodika na inicijativu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića je sasvim normalna, pa mi je neshvatljivo da jedan šef države to pokušava da napravi u svojoj državi.”

Dodik nema izbora, u smislu da je ovo njegovo “posljednje biti ili ne biti”, dodaje Raljić.

‘Instrukcije iz Rusije’

Ipak, smatraju naši sagovornici, referendum je pitanje na kojem se lome interesi velikih sila, a predsjednik RS-a je u tome samo igrač.

“Dodik sigurno neće zaoštriti odnose sa međunarodnom zajednicom do te mjere da bi ga to moglo eliminirati, ali to govorim sa jednom malom zadrškom, jer nije on gospodar situacije u ovoj priči. S jedne strane imamo zapadne zemlje koje se protive referendumu, s druge strane imamo Rusiju koja je protiv takvog stava Zapada”, kaže Gašparević.

Radi se, tvrdi, o jednoj vrsti geopolitičke konfrontacije sila i Dodik je tu “samo istureni igrač”.

“On će slušati veće igrače, u ovom slučaju to je Rusija, čak mislim da on nije spreman poslušati ni Srbiju koja se ponaša politički racionalno. S jedne strane oni nisu za referendum, ali s druge strane kažu da poštuju odluku vlasti RS-a, a time ne ugrožavaju svoj status u započetim razgovorima sa EU-om, ali istodobno ne kompromitiraju sebe u javnosti RS-a, kod koje je izgrađeno očekivanje da će taj referendum donijeti nešto veliko za njih.”

Pravne posljedice referenduma

Da li će referendum donijeti pravne posljedice i sankcije, s obzirom da se njegovim održavanjem krše odluke Ustavnog suda BiH, teško je predvidjeti, tvrde naši sagovornici.

“Ako Tužilaštvo BiH i preduzme krivično gonjenje i dođe do podizanja optužnice, Narodna skupština može usvojiti zakon kojim će da donese odluku kojom se mijenja zakon, odnosno da izvrši presudu Ustavnog suda BiH. Tu je svakako i politički problem procesuiranja značajnog broja vršilaca političkih funkcija zbog nečega što je politički stav koji u manjoj ili većoj mjeri s njima dijeli značajan dio populacije jednog entiteta u BiH”, smatra Hogić.

Malo je vjerovatno i da će EU uvoditi bilo kakve sankcije BiH ili jednom njenom dijelu zbog toga što već toliko dugo pregovara sa BiH o ispunjavanju uslova za sticanje kandidatskog statusa, dodaje.

“Ured Visokog predstavnika već jako dugo nije političarima zabranjivao vršenje javne funkcije i malo je vjerovatno da će to učiniti i sada, iako su formalno pravni uslovi – podrivanje ustavnog poretka – ispunjeni.”

Referendum koji je, prema tvrdnjama naših sagovornika, samo predizborna predstava, koštat će nešto više od 700.000 eura, kako je ranije potvrdila komisija za njegovo održavanje.

Da li će njegovi zagovornici platiti još višu cijenu kada se on održi zavisi, dodaju, od državnih institucija i međunarodne zajednice, ali “nagrada” je velika – pobjeda na lokalnim izborima i održavanje na vlasti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je u New Yorku za Al Jazeeru govorio o najavljenom referendumu u bh. entitetu Republika Srpska.

Published On 22 Sep 2016
Više iz rubrike TEME
POPULARNO