Da li je sirijska opozicija dobila oružje za deblokadu Halepa?

Opozicione frakcije koriste tenkove i teško naoružanje u borbama za Halep (Reuters)
Opozicione frakcije koriste tenkove i teško naoružanje u borbama za Halep (Reuters)

Piše: Sohaib al-Khalaf

HALEP – Veoma brz napredak Jaish al-Fatha (Vojske pobjede) i frakcija sirijske opozicije tokom razbijanja opsade na područjima koja se nalaze pod kontrolom sirijske opozicije u Halepu, potakao je pitanja o oružju koje koriste ove snage i postoji li mogućnost da je sirijskoj opoziciji pristigla vanredna podrška od njenih saveznika, što lideri sirijskih frakcija poriču. 

Vojska pobjede je u manje od nedjelju dana uspjela preuzeti kontrolu nad desetinama kilometara na jugu Halepa, što uključuje i velike vojne baze koje pripadaju snagama sirijskog režima, poput Artiljerijskog koledža i zrakoplovno-tehničke škole koje su predstavljale ogromna uporišta vladinih snaga, prepuna opreme i borca.

Sirijska opozicija je, u sklopu priprema za bitku, formirala prošireni operativni štab za koordiniranje vojnog djelovanja između različitih frakcija; opkoljenih u Halepu i uključenih u operativni štab za deblokadu Halepa te ostalih frakcija spolja. Bitka je započela napadima teškom artiljerijom na položaje sirijskog režima u cilju pripreme terena, poslije čega je uslijedilo slanje automobila sa eksplozivom koje su vozili pripadnici Jabhat Fath al-Sham (Front osvajanja Levanta) a zatim ulazak udarnih grupa iz svih frakcija na više tačaka.   

Brz napredak, koji je ostvarila Vojska pobjede, predstavljao je veliko iznenađenje. Uspješno su savladane prve odbrambene linije, koje je sirijski režim veoma dobro utvrdio, dok je ruska avijacija bila nesposobna učiniti bilo šta kako bi spasila vladinu vojsku i milicije koje joj pružaju podršku.

Konvencionalno oružje

Posmatrači se pitaju postoji li mogućnost da je Vojska pobjede koristila novo naoružanje u borbi, što demantira Abu Hamza al-Hamawi, komandant Ajnad al-Shama (Vojnici Levanta), jedne od frakcija Vojske pobjede.

Al-Hamawi je rekao za Al Jazeeru da su oni koristili uobičajeno konvencionalno oružje, pojasnivši da nisu dobili nikakvu vanrednu podršku. 

Al-Hamawi dodaje da je spajanje frakcija i njihovo jedinstvo povećalo šanse za uspjeh bitke za razbijanje blokade Halepa, jer ulazak svih frakcija u borbu osigurava sve što je neophodno za bitku te materijalna sredstva, od municije i oružja. Na taj način svaka frakcija pruža sve ono sa čim raspolaže od ovih sredstava.

Abu Anas al-Shami, glasnogovornik Jabhat Fath al-Shama, kaže da su borci Vojske pobjede uspjeli razvući snage sirijskog režima i njihove milicije tako što su otvorili front dužine dvadeset kilometara u jednom trenutku, čime se razbilo djelovanje avijacije, a sirijska vojska učinila nemoćnom da pošalje pojačanje. 

Al-Shami dodaje da se „komanda Jaish al-Fatha, nakon praćenja i izviđanja, oslonila na Božiju pomoć te da nije čekala na podršku bilo koga. Borci su uspjeli razbiti opsadu za manje od sedmicu dana, jer su se oslanjali i uzdali u Boga.“  

O međunarodnom stavu spram ove bitke, vojni glasnogovornik pokreta Ahrar al-Sham Abu Yousef al-Muhajer za Al Jazeeru kaže kako u bici za razbijanje opsade u Halepu nije bilo međunarodne podrške te da su se borci Vojske pobjede oslanjali na oružje koje je zaplijenjeno u bitkama tokom prošle godine, poput tenkova, topova i raketnih bacača. 

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO