Šta je prodato Arapima na Vrelu Bosne?

Prodato zemljište nalazi se na padinama planine Igman (Al Jazeera)

Piše: Fahrudin Smailović

Sarajevska Općina Ilidža prodala je početkom augusta firmi Kuwait Investment Company građevinsko zemljište nedaleko od spomenika prirode Vrelo Bosne.

Ova odluka izazvala je polemike u bosanskohercegovačkoj javnosti, što zbog blizine vodozaštitne zone, što zbog cijene od 38 eura po kvadratu, koju neki smatraju neadekvatnom.

Iz Socijaldemokratske partije BiH ustvrdili su da stranka na vlasti u toj općini (SDA), želi izvršiti “betonizaciju Vrela Bosne i ostatka Ilidže”.

Kupoprodaja zemljišta izvršena je direktnom prodajom, a ne javnim konkursom, što je izazvalo dodatne nedoumice.

Al Jazeera je posjetila ovu lokaciju i razgovarala sa predstavnicima Općine Ilidža.

‘Predizborna kampanja’

Nijaz Aljović, pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne, stambene, geodetske poslove i katastar nekretnina kazao je za Al Jazeeru kako u ovoj kupoprodaji nema ništa sporno i da iza negativnih reakcija stoje pokušaji predizbornog blaćenja druge strane.

“Ovakva prodaja je veoma česta pojava”, kazao je Aljović i napomenuo da je na istoj sjednici donesena odluka o prodaji nekoliko drugih parcela, što nije privuklo pažnju javnosti.

Općina Ilidža je prodaju izvršila neposrednom pogodbom, budući da se radi o oblikovanju, odnosno kompletiranju građevinske parcele.

Photo: Al Jazeera

Izvor: Al Jazeera