U potrazi za mezarom Sulejmana Veličanstvenog

Habsburške i osmanske vojske sukobile su se 1566. godine na mjestu današnjeg Parka mađarsko-turskog prijateljstva (Al Jazeera)

Piše: Dan McLaughlin

SZIGETVAR – Otkad stanovnici Szigetvara pamte, brdo Turbek, na rubu ovog grada na jugu Mađarske, prekrivao je splet voćnjaka i vinograda. Ali, sada iz zemlje podno Turbeka niču tajne burne prošlosti, privlačeći predsjednike, profesore i, potencijalno, grupe hodočasnika i turista na mjesto gdje su nevjerovatni događaji oblikovali tok evropske historije.

Mađarski i turski istraživači koji rade na tom području vjeruju da su otkrili grobnicu Sulejmana Veličanstvenog, najmoćnijeg vladara Osmanskog carstva, koji je umro u Szigetvaru početkom septembra 1566. – prije gotovo 450 godina.

Sulejman je umro prirodnom smrću dva mjeseca prije 72. rođendana, samo nekoliko sati prije nego što je njegova velika vojska konačno nadjačala habsburške branitelje dvorca Szigetvar, nakon brutalne i krvave opsade.

Kenize Mourad posjetila je mjesto navodnog ukopa srca njenog pretka [Kenize Mourad/ Ustupljeno Al Jazeeri]

“Kad su nam pokazali tačno mjesto … nisam se mogla oduprijeti emocijama, niti suzbiti suze. Podigla sam ruke i pomolila se za sultana Sulejmana – Zakonodavca, Veličanstvenog – moleći Boga da pomogne Turskoj u poteškoćama”, rekla je Mourad.

“Naravno, male su šanse da će, nakon 450 godina, pronaći bilo kakav trag našeg pretka”, priznaje.

“Ali, ako su, kako kažu, njegovo srce i interni organi ukopani na ovom mjestu, onda možda…”

Izvor: Al Jazeera