Japanska policija masovno nadzire muslimane

Japanski muslimani kažu da policija upire prstom u njih samo zbog njihove vjere (AP)

Piše: Fadi Salameh

Zekerija Shokrani, mladić iz Maroka koji živi u Japanu više od dvadeset godina, nikada nije mogao pomisliti da će ga japanske vlasti gledati kao osumnjičenog za terorizam.

Shokrani je radio kao direktor jednog od najekskluzivnijih restorana u Tokiju, kojeg su posjećivali brojni ministri i Vladini zvaničnici. Štaviše, službenici sigurnosne službe zaduženi za zaštitu lica znali su ga kontaktirati prije dolaska kako bi ih uputio na ulaz i izlaz iz restorana, te kako bi koordinirali dolazak VIP ličnosti i njihov odlazak iz restorana.  

Zekerijino ime našlo se među podacima koji su iz dosjea japanske policije procurili na internet 2010. godine, a sadržavali su približno stotinu dokumenta koji ukazuju na to da je policija obavljala intenzivan nadzor nad 72.000 muslimana u Japanu, koji su nazvani „osumnjičenim“.

Nadzor je obuhvatao njihove lične podatke, kao što su kopije dokumenata, bankovnih računa te detalje o kretanju i putovanju. Podaci su također pokazali da je policija u pojedinim slučajevima postavljala i skrivene kamere za videonadzor unutar džamije u Japanu te slala tajne agente da se infiltriraju u islamska udruženja i radnje u kojima se prodaje halal hrana za muslimane.

Policijski nadzor nad pojedinim osumnjičenim muslimanima čini se kao normalna stvar, s obzirom na sve rašireniju pojavu islamofobije koja je zavladala svijetom. Međutim, sigurnosna kontrola koju provodi japanska policija nad 72.000 muslimana u državi u kojoj broj muslimana ne prelazi 100.000, pokazuje da je proces praćenja sistematičan i da podliježe sistemu u kojem se svaki musliman smatra osumnjičenim dok se ne dokaže suprotno.

Uspješno tužili policiju

Jedna od japanskih izdavačkih kuća objavila je informacije japanske policije u formi knjige, koja je prodata u hiljadama primjeraka u rekordnom roku. To je nagnalo Zekeriju i ostalih 16 osoba da podignu tužbu protiv izdavačke kuće sa zahtjevom da povuče knjigu iz prodaje i protiv policijske službe u Japanu zbog narušavanja njihove privatnosti.

Grupa japanskih pravnika je, također, tužila japansku policiju, koja predstavlja centralnu vlast. U tužbi se navodi da su operacije nadzora kojima su podvrgnuti svi muslimani u Japanu isključivo temelje na vjerskoj pripadnosti te da su u suprotnosti sa duhom i zakonima japanskog Ustava koji pojedincima jamči lične slobode i privatnost.  

U 2014. godini, Zekerija i njegovi prijatelji dobili su parnicu protiv policije, prilikom čega je sud zaključio da policijski podaci nanose štetu strani koja je podigla tužbu i krši njihovu privatnost. Policiji je naređeno da im isplati odštetu u iznosu od oko 90.000 dolara, međutim sud smatra da je policijska prismotra muslimana „u skladu sa zakonom“ i da ne krši Ustav, zbog čega su advokati podnijeli žalbu na presudu pred Vrhovnim ustavnim sudom.

Vrhovi ustavni sud je potvrdio presudu Okružnog suda u Tokiju 31. maja ove godine i odobrio zakon na osnovu kojeg se policiji dozvoljava da prati sve pripadnike muslimanske zajednice u državi. Na taj način je sud dao policiji nadležnost da slobodno prikuplja podatke o osobama samo zato što su muslimani.   

Razočarenje

U intervjuu za Al Jazeeru, Shokrani je kazao da je razočaran odlukom Vrhovnog suda.

„Mi nismo protiv napora policije da sačuva sigurnost i stabilnost Japana, ali ne prihvatamo da se to čini na način kojim se krše naša prava. Oni nas smatraju osumnjičenim samo zato što smo muslimani, čak se i na našu djecu gleda kao na potencijalne osumnjičene, a pod prismotrom su čim navrše 15 godina.

“Dokumenti koji su procurili u javnost uistinu pokazuju da je policija nadzirala oko 1.600 muslimanske djece.”

Operacije nadzora nisu bile ograničene samo na strance, nego su, također, obuhvatale i japanske muslimane.

Japanska policija nije komentirala odluku Vrhovnog ustavnog suda, ali je uputila Al Jazeeru na izjavu jednog od policijskih zvaničnika, objavljenu 2014. godine, u kojoj se kaže: „Policija prilikom prikupljanja podataka u cilju borbe protiv terorizma poduzima korake u okviru japanskog zakona“.    

Advokat Makoto Iwai, jedan od učesnika u tužbi protiv nadzora nad muslimanima, rekao je za Al Jazeeru da „japanska policija nastavlja i dalje provoditi masovne prismotre muslimana. Pristižu mi brojne informacije od muslimana da su izloženi policijskom uhođenju, a ja ih ohrabrujem na podizanje tužbe protiv policije kako bi se to zaustavilo.“  

Očekuje se da će doći do povećanja broja slučajeva policijske prismotre muslimana nakon nedavne „terorističke akcije“ koja se dogodila u Dhaki, glavnom gradu Bangladeša, u kojoj je život izgubilo oko dvadeset osoba, među kojima i sedam Japanaca.  

Izvor: Al Jazeera