‘Nekada smo se mrzili, sada se smijemo nacionalizmu’

Nikica i Ivica ne žele ići u školu bez prijatelja Bošnjaka te traže da se bošnjačkim učenicima uvede posebna diploma i nacionalna grupa predmeta (Al Jazeera)

Piše: Vedrana Maglajlija

Iako su na ljetnjem raspustu, Ivica, Tarik i drugi srednjoškolci iz Jajca, za razliku od svojih vršnjaka, posljednjih sedmica budili su se u osam ujutro i svaki dan išli u općinu, policiju, poštu…

Ovi učenici bili su odlučni da pošalju dopise vlastima Srednjobosanskog kantona te da organiziraju proteste, nešto što nikada prije nisu radili, samo da bi poručili – ne želimo da nas razdvajate po nacionalnosti u školama.

“Ako za učenike Bošnjake formiraju posebnu srednju školu, mi ćemo bojkotirati nastavu dok nam ne vrate naše prijatelje. Mi inzistiramo da se njima uvede nacionalna grupa predmeta  te da im se daju diplome sa bosanskom zastavom, samo da nas ne dijele”, odlučno kaže Ivica Jukanović, 16-godišnjak koji je završio drugi razred Srednje strukovne škole u Jajcu.

Upravo su to tražili i Bošnjaci u ovoj općini, budući da se sada svim učenicima, iako ih je podjednak broj, dodjeljuju svjedočanstva sa grbom Herceg-Bosne, a djeca imaju samo bosanski jezik i islamsku vjeronauku iz nacionalne grupe predmeta.

‘Mrzili smo se a nismo znali zašto’

Međutim, iz kantonalnog ministarstva obrazovanja je stigao odgovor – nećemo mijenjati diplome, nego osnovati novu školu sa planom i programom na bosanskom jeziku. Prijedlog ‘uzmi ili ostavi’, kako kažu vlasti ove općine, koji će dovesti do novih podjela među djecom. 

Onako kako se to radi trenutno u osnovnom obrazovanju, u “dvije škole pod jednim krovom”, gdje su postojali čak posebni toaleti za bošnjačku, posebni za hrvatsku djecu, prisjećaju se bivši učenici.  

“Imali smo u isto vrijeme male odmore, ali svi se odmah razdvajamo, svako ide na svoju stranu, zna se tačno gdje su stajali Hrvati, gdje mi. Meni je to sve ružno, čak WC posebno, nismo imali prijatelja druge vjeroispovijesti”, kaže Tarik Šehić, učenik srednje škole Nikola Šop.

“Već u startu smo mrzili jedne druge na početku školovanja, kakav je to nacionalizam bio… Uvijek je bilo svađa, prijetnji, tuča, to smo vidjeli od starijih učenika pa i mi tako. Tako da je to išlo sa generacije na generaciju. Najgluplje je bilo što nikada nije bilo razloga za to. Kada učenici ulaze u školu bili su redovi, s jedne strane mi, s druge strane Bošnjaci, jedan red puštaju nas, jedan red njih”, prepričava Nikica Babić, koji je sada završio drugi razred Srednje strukovne škole.

‘Sada se zajedno smijemo nacionalizmu’

Ivica, Nikica i Tarik kažu da je svima bio šok kada su prvi put sjeli u klupe zajedno u srednjoj školi. Dok se nisu sprijateljili i, kako dodaju, shvatili da su pogriješili.

“Sada poslije škole idemo svi na kavu skupa, na igralište, gledamo samo kakav je čovjek, ne vjeru, sada smo razumniji. U osnovnoj školi nisam podnosio jednog momka Bošnjaka, sada smo nerazdvojni, kao braća… Najgluplje što sam čuo kad su mi rekli ‘natjerat će te da pređeš na njegovu vjeru’. Mi sada odemo na igralište pa se smijemo djeci iz osnovne koji se vrijeđaju, to je takav nacionalizam da mi ne možemo da vjerujemo”, objašnjava nam Ivica.

Grb Herceg-Bosne na srednjoškolskim diplomama (Ustupljeno Al Jazeeri)

Zbog toga će odluka o formiranju nove škole vjerovatno biti usvojena, smatra načelnik ove općine.

“Siguran sam da to nije najbolje rješenje u 2016. godini, nakon što naša djeca zajedno idu u srednju školu već gotovo 20 godina. Mi smo očekivali da se jedan takav primjer primijeni i u drugim gradovima u BiH gdje su škole podijeljene.”

‘Ove škole nam se raspadaju, a žele novu’

Međutim, za Ivicu, Nikicu, Tarika i njihove prijatelje to je neprihvatljivo i ne razumiju odluku ministarstva.

“Neki dan sam se naslonio na radijator, odjednom je voda počela curiti i bila je cijela poplava. Prozori nam se doslovno raspadaju. Umjesto da to poprave, da daju pare da nam se to sve sredi, oni ih troše na još jednu školu. I nema nas toliko za tri škole, bit će deset učenika u jednom razredu”, ističe Nikica u čiji razred ide, devet Hrvata i 15 Bošnjaka koji, kaže, ne žele da ih razdvoje.

Međutim, razumiju da njihove kolege Bošnjaci žele da budu ravnopravni i zbog toga traže da se njihovi zahtjevi usvoje.

“Meni ne smeta ni bosanski ni srpski jezik, ja to sve svakako miješam kad govorim”, dodaje Ivica, koji svoju budućnost vidi u BiH, jer želi da studira u Sarajevu, a ne u inostranstvu.

“Ljepše mi je s njima nego s nekim od mojih Bošnjaka, sa Ivicom se puno družim, ismijali smo se za cijelu godinu”, dodaje Tarik.

Tužno je, složni su, što takva prijateljstva neće doživjeti njihovi mlađi sugrađani koji će mržnju ponijeti još iz osnovne škole, što neće zajedno trenirati, kupati se na “brani”, sjediti u istim klupama…

Izvor: Al Jazeera