Talijani na Maršu mira: Iz Srebrenice nismo ništa naučili

Italijani u sarajevskoj umjetničkoj galeriji "Zvono" (Al Jazeera)

Piše: Jasmin Agić

 Ispred Rižarne u Trstu okupila se pozamašna grupa ljudi. Cilj im je da hodanjem, kao vidom psiho – fizičke terapije, iz Trsta dođu, prvo do Sarajeva a onda do Srebrenice. Destinacija putovanja, kao i mjesto polaska, nisu slučajno odabrani. Rižarna je tokom Drugog svjetskog rata bila mjesto u kojem su zatvarani politički zatvorenici i Jevreji, koji će kasnije biti pogubljeni u njemačkim koncentracijskim logorima, a Sarajevo i Srebrenica su odabrani zbog svog simboličkog značenja u savremenoj evropskoj historiji, kažu članovi grupe Nomadska republika, koji su nakon mjesec dana pješačenja dospjeli u Sarajevo.

“Na ovakav podhvat potakle su nas, prvo, teška politička situacija u Italiji, a zatim i želja da na ovaj način pošaljemo poruku evropskoj javnosti koja na političke probleme našeg vremena gleda sa određene duhovne distance, nezainteresirana za mnogobrojne patnje koje tište stanovnike našeg kontinenta”, objašnjava pisac Antonio Moresco. “Naši su razlozi sasvim altruistične prirode, a Sarajevo smo kao destinaciju ovogodišnje šetnje odabrali zbog činjenice da je to grad koji je u proteklom stoljeću tri puta preživio tešku kataklizmu”, dodaje Moresco.

Sarajevo mora biti trajni podsjetnik na najgore civilizacijske zločine, kaže Moresco, objašnjavajući kako je njihovo pješačenje, u suštini, vid politički angažiranog govora.

Maria Luisa Guidi: Mislim da iz Srebrenice nismo ništa naučili

„Problem je što bogata Evropa želi sačuvati svoje bogatstvo, a u siromašnim migrantima vidi prijetnju svom načinu života. U Evropi se neprekidno govori kako od Drugog svjetskog rata na evropskom tlu nije bilo rata, a ovdje je, u Bosni, prije samo dvadeset godina završen veoma krvav rat. Pridružili smo se Maršu mira kako bismo očuvali živo sjećanje na sve pobijene ljude u Srebrenici. Mislim da iz Srebrenice nismo ništa naučili, a morali bismo, jer želimo da budućnost Evrope bude mirna“, dodaje Guidi.

Članovi grupe Nomadska republika na put prema Sarajevu i Srebrenici krenuli su 5. juna, a Maršu mira su se pridružiti 8. jula u Nezuku. Za njih su Sarajevo i Srebrenica simboli jednog nesretnog vremena i očit dokaz da ljudska destruktuivnnost ne poznaje granice. Priznaju da su svaki put kada čuju neki novi detalj o opsadi Sarajeva, ili genocidu počinjenom u Srebrenici zgroženi, ali vjeruju kako društveni i politički aktivizam, ipak, mogu polučiti uspjehe.

Upozoriti javnost i prisliliti ljude da se više uključe u rješavanje političkih nedaća vremena, kažu, njihova je misija, a briga za budućnost Evrope, shvaćene kao zajednički životni prostor naroda koji žive na njenom tlu, njihova je glavna misija.

Srebrenica je, dodaju, upozorenje šta se može desiti ako uvijek i neprekidno okrećemo glavu od problema koji nam se nalaze na dohvat ruke, i za koje mislimo da ih treba rješavati neko drugi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Završena je druga etapa “Marša mira”, pješačkog pohoda kojim se odaje počast žrtvama genocida. Učesnici su jutros krenuli iz mjesta Liplje u opštini Zvornik. Prolazili su istom rutom kojom su u julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice, Bošnjaci pokušali da stignu do područja pod kontrolom Armije RBiH u tuzlanskom regionu. Drugi dan “Marša mira” završio […]

Published On 09 Jul 2016

Za mnoge preživjele vrijeme nakon genocida teže je od onih 10 dana jula. Ne samo zbog sjećanja na sve što su pošli, već i zbog odnosa društva prema njima u posljednjih dvadeset godina. Dževa Avdić 1995. imala je devet godina, ratnih zbivanja se gotovo i ne sjeća. Međutim, kroz knjigu “Moj osmijeh je moja osveta” […]

Published On 09 Jul 2016
Više iz rubrike TEME
POPULARNO