Izbori u Hamasu bez kampanje

Pokret Hamas se postepeno dinamizirao, a njegovi pravilnici i izbori su doživjeli modernizaciju (Al Jazeera)

Piše: Hisham Zaqout

Bez predizborne kampanje ili objavljivanja imena kandidata, u tišini i tajnosti, daleko od očiju novinara, započeli su izbori Islamskog pokreta otpora (Hamas) čiji članovi biraju svoje rukovodstvo unutar i izvan Palestine.

I pored nastojanja Hamasa da se ovi izbori provedu u tajnosti, oni su, ipak, privukli veliku medijsku pažnju, zbog čega je pokret nedavno bio primoran obznaniti imena jednog broja članova svog političkog biroa. 

Pokret Hamas se postepeno dinamizirao, a njegovi pravilnici i izbori su doživjeli modernizaciju, dok će pomenuti izbori – koji će se odvijati u etapama i okončati polovinom naredne godine – svjedočiti promjenama u rukovodstvu političkog biroa, prema tvrdnjama posmatrača.

Istaknuti vođa pokreta Hamas, koji je želio ostati anoniman, rekao je za Al Jazeeru da se na osnovu pravilnika pokreta predsjednik političkog biroa ne može zadržati na ovoj funkciji više od dva uzastopna mandata.   

To znači da će se Khaled Meshaal, predsjednik političkog biroa pokreta Hamas, morati povući s ove pozicije te da neće moći obavljati funkciju lidera pokreta u četiri naredne godine, uz mogućnost da ponovo preuzme istu funkciju nakon isteka ovog perioda.  

Šezdesetogodišnji Meshaal predvodi pokret Hamas još od 1996. godine, a na mjesto predsjednika političkog biroa ovog pokreta ponovo je izabran tokom posljednjih internih izbora održanih 2012. godine.   

Izbor i dogovor

Ovaj lider Hamasa otkriva i jednu od tajni koja se tiče pomenutih izbora te kaže kako predsjednik političkog biroa i njegovi članovi neće biti birani, nego da će njihovo imenovanje dogovoriti posebno Savjetodavno vijeće pokreta, koje se smatra najvišom instancom upravljanja u pokretu.

Neki od najistaknutijih kandidata koji bi mogli zamijeniti Meshaala na njegovoj funkciji su član političkog biroa Moussa Abu Marzuk, zatim potpredsjednik političkog biroa Ismail Haniyeh i član političkog biroa Imad al-Alami.

Ono što se može uočiti na ovim izborima jeste da najozbiljniji kandidati koji bi mogli preuzeti funkciju predsjednika politbiroa pokreta Hamas dolaze iz Pojasa Gaze. Tako je Abu Marzuk rođen u Rafahu, južni dio Pojasa Gaze, dok je većinu organizacijskih aktivnosti obavljao iz inostranstva, kao i da je ranije obavljao funkciju predsjednika političkog biroa pokreta Hamas.  

Haniyeh je rođen u izbjegličkom kampu Al-Shati i on je vođa pokreta Hamas u Gazi, dok je Al-Alami jedan od istaknutih vođa pokreta, rođen je u Gazi gdje se i obrazovao. Gazu napušta 1994. godine i svoje organizacijske aktivnosti nastavlja u inostranstvu.

U pogledu refleksija smjene harizmatičnog Khaleda Mashaala sa glavne funkcije Hamasa, jedan od vođa Hamasa, koji je želio ostati anoniman, kaže kako se odluke u pokretu Hamas donose „institucionalno te da nisu vezane za konkretne ličnosti. Mashaal će ostati palestinski i nacionalni simbol, i on će sa jednog položaja preći na drugi kako bi služio palestinskom pitanju i svom pokretu.“

Tajno glasanje

Sagovornik nam je potvrdio da će tajnost i dalje ostati karakteristika izbora jer se Hamas još nalazi pod pritiskom progona, ali nastavlja da „stvarnost neumitno nalaže sintezu konspirativnog djelovanja u organizaciji i transparentnog komuniciranja, što nas prisiljava da objavimo imena nekih lidera u pokretu“. 

Također, ističe da će izbori biti održani prema predviđenom planu i mehanizmima koje je pokret Hamas uspostavio, a koji dozvoljavaju da se izbori provedu u svim okolnostima, pojasnivši da ovo nije prvi put da se izbori održavaju u komplikovanim okolnostima.

Mustafa al-Sawaf, palestinski politički analitičar, pažnju koja se pridaje Hamasovim izborima pripisuje tome da se više ne radi o maloj organizaciji, jer je ovaj pokret ostvario jak utjecaj na palestinsko pitanje i na dešavanja u regionu.

Al-Sawaf  naglašava da odstupanje Mashaala sa čelne pozicije političkog ureda neće imati utjecaja na odluke Hamasa i njegove odnose sa inostranstvom, što opravdava time da se pokret ne vezuje za ličnosti, uprkos važnosti i ulozi koju ima Meshaal, te je pojasnio kako će on sasvim sigurno i dalje imati veoma važnu ulogu u pokretu.  

Ističe kako se izbori u Hamasu odvijaju bez kandidatura ili predizbornih kampanja, te da se provode dogovaranjem u institucijama pokreta i grupnim djelovanjem. Također, nijedan kandidat ne može odbiti imenovanje na poziciju na koju je izabran.  

Al-Sawaf podsjeća na to da palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima uvijek sudjeluju na izborima, te da se njihovo mišljenje uvažava u većini pitanja.

Izbori održani 2012. godine su najznačajniji izbori za pokret Hamas. Tom prilikom se po prvi put sastalo posebno Savjetodavno vijeće pokreta u prisustvu svih članova na jednom mjestu, pored toga da su se okupili i bivši zatvorenici koji su napustili izraelske zatvore zahvaljujući sporazumu „Shalit“ o razmjeni zatvorenika kojeg je politički biro pokreta Hamas postigao sa izraelskom stranom.

Izvor: Al Jazeera