Male sredine kriju veliki potencijal

Dijelovi za projekat potiču sa auto otpada (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Fahrudin Vojić

Učenici Mješovite srednje škole u Bužimu Zijad Isaković, Dženan Mulalić, Emrah Skenderović i Suad Haralčić došli su na ideju da izrade automobil kojeg su sami projektovali.

Radi se o buggy vozilu sa minimalnom karoserijom, a izrada ovog vozila dokaz je da učenici MSŠ Bužim posjeduju neiskorišteni itelektualni potencijal i nemaju priliku da ga pokažu. Zahvaljujući entuzijazmu profesora Emila Elkasovića i Esmira Durakovića, dobili su priliku koju su u potpunosti iskoritili i sa svojom školom osvojili treće mjesto na Festivalu rada srednjih tehničkih i stručnih škola BiH koje se održalo tokom maja u Živinicama.

Prema riječima Senada Šahinovića školskog pedagoga u MSŠ Bužim, ovaj projekat i ostvareni uspjeh škole na zadnjem takmičenju, dokaz su kvalitete nastavnog procesa i potenciala kojeg ona ima u svojim učenicima.

[Ustupljeno Al Jazeeri]

Na pomenutom takmičenju bio je izložen i jedan buggy iz Tuzle, ali to uobičajeni tip bagyy vozila koji se pravi na način da se ostave svi ti dijelovi ispod glavne grede suspenzije, a gore se napravi šasija. Učenici MSŠ Bužim sa svojim profesorima sve su radili prema prethodno urađenom unikatnom projektu i dokumentaciji.

Cjelokupan ram su radili po vlastitom ukusu, a motor koji je bio napred oni su prebacili nazad, mijenjač su morali prepraviti, gas sajlu također, kočioni sistem i sve je ostalo je rađeno nanovo i za sve je moralo postojati tehničko uređenje. Zato ovaj projekat i ovi budući inžinjeri zaslužuju pažnju šire javnosti i mogu poslužiti kao pozitivan primjer da se bh školstvo ipak ne nalazi na marginama kada je u pitanju obrazovni sistem u regionu.

Izvor: Al Jazeera