Napušteni automobili čekaju pravnike

Automobili koji bi mogli imati znatnu tržišnu vrijednost često bivaju napušteni (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Edis Bulić

Napušteni i havarisani automobili, zaboravljeni na sarajevskim parkinzima česta su pojava koja ne samo da fizički otežava saobraćaj u mirovanju nego svojim stanjem ugrožava sigurnost okoline.

Posljednjih sedmica prisutna je informacija o novom zakonu koji bi se trebao odnositi na efikasno rješavanje ove problematike bez posrednika.

Trenutno, prema nalogu saobraćajne policije, Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad sa javnih parkinga uklanja automobile koji spadaju u kategoriju nepropisno parkiranih, odnosno napuštenih vozila. Međutim, novi zakon bi se izričito ticao napuštenih vozila i sam postupak uklanjanja sa javnih površina bi tekao znatno brže.

„Zakonska regulativa koja bi trebala riješiti problem napuštenih vozila je u fazi nacrta, a osnovno svojstvo odrednice ‘nacrta’ je podložnost promjenama. Ne možemo sa sigurnošću govoriti o faktima, kako će to, odnosno neće biti uređeno. Predlagači zakona su Kantonalno ministarstvo saobraćaja, te druga nadležna ministarstva sa policijskim upravama“, rekao je glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić.

Za parkirana vozila zadužene su službe KJKP Rada koje djeluju u različitim segmentima.

Parking služba je nadležna za fizički odvojene i obilježene parkinge, odnosno površine za parkiranje u gradskoj zoni. U ovoj službi djeluju kontrolori naplate parkinga koji u slučaju nepravilnosti u parkiranju, neovlaštenom ostavljanju ili napuštanju vozila moraju obavijestiti policiju, odnosno drugu odgovornu službu.

Također, KJKP Rad ima na terenu aktivnu Pauk službu, čija je primarna djelatnost uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, što se inicira po nalogu MUP-a Kantona Sarajevo, odnosno po odluci drugog nadležnog organa.

„Od policajaca na terenu možemo dobiti direktnu naredbu da se vozilo ukloni i odveze na predviđenu lokaciju za deponovanje vozila“, kazao je glasnogovornik Rada.

Status napuštenog vozila

Često automobili novijeg datuma proizvodnje koji bi mogli imati znatnu tržišnu vrijednost bivaju napušteni ili duže vremena parkirani, što budi veliku nedoumicu u definisanju statusa vozila.

Vozila koja su u lošem, totalno oštećenom stanju, odmah se odvoze na deponije i pretvaraju u sekundarne sirovine.

Općinska odluka

Zakon o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo propisao je da se otpacima smatra kabasti otpad u čiju kategoriju spadaju stari namještaj, aparati za domaćinstvo, ali i napuštena vozila.

Na teritoriji općine Ilidža, osim Zakona o čistoći, za efikasni odvoz napuštenih vozila pobrinule su općinske vlasti, koje su na osnovu Zakona o cestama, općinskom odlukom u svoju odgovornost preuzele brigu o nerazvrstanim putevima koji nisu od kantonalnog, odnosno federalnog značaja.

„Tom odlukom uklanjanje kabastog otpada, u konkretnom slučaju napuštenih vozila na sigurno mjesto dužna je osigurati općina, troškove snosi vlasnik odnosno korisnik vozila prema rješenju općinskog inspektora za ceste. Ukoliko se može doći do vlasnika i definisati porijeklo vozila i u slučaju da je vozilo u potpunosti devastirano, tretira se kao ostali kabasti otpad i automatski se odvozi na deponiju“, kazala je Edina Ičindić, glasnogovornica općine Ilidža.

Do konačnog usvajanja pravne regulative, dugo parkirana vozila koja ometaju saobraćaj, tretirat će se kao odbačeni frižideri i namještaj. 

Izvor: Al Jazeera