Eksplozija kod džamije uznemirila vjernike u Čajniču

Nema povrijeđenih ni materijalne štete, no eksplozija je uznemirila vjernike (EPA)

Piše: Elma Geca

U neposrednoj blizini Mir Muhamedove džamije u Čajniču, u vrijeme klanjanja teravih namaza (večernja molitva), neposredno nakon ezana, sinoć je bačena eksplozivna naprava.

Iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo saopšteno je da je istragom utvrđeno kako je nepoznati počinilac bacio petardu.

Izet Alihodžić, potpredsjednik Skupštine opštine Čajniče, rekao je da je eksplozija uznemirila vjernike koji su u to vrijeme obavljali namaz, nakon zajedničkog iftara.

“U blizini džamije odjeknula je eksplozija nepoznate naprave i naravno da je to izazvalo uznemirenost, kako vjernika Bošnjaka tako i stanovnika srpske nacionalnosti koji žive u neposrednoj blizini džamije. Odmah smo obavijestili stanicu policije i došla je patrola koja je sačinila zapisnik. Prema mojim saznanjima jutros su izašle ekipe ne lice mjesta kako bi obavile uviđaj.  Lično sam obavijestio i načelnika Opštine Čajniče i zatražili smo da i on poduzme sve iz svoje nadležnosti, kako bi se oni koji su ovo počinili otkrili i priveli pred lice pravde. Vjerujem da će se vinovnik ovog slučaja ubrzo otkriti jer potrebno je to zbog samog mira među ljudima, kako se ne bi narušili međuljudski i međunacionalni odnosi“, kaže Alihodžić.

Osude napada

Dodaje da je ovaj incident iznenađujući, jer se nikada ranije nije desilo ništa slično.

“Ovo je prvi put od početka procesa povratka na prostoru opštine Čajniče da se ovako nešto desilo. Onaj ko je ovo uradio, ako je imao za cilj da uplaši povratnike Bošnjake, nije uspio u svojoj namjeri. Nas u našem namu, pravu na život i suživot te pravu na upražnjavanje vjere, niko ne može spriječiti. Ono što mene posebno raduje jeste činjenica da su ovaj vandalski čin, pored zvaničnika opštine, osudili i ostali građani srpske nacionalnosti“, ističe Alihodžić.

On je uvjeren da taj nemili događaj neće narušiti međunacionalne odnose. 

“Mi to gradimo dugi niz godina i ne može se to tek tako poljuljati jednim nepromišljenim vandalskim činom. Ne želim insinuirati ni na koga. Istražni organi neka rade svoj posao, a mi smo insistirali da to bude što prije. Komandir stanice policije je izrazio uvjerenje da će učiniti sve na rasvjetljavanju ovog slučaja. Načelnik je obećao svoju podršku, jer svima nam je u interesu da se otkrije počinilac i da se protiv njega pokrene postupak, kako bi se život u ovom dijelu BiH vratio u normalne tokove, na zadovoljstvo svih koji žive i rade u Čajniču“, smatra on.

Snaga i ljepota vjere

Alihodžić naglašava da su Bošnjaci ravnopravni građani Čajniča koji žele da tako i budu tretirani.

“Želimo da se naš integritet i naše vjerske slobode zaštite i u tome ćemo uspjeti, ja sam uvjeren. Poručujem povratnicima Bošnjacima u Čajniče da ovo ni na koji način ne smije dovesti u sumnju te dobre odnose koje imamo i pokolebati njihovu volju da dolaze u Mir Muhamedovu džamiju da obavljaju vjerske obrede. Džamija je i sinoć bila prilično popunjena jer smo organizirali zajednički iftar, a lijepo druženje malo je poremetila eksplozija. No mi smo vjerski obred završili do kraja jer nas ovaj događaj nije uplašio. Niko neka se ne zavarava da će ovakvim nepromišljenim djelima poljuljati naš povratak, džemat, medžlis i vjeru u same sebe“, tvrdi on.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče Emin ef. Bakal kaže da ništa ne može narušiti snagu i ljepotu vjere u ramazanu.

“Ramazan u Čajniču protiče u u lijepoj atmosferi, a teravih namaz se klanja u četiri džemata. Družimo se uz zajedničke iftare i uživamo u mubarek mjesecu i njegovim ljepotama. Ništa nam ne može pokvariti zadovoljstvo pokoravanja jedinome Bogu“, zaključio je on.

Izvor: Al Jazeera