Umjetnička djela od metalnog otpada

Krtinić je iz radoznalosti od metalnog otpada napravio pticu Fenix, a ostalo je - povijest (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Branimir Bradarić

Kada je prije desetak godina Vukovarac Saša Krtinić (48), inače bravar po zanimanju, otišao na nekoliko sati „ubiti“ vrijeme u svoju garažu nije niti sanjao kako će mu to na neki način usmjeriti život. Krtinić je iz čiste radoznalosti toga dana od metalnog otpada kojega je imao u garaži napravio pticu Fenix. Sve ostalo je, kako sam kaže, povijest u njegovom bavljenju „scrap metal artom“ ili u prijevodu „umjetnosti od metalnog otpada“.

Krtinić je danas jedan od uopće rijetkih građana Hrvatske koji se bavi tom vrstom umjetnosti koja je tek u povojima na ovim prostorima. Prema njegovim riječima uz njega zna za samo još jednu osobu iz Hrvatske koja se bavi izradom predmeta od metalnog otpada.

Slična je situacija i u regiji. Za razliku od država bivše Jugoslavije, u svijetu je situacija sasvim drugačija kada je riječ o ovoj vrsti umjetnosti. U nekim zemljama, poput Tajlanda, sve je preraslo u pravu industriju gdje se predmeti rade po narudžbi i gdje se sve pravi za prodaju. 

„Bravar sam po zanimanju tako da sam oduvijek dio slobodnog vremena provodio u garaži. Sređivao sam alate, slagao materijale i slično, a od toga dana pronašao sam si još jednu zanimaciju koja je prerasla u strastveni hobi“, kaže Krtinić prisjećajući se početaka bavljenja ovom vrstom umjetnosti.

Krtiniću je želja napraviti prvi zabavni park u svijetu koji bi bio posvećen kultnom filmu ‘Mad Max’

U međuvremenu, hobi je proširio, pa je počeo praviti i pokućstvo od metalnoga otpada. Prvi je na redu bio stol u dnevnoj sobi kojega je napravio od automobilskog motora. Za tu namjenu iskoristio je motor Cadillaca iz 1968. godine kojega je sredio i preko kojega je stavio staklo. Uskoro planira početi praviti dvosjed i to od karoserije automobila kojega ne koristi više. Dvosjed će se također nalaziti u dnevnoj sobi Krtinića.

„Ne postoji ništa što čovjek može zamisliti, a da se ne može napraviti od metala. Treba samo imati ideje i znati kako to napraviti. Slučaj kod mene je da imam ideja, a ponešto znam i napraviti sam. Imam ideja za tri života tako da vjerujem da ću još mnogo toga napraviti“, zaključio je Krtinić.

Izvor: Al Jazeera