Britanske aristokrate koje su prešle na islam

Lady Evelyn bila je prva žena sa zapada koja je otišla na hadž u Meku (Arhiva)

Piše: Josef O'Shea

Kada su građani Londona izabrali Sadiqa Khana kao svog gradonačelnika, pokrenuta je debata o islamu i muslimanima u Velikoj Britaniji.

Khan je postao jedan od najpopularnijih muslimanskih političara u Evropi kada je osvojio 57 posto glasova na izborima, dok je njegov protivkandidat konzervativac Zac Goldsmith suočen sa optužbama da je vodio kampanju podjela. 

Danas, Britanija ima veliku i različitu zajednicu muslimana, sa njih više od 2,7 miliona koji žive u Engleskoj i Velsu. 

Krajem viktorijanske ere, Britanci su vodili ogromno carstvo na istoku, koje je uključivalo milione muslimana. Kada su neki od najbogatijih sinova i kćerki tog carstva prigrlili islam, dočekala ih je više znatiželja nego neprijateljstvo. 

Novine Daily Mirror su 1913. godine reagirale na konverziju lorda Headleyja u priči naslovljenoj “Irski plemić se okrenuo islamu”. 

“Da privlačnost istočnih religija utječe na sve veći broj Evropljana, ponovo se pokazalo u objavi da je Lord Headley, irski plemić koji je proveo niz godina u Indiji, prihvatio islam.

Rowland Allanson-Winn

Iste te godine prešao je na islam i postao Shaikh Rahmatullah al-Farooq. Godinu dana poslije, vodio je Britansko muslimansko društvo. 

Rođen u Londonu 1855. kao protestant, školovao se na vestministerskoj školi i koledžu Trinity, Cambridge. Studirao je katolicizam, inženjerstvo, bio je putnik i novinar, anglo-irski aristokrat koji je smatran viktorijanskim renesansnim čovjekom. 

Prvi put se susreo sa islamom u Kašmiru, sredinom 1890-ih. Vidio je islam kao religiju tolerancije i proučavao vjeru u Engleskoj sa svojim mentorom, uvaženim indijskim advokatom i islamskim učenjakom Khwaja Kamal-ud-Dinom. 

Lord Headley je bio ekscentričan. Magazin Time ga je opisao kao “čovjeka mnogih stvari”. Također je bio i jedan od pionira borilačkih vještina o kojima je napisao knjigu. Na hadž u Meku je otišao 1923. 

Njegova posljednja želja je bila da ga ukopaju na muslimanskom groblju. 

Vojvoda Pickthall (1875-1936)

Muhammed vojvoda Pickthall je bio engleski učenjak. Mnogo je putovao i predavao u Indiji i na Bliskom istoku. 

Također je bio uspješan pisac, a njegov rad su podržavali D.H. Lawrence, H.G. Wells i E.M. Forster.

Prešao je na islam 1917. i počeo raditi na engleskom prijevodu Kur'ana, kojeg je kasnije odobrio Univerzitet Azhar u Kairu i za šta je dobio velike pohvale. 

Pickthall je ipak napisao: “Kur'an se ne može prevesti… Rezultat prijevoda nije uzvišeni Kur'an, ta neponovljiva simfonija, zvukovi koji pokreću ljude do suza i ekstaze. To je samo pokušaj da se prezentira značenje Kur'ana… Nikada ne može zamijeniti onaj na arapskom jeziku.”

Kao učenik državne škole Harrow, Pickthall je išao u razred i družio se sa Winstonom Churchillom. Znao je nekoliko jezika, uključujući arapski, i na kraju sebe nije vidio kao Engleza, već kao muslimana “istoka”. 

Izvor: Al Jazeera