Zašto kanadske trupe u Iraku nose kurdska obilježja?

Kanada prekinula zračne udare u Iraku i Siriji sredinom februara (AP)

Piše: Jillian Kestler-D'Amours

Snimci kanadskih vojnika koji nose oznake kurdske zastave na uniformama u Iraku otvorili su pitanje o kanadskoj vojnoj misiji u toj zemlji.

Pripadnici kanadske vojske obučavaju kurdske Pešmerge na sjeveru Iraka. Pešmerge se bore protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Na snimcima kanadske televizije CTV iz Iraka pojavljuju se kanadski vojnici s amblemima zastave Kurdistana na rukavima. Snimci su napravljeni u aprilu.

Sigurnost trupa

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Kanade Daniel Lebouthillier je za Al Jazeeru kazao da se oznaka kurdske zastave koristi zbog sigurnosti trupa.

“Pripadnici naše vojske nose obilježja iračke kurdistanske regije na uniformama kako bi povećali koheziju s partnerskim snagama i zbog vizualne identifikacije, koja doprinosi zaštiti snaga“, kazao je Lebouthillier.

Dodao je kako će se Kanada i dalje boriti za jedinstven, stabilan i siguran Irak.

Kritičari kažu da amblemi, koji označavaju autonomnu kurdsku regiju u Iraku, a koja je pod kontrolom Kurdistanske regionalne vlade, šalju pogrešnu poruku i da mogu naštetiti kanadskoj misiji u Iraku.

“Mi bismo trebali podržavati Irak i svakog ko pristane da jača tu državu, tako da se ona može boriti protiv ISIL-a“, istakla je Peggy Mason, predsjednica Rideaua, instituta za vanjsku politiku u Ottawi.

Kazala je kako joj je neshvatljivo da kanadski vojnici nose kurdska obilježja na uniformama.

Kanada je prekinula zračne udare u Iraku i Siriji sredinom februara, a to je u predizbornoj kampanji obećao premijer Justin Trudeau i njegova Liberalna stranka. S druge strane, pojačana je obuka kurdskih snaga na sjeveru Iraka. 

Thomas Juneau, asistent na Univerzitetu u Ottawi, tvrdi kako je činjenica da kanadske trupe nose kurdske ambleme na uniformama “marginalna stvar“.

Ali, dodaje da to povlači pitanja o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima Kanade u Iraku.

Juneau je za Al Jazeeru kazao kako Kanada ne podržava nezavisni Kurdistan te kako želi da se Kurdi reintegriraju u Iraku. 

Simbol kurdskog separatizma

“Kratkoročno, ima strateškog smisla da se podrži Kurdska regionalna vlada, zato što je ona jedno od najboljih oružja protiv ISIL-a. Ali dugoročno, to nema smisla“, kazao je.

Ipak, Juneau smatra da korištenje amblema može biti isključivo operativna odluka, kao što je i kazala službena Ottawa.

Kurdske snage su greškom ubile kanadskog vojnika na sjeveru Iraka prošle godine.

Juneau smatra da zbog toga možda i nije loše da se nose kurdska obilježja na uniformama.

Ali, zastava Kurdistana je puna simbolike, otkad su je vođe Kurdskog državnog pokreta prvi put predstavile početkom 20. vijeka.

“To je simbol kurdskog separatizma i zato se oni koji je nose dovode u vezu sa tim. Ako je kanadski vojnici nose, onda to ukazuje na to da ga i oni podržavaju”, zaključila je Peggy Mason.

Izvor: Al Jazeera