Likovna kolonija ʽUna – u službi djetetaʼ

Kolonija pohodi na stotine slikara i kipara iz svih krajeva BiH, zemalja regije, Evrope (Al Jazeera)

Piše: Mirza Sadiković

Slikarska platna, štafelaji, slikari na krajiškoj ljepotici Uni – više i nije neobična slika posljednjeg majskog vikenda i 15. godinu zaredom. Ipak, neobična je to, ili je bolje kazati, svojevrsna kolonija, koju pohodi na stotine slikara i kipara iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, zemalja regije, ali i desetak evropskih.

Umjetnici su na Uni zbog djece. One, koje u Centru Duga u Kulen Vakufu, povezuje roditeljska nebriga. Okupljaju se pod motom “U službi djeteta” i tako pomažu rad Centra. Slučajno izbjegličko prijateljstvo rukovodioca Centra Admira Lješčanina s nekoliko novinara u Njemačkoj i sportista bili su uzrokom formiranja Centra prije 17 godina.

“Htjeli su pomoći Bosni i Hercegovini, posebno dati podršku djeci. Dolazeći u Kulen Vakuf, rodila se ideja o tom projektu, jer sam slušao o problemima s ostavljenom djecom u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. I sam sam tokom izbjeglištva i progona iz rodnog Brčkog s djecom proživio velike probleme i nesreće, i to me tjeralo da iniciram upravo formiranje jednog ovakvog centra”, prisjeća se Lješčanin.

Zbrinuto 500 djece

Gradnju su osigurali u Humanitarnoj organizaciji Schutzengel Gesucht, čiji je predsjednik u to vrijeme bio proslavljeni njemački nogometni reprezentativac Andreas Koepke, zatim novinar Gunter Prandl, koji je i danas na čelu Savjeta Centra Duga.

Posljednjeg majskog vikenda Koloniju Duga pohodi više od 100 umjetnika. Tu su i prijatelji iz Njemačke.

“S obzirom na to da u Dugi rade dobro i po svim pedagoškim standardima, mi onda to lako u Njemačkoj predstavimo i osiguramo sredstva”, kaže Prandel.

Prvi potezi

Slično kazuje i novinar i član Društva Arno Heider: “Mi radimo po posebnom konceptu i ono što djeca u Dugi od nas dobiju, to im ne može niko više uzeti, čak i kad napuste Centar.”

Na obalama Une, uz umjetnike su i djeca. Uče prve poteze kistom, dlijetom. I ispisuju jednu posebnu priču na Uni.

Mnoge su Dugine priče stale u njenih 17 godina trajanja. I ona o nastanku novog projekta, proizišlog iz druženja umjetnika i djece. Sada u Dugi pomažu djecu koja se vrate u svoje porodice. Nastavljaju svaku brigu o njima. Trenutno ih je 12.

I ovoga maja i 15. kolonije poruka da Duga neće biti prepuštena sama sebi, ali i vjerovanje da će sve manje roditelji ostavljati djecu.

Izvor: Al Jazeera