Kazandžija na skejtu po baščaršijskoj kaldrmi

Sulejmen Hrgić je zanat izučio kod čuvenog sarajevskog kazandžije Nasira Jabučara (Al Jazeera)

Piše: Edis Bulić

Afirmisani sarajevski skateboarder Sulejmen Hrgić, ujedno poznati kazandžija, očigledan je primjer spoja naizgled nespojivog koje nudi Sarajevo – urbanog i tradicionalnog, profanog i mističnog, konkretnog i apstraktnog.

Pedesetak metara od srca Baščaršije, na strmom usponu popločanom kaldrmom, Sulejmen je s prijateljem Admirom Ćatom iznajmio poslovni prostor i preuzeo kazandžijski zanat u svoje ruke.

Kazandžijski zаnаt podrazumijeva ručnu izradu sudovа i predmetа od bаkrа. Predstаvljа jedаn od nаjstаrijih profesionalnih poziva u Bosni i Hercegovini, a tako i u regionu, koji datira iz doba Osmanlija. Razvojem industrijske proizvodnje, ovaj zanat u praktičnom smislu gubi popularnost, opstaje samo u centrima sa starim orijentalnim čaršijama, zahvaljući autentičnosti načina proizvodnje i integracijom u turističku ponudu.

“Mi proizvodimo korisne predmete, koji će služiti svojoj svrsi u domaćinstvu, a ljudi svašta vole držati kao suvenire, tako da ono što mi proizvedemo često završi u regalu ili polici kao uspomena na posjetu Sarajevu”, kazao ja majstor Ćato.

Sulejmen i Admir su se odvažili da ljubav prema izradi rukotvorina pretoče u posao, koji će im osigirati ekonomsku nezavisnost i stabilnost. Avangardan je detalj da to pokušavaju ostvariti u okruženju s manjkom radnih mjesta i profesijom koja slovi za arhaični, izumirući poziv, bez izvjesne budućnosti.

Iako fizički djeluje neostvarivo, skateboard se zaista može kotrljati na kaldrmi, a to dokazuje Sulejmenov primjer.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO