Nokia je i dalje Nokia, dok se ne dokaže suprotno

Nokia je gotovo punu deceniju neprikosnoveno dominirala tržištem mobilnih telefona (EPA)

Piše: Mario Pejović

Rijetko koja tehnološka kompanija među korisnicima budi nostalgiju kao nekadašnji finski telekomunikacijski gigant Nokia. Kompanija koja je gotovo punu deceniju neprikosnoveno dominirala tržištem mobilnih telefona u vrijeme dok su mobiteli bili samo mobiteli, a ne univerzalni uređaj za sve i svašta, godinama je u strmoglavom padu.

Nakon neuspjele saradnje s Microsoftom, telekomunikacijski div sa sjevera Evrope je najavio da planira globalni povratak na tržište pametnih telefona. Kompaniju, čiji telefon je početkom ovog milenija gotovo svako posjedovao u nekom trenutku, čeka izuzetno težak put u relevantnost, a upitno je koliko stare magije Finci posjeduju.

Bloger i web poduzetnik te saradnik portala mobilnatelefonija.net Miloš Petrović podsjeća da je Nokia sredinom 2000-ih, po pojavi telefona s ekranom osjetljivim na dodir, pogriješila u strategiji, kada je, umjesto nadolazećeg i danas dominirajućeg operativnog sistema Android, odabrala Symbian, što ju je odvelo na pogrešan put. Nerijetko su korisnici koji su prešli sa pouzdane mehaničke tipkovnice na touch screen “čupali kosu” zbog loše prilagođenog Symbiana.

‘Promašena prilika’

Ekrane osjetljive na dodir je popularizirao Apple sa svojim iPhone telefonima. Urednik portala SmartphoneHrvatska.com Toni Jerković smatra da je tadašnje vodstvo Nokije trebalo ozbiljnije shvatiti šta to Apple donosi na tržište i prilagoditi strategiju.


Model 3310 je jedan od najpopularnijih Nokijinih telefona

“Kad su napokon shvatili što se događa, kroz zakulisne igre, vjerojatno lobiranja i privatne interese pojedinaca, kao što su tadašnji direktor Stephen Elop i ekipa, odlučeno je okrenuti se Microsoftu i Windows Phoneu, kojeg, ukratko, nitko ne želi”, dodaje on.

Petrović kaže da su vodeći ljudi u Nokiji shvatili kakvu su grešku napravili te da je sada pokušavaju ispraviti. Finska kompanija će gotovo sigurno imati adekvatno hardversko rješenje, dok će za uspješan povratak biti ključan izbor operativnog sistema.

Jerković ističe da, ukoliko Nokia doista želi povratak na globalno tržište, onda mora učiniti ono što su trebali učiniti odmah, odnosno okrenuti se Androidu, “čiju popularnost, raširenost i dostupnost na tržištu još jako dugo neće moći nadmašiti nijedna druga platforma”.

Pažljiva strategija

Elitizmom i samo premium, odnosno skupocjenim uređajima, neće moći izboriti se za mjesto na tržištu, smatra on te dodaje da to može samo Apple. Podsjeća i da je najprodavaniji Nokia pametni telefon na Windows Phone platformi bila najjeftinija Lumia 520.

Nokia bi mogla ponovno biti relevantna u slučaju da godišnje na tržište “izbaci” jedan vrhunski, top model, ukazuje, te ne više od pet jeftinijih modela i uređaja srednjeg cjenovnog ranga. Ono što bi finskoj kompaniji moglo ići u prilog je upravo ta nostalgija za njihovim telefonima.

“Nokia, posebno model 3310, budi nostalgiju kod mnogih koji su taj telefon koristili početkom ovog milenijuma”, navodi Petrović. “Jedna od strategija povratka može biti upravo ta nostalgija, reflektovana na neki restyling pomenutog telefona, uz neki svež operativni sistem.”

Jerković dodaje da je dovoljno velika baza Nokia fanova i njihovih potomaka koji bi kupovali Nokia pametne telefone, što značajno pomaže u naporima za povratak, ali ističe i da će marketing odigrati presudnu ulogu.

Azijska konkurencija

Ono što Nokiji ne ide u prilog je “navala” azijskih proizvođača. kao što su Oppo, Xiaomi, Huawei, Vivo… To su kompanije koje svoje mjesto traže upravo na teritoriji koju je finska kompanija držala.

Petrović ocjenjuje da azijski brendovi imaju posebnu energiju i da su veliko osvježenje na globalnom tržištu, koji uveliko zasjenjuju poznatije proizvođače. Dodaje da je Nokijinih “pet minuta” kao velikog igrača odavno prošlo i da je budućnost rezervirana za duge.

“Ipak, smatram da Nokia, uz dobru segmentaciju, može uzeti jedan manji deo kolača.”

Sličnog stava je i Jerković, koji smatra da još nije prekasno za Nokiju, ali da je vremena sve manje.

“Kada vidim kakve uređaje rade Meizu, Xiaomi, Oppo, Huawei i ekipa, jasno je da će biti teško vratiti se u relevantnost, no kao što kažu, Nokia je i dalje Nokia. Dok se ne dokaže suprotno, naravno.”

Izvor: Al Jazeera