Krađe automobila: Ima li prava zaštita?

Najefikasnija je mehanička zaštita potpomognuta elektronskom blokadom (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Edis Bulić

Ima li iko da prilikom kupovine automobila, pogotovo novog, luksuznog i skupog, sa strahom ne pomisli na krađu.

Je li siguran, šta mogu uraditi, kako da ga zaštitim?

A, krađe se dešavaju i nisu fikcija već čista istina. Na godišnjem se nivou, samo u  Kantonu Sarajevu, ukrade od 500 do 800 vozila.

„Na udaru su luksuzna vozila njemačke proizvodnje. Najpopularniji su BMW-ovi serija 3 i 5, odnosno luksuzni SUV-ovi. Svi Audijevi modeli, zatim Škoda Octavia i kompletan VW program vozila, a u zadnje vrijeme su aktuelizirane ponovo krađe Golfova dvojki. Kradljivci vozila dolaze obučeni i tehnološki opremljeni, sa sobom nose sofisticirane detektore frkvencija, specijalizirane alatke i laptope, a uz to naoružani i opasni“, navodi izvor iz Odjela za imovinske delikte MUP-a Kantona Sarajevo.

Stoga, kako zaštititi i sebe i vozilo?

Dakle, gotovo neizostavan detalj u kalkulaciji finalne cijene je ugradnja dodatnog sigurnosnog sistema. Ovaj dodatni trošak zaobilazi samo neke od proizvođača vozila, što zbog nepoželjnosti brenda, što zbog sofisticiranosti fabrički integrisane zaštite.

Na tržištu je dostupan širok dijapazon rješenja i alternativa koje bi mogle sačuvati vozilo u vlasništvu, ali je nužno istaći da se iza rješenja upakovanog u brend i marketinšku buku krije svega nekoliko tehnologija koje su presudne za efikasnost i učinkovitog sistema.

Prema djelovanju, odnosno kontrolisanom onesposobljavanju, sigurnosni sistemi se u osnovi dijele na mehaničke i elektronske, a česti su slučajevi objedinjavanja tehnologija u jednom proizvodu ili kombinovanoj ugradnji. 

Mehaničke zaštite

Mehaničke zaštite funkcionišu po principu fizičkog blokiranja osnovnih komponenti za pokretanja vozila iz stanja mirovanja. U varijacijama oblika i proizvođača montiraju se na polugu mjenjača brzina, i na sistem upravljača uz ,opet, različite tačke djelovanja.

Najpopularniji i istovremeno najučinkovitiji oblik mehaničke imobilizacije vozila je sistem koji se ugrađuje na vratilo volana sa jedinstvenom bravom za potpuno zaključavanje upravljačkog sistema. Brava je blindirana sa fabrički integrisanim cilindrom kojem je gotovo nemoguć pristup. ‘Gotovo’ je ključna riječ, jer uz adekvatan alat i odgovarajuće uslove djelovanja svaki sigurnosni sistem je moguće onesposobiti pored marketinških atributa neuništivog.

Objašnjenje iz prve ruke i praktičnu demonstarciju je ponudio ekspert za sigurnosne sisteme Dragan Krstić.

„Mehaničke zaštite, odnosno dodatne sigurnosne brave, mahom su otporne na lomljenje, bušenje ili takozvano ‘češljanje’, ali uprkos tim osobinama, sistem nije neuništiv, ali pitanje je koliko će nakon njegove demontaže i vozilo ostati upotrebljivo“, rekao je Krstić, tehničar za ugradnju automobilskih sigurnosnih sistema.

Elektronske zaštite

Elektronski sigurnosni sisitemi svoj rad zasnivaju na kontrolisanju rada komponenti na vozilu koje će onesposobiti ulazak u vozilo i njegovo pokretanje bez autorizacije. U ovoj kategoriji su najpopularniji alarmni sistemi, koji osim očigledne funkcije zvučnog upozorenja nude višestruke blokade elektronskih komponenti, a mogu biti potpomognuti modulima za daljinsku dojavu, GPS praćenje, odnosno biti integrisani u dodatne sigurnosne sisteme.

„Uz određene varijacije gotovo svi alarmni sistemi su bazirani na istoj tehnologiji. Alarmni sistem vrši autentifikaciju vlasnika vozila uz pomoć dinamičkih kodova, koje je danas gotovo nemoguće skenirati, jer je riječ o bukvalno milijardi alfanumeričkih kombinacija. U slučaju nasilnog ulaska u vozilo oglašava se zvučno upozorenje, dok višestruki elektronički ometači prekidaju rad komponenti neophodnih za startovanje vozila“, pojašnjava Krstić.

Na tržištu su još dostupni takozvani srkriveni prekidači, čija je funkcija fizičko prekidanje impulsa za pokretanje vozila. Ovo je primitivan i prilično jeftin oblik zaštite koji se često instalira kao sekundarna opcija uz postojeću sigurnosnu stavku. Kolikogod prekidač bio dobro sakriven, vodovi elektroinstalacije počinju na elektroničkim komponentama čije su pozicije dobro poznate kradljivcima vozila, tako da je ovaj vid zaštite često prevaziđen i neefikasan posebno kada su u pitanju vozila novije proizvodnje.

U zadnje vrijeme su dostupni takozvani beskontaktni imobilajzeri bazirani na RFID tehnologiji koji rade na istom principu kao i skriveni prekidači, s tim da se na skrovitoj lokaciji ne nalazi fizički prekidač već sofisticirani čitač koji u kontaktu sa privjeskom kod vlasnika šalje signal i deblokira elektro vod.

Jedna od najefikasnijih, istovremeno najpovoljnijih opcija dodatnog sigurnosnog sistema je relociranje dijagnostičkog konektora (OBD-a), odnosno, izmjena rasporeda vodova instalacije za uspostavljanje komunikacije sa centralnom elektronikom vozila.
„U slučaju izmještanja OBD-a, ključnu ulogu igra individualnost pri instalaciji, jer poenta leži u vanserijskom djelovanju gdje se onemogućava neautorizovan pristup centralnom računaru vozila“, kazao je Krstić.

Ova tehnologija je u suštini identična kod gotovo svih proizvođača vozila, brend diktira kompatibilnost sa aktuelnim savremenim tehnologijama autoindustrije, odnosno, upotrebljivost na novijim modelima vozila.

Kasko osiguranje

Prilikom kupovine novog vozila česta se kao sigurnosna opcija nudi kupovina dodatnog osiguranja, popularnog Kaska.

Kasko osiguranje je objektivno prihvatljiva opcija u slučajevima zaštite novog vozila od jer se uz godišnje izdvajanje rizik od krađe vozila svodi na minimum. Cijena godišnjeg kasko osiguranja iznosi tri posto uz varijaciju cijene od maksimalno 20 posto na osnovu rizika brenda vozila koje se osigurava.

„Vozila njemačkih proizvođača se kod nas nalaze na udaru kradljivaca pa je rizik osiguravajućeg društva veći, a to za sobom povlači i veću cijenu Kasko osiguranja. Kasko ne osigurava samo vozila od krađe već i od fizičkih oštećenja i u slučaju saobraćajnih udesa. Uslov Kaska je da vozilo ima dva ključa i dokumentovani dokaz o instaliranoj dodatnoj zaštiti“, kazao je agent osiguravajućeg društva Jasmin Hamzić.

U slučaju krađe vozila proces naplate traje od 45 do 60 dana. Od toga se 30 dana čeka izvještaj od policije o prijavi krađe vozila jer u tom periodu postoji mogućnost da vozilo bude pronađeno i vraćeno vlasniku.

Izbor vrste sistema zaštite je potrebno da bude vođen argumentom tehnologije koja stoji iza sistema, a ne marketingom i uslovljavanjem ovlaštenih koncesionara vozila. Brend sigurnosnog sistema može osigurati kvalitet i kompatibilnsot sa modernim tehnologijama automobilske industrije, međutim u konačnici je presudan subjektivan stav vlasnika vozila koji je prije odabira zaštite odlučio upravo kupiti vozilo koje je na meti kradljivaca automobila.

Svrha sigurnosnih sistema je kupovina vremena, jer je sve što je čovjek konstruisao i proizveo moguće uništiti, zaobići, odnosno onesposobiti. Prema riječima stručnjaka i onih koji se na profesionalnom nivou susreću sa ishodima krađe vozila, najefikasnija je mehanička zaštita potpomognuta elektronskom blokadom.

Izvor: Al Jazeera