Kladionice posvađale političare u FBiH

BiH je neslavni europski rekorder po broju kladionica (Davor Puklavec / Pixsell)
BiH je neslavni europski rekorder po broju kladionica (Davor Puklavec / Pixsell)

Piše: Mladen Obrenović

Političke krize nisu novost na ovim prostorima, no posljednja u nizu nesuglasica između političkih partnera, Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH u Federaciji BiH, dogodila se zbog kladionica.

Svi se uglavnom slažu da kladionice niču na svakom koraku i da ih je već previše (a BiH je neslavni europski rekorder), da jako dobro posluju unatoč činjenici da vlada sveopća kriza, da su preblizu obrazovnih i vjerskih institucija, no kockanje ne prestaje.

Zaiskrilo je, na kraju, oko toga kako urediti njihovo poslovanje i oporezovati ih, točnije – kako u proračun namaknuti sredstva iz toga izvora i gdje uplatiti porez. A kladionica u oba bh. entiteta i novca u njima ne manjka.

Po podacima kojima raspolaže federalna Vlada, samo na području Federacije BiH ukupno je 13 pravnih osoba koje imaju registrirano klađenje kao osnovnu djelatnost, sve su privatne i usluge nude na 2.443 uplatna mjesta. Samo prošle godine ostvarili su promet od 296,5 milijuna eura. U entitetski proračun, po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, uplaćeno je 5,3 milijuna eura. Dodatno, po osnovu uplate obveznih javnih prihoda uplatili su 9,8 milijuna eura, od čega poreza na dohodak 2,6 milijuna eura i poreza na dobit 1,3 milijuna eura. I to je sve, jer kladionice nisu u sustavu plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Federalna Vlada priprema svoj prijedlog

Iz HDZ-a BiH odgovaraju kako pripremaju svoj prijedlog reguliranja kladioničarskog tržišta i ubiranja poreza od klađenja. Podsjećaju i kako su dio parlamentarne većine te da imaju i vicepremijerku, ujedno i ministricu financija u federalnoj Vladi (Jelku Milićević).

„Mislim da opsežne i važne zakone, ne umanjujući činjenicu da svaki izaslanik ili zastupnik može da predloži zakone, ipak treba predlagati Vlada Federacije BiH koja je to već počela pripremati“, navodi Lidija Bradara iz HDZ-a BiH, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Bez poreza na dobitke do 50 eura

„Gotovo polovica isplaćenih dobitaka bila je do 100 maraka (50-ak eura) koji se ne oporezuju i koji se ne evidentiraju – ni ime, ni prezime, ni kladionica. Organizator klađenja može da prikaže kako su svi dobici do 100 maraka i nikakav porez da ne plati“, ukazuje Amir Zukić, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Upravo je on, zajedno s kolegom Omerom Škaljom, pripremio zakonska rješenja kojim je predviđena promjena i poslovanja kladionica, i naplate poreza. Prijedlozima bi uplate u proračun bile povećane za najmanje 25 milijuna eura na godišnjoj razini, porezi bi se plaćali na mjestu uplate listića, broj kladionica bio bi ograničen, udaljili bi ih od škola, a oni koji krše propise bili bi strogo kažnjeni. No, taj je prijedlog stavljen na čekanje nakon inzistiranja HDZ-a BiH.

Loptica je prebačena federalnoj Vladi jer u SDA žele, kako kaže Zukić, da „to oni u kraćem roku pokušaju riješiti“.

„Dajemo šansu Vladi da uradi izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dohodak, ali u skladu sa zadanim temama šta treba da se izmjeni. Još ćemo predložiti zaključak i dati rok Vladi da to ona uradi. Ako ne bude htjela, puštamo u proceduru izmjene i dopune zakonâ koje smo predložili“, najavljuje Zukić.

Zukić: Čavara štiti kladioničare

No, dok je „loptica bila iznad mreže“, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BiH) sastao se sa čelnim ljudima triju kladionica. Požalili su mu se na „iznošenje neistina putem medija“, konstatirali kako upošljavaju više od 2.500 djelatnika i djelatnica, kojima navodno redovno daju plaće i uplaćuju doprinose, te da su od početka godine uplatili 5,6 milijuna eura u federalni proračun. Ponudili su i svoju „stručnu pomoć u izradi zakonskih rješenja“, jer i oni smatraju da treba poboljšati zakonsku regulativu, priopćeno je nakon sastanka.

„Nažalost, gospodin Čavara je primio predstavnike kladionica čime se stavlja u njihovu zaštitu. Kao prvo, to je posao i djelatnosti koja nije društveno opravdana. Nikakva šteta za BiH ne bi bila da ne postoje kladionice. Naša omladina i ljudi koji bi trebali nešto da rade u životu olako misle da na lagan način mogu zaraditi novac, a zarade ga samo organizatori klađenja. I to nisu zarađeni milioni, nego milijarde svih ovih godina. Od toga država nije ništa imala“, ukazuje Zukić.

Gdje bi išao novac od kladionica?

Iz redova opozicije čuju se vrlo glasne kritike na račun dvije najjače političke stranke. Smatraju kako je odnose među njima pomutilo pitanje gdje će ići novac koji ubiru kladionice.

„Ukoliko nisu u stanju dogovoriti se oko tako jednostavnih stvari, kao što je obezbjeđenje dodatnih prihoda za Federaciju BiH naplaćivanjem poreza na dobitke do 100 konvertibilnih maraka, na koje gubimo po sadašnjoj stopi najmanje 35 miliona [konvertibilnih maraka] godišnje i da se, što je bilo sasvim normalno, taj porez vodi da je plaćen tamo gdje je napravljena i uplata, onda je zaista teško reći da se radi o bilo kakvom zajedničkom programu“, smatra Predrag Kojović, delegat Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Po njemu, poslove kao što su klađenje i sve vrste igara na sreću trebala bi kontrolirati država. Ukazuje na europska iskustva gdje se „svaka uplata i isplata evidentira i naplati“ i gdje se tako prikupljenim novcem, među ostalim, pomažu sustavi obrazovanja, zdravstva, mirovina…

„Mislim da HDZ u svemu izvodi opstrukciju i želi što više da dobije na vremenu kako bi se još koji mjesec zaradilo dodatnog novca. Svjesni su situacije da je zec istjeran iz grma i da se ovo područje napokon mora urediti mimo privatnih džepova ima koristi. Oni će hvatati na vremenu i sigurno će pokušavati ovu priču razvlačiti u smislu da mi ne razumijemo, da mi ne znamo, da to ovdje nije uređeno ovako ili onako. Želimo da se to uredi i oporezuje, da država ima jasnu i strogu kontrolu. Ovako država gubi, a porodice propadaju i omladina se upućuje na pogrešan smjer“, zaključuje Zukić.

Naša stranka tvrdi da je SDA popustila

Zukićev kolega iz parlamentarnih klupa, zastupnik Naše stranke Dennis Gratz, koji upozorava da „kladioničarski lobiji blokiraju Federaciju BiH“, ipak smatra kako je u cijeloj priči – „SDA popustila“.

„To je sigurno, jer su se ovdje po prvi put svojim prijedlogom otvoreno suprotstavili interesima pojedinaca iz HDZ-a BiH. Za njih je ovo pitanje mnogo ozbiljnije od različitih međuetničkih prelamanja o kojima razgovaraju na prijateljskoj osnovi. Spremni su oprostiti i Grad Mostar, i člana Predsjedništva BiH, i slavljenje ratnih zločinaca, samo neće oprostiti zadiranje u privatne interese“, smatra Gratz.

U međuvremenu je iznio i još dramatičnije podatke od onih kojima raspolaže Zukić, navodeći kako je, prema posljednjim podacima Porezne uprave Federacije BiH, u četiri mjeseca ove godine prihod od privatnih kladionica iznosio 452 milijuna maraka (231 milijun eura), pri čemu je isplaćeno više od tri četvrtine dobitaka ispod 50 eura koji nisu podložni oporezivanju.

Po njegovom mišljenju, „preduzeća koja se bave igrama na sreću imaju pravo da posluju u zajednici, ali zbog objektivne štetnosti kocke i kladionica država ima pravo postavljati određena ograničenja“.

Budući da, kad već spominje kladionice, često govori o „privatnim donatorima za kampanje“ koji uživaju političku zaštitu, logičnim je bilo postaviti mu pitanje ima li dokaze za takve tvrdnje. Odgovara protupitanjem.

„Dajte mi neki drugi odgovor na pitanje zašto je odgođena sjednica Parlamenta Federacije zbog jedne tačke dnevnog reda? Ne vjerujem da iko u ovoj zemlji misli da se to dogodilo jer je nekome stalo do zakonodavne procedure i tehničkih pitanja“, zaključuje Gratz.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO