Volkswagen u BiH: Kao u zlatno doba TAS-a

Na bosanskohercegovačkom tlu, Volkswagenov skandal prolazi prilično nezapaženo (Reuters)

Piše: Edis Bulić

Aktuelna kriza koja potresa giganta automobilske industrije – Volkswagen, ne jenjava u svijetu, ali u Bosni i Hercegovini za nju prosto ne čuju. Ovdje VW ima poseban status, prije svega zahvaljujući Tvornici automobila Sarajevo (TAS) u Vogošći, odakle su prije rata novi modeli plasirani na tržištu bivše Jugoslavije. Oreol neuništivosti, VW-u je, posebno ranih 90-ih godina prošlog vijeka dao golf dvojka, u kojeg se u Sarajevu, još mnogi i kunu.

No, krenimo redom…

Iz sedmice u sedmicu dostupne su informacije o novim tužbama i i najnovijim dimenzijama skandala.

Pred ozbiljnim tužbama

Volkswagen je godinama uz pomoć softvera lažirao vrijednosti ispušnih plinova i zbog toga se našao pred ozbiljnim tužbama i pratećim efektima koje je skandal iznjedrio.

Skandal, u svijetu poznat kao Dieselgate, počeo je u septembru 2015. godine, kada su američki regulatori otkrili da u VW-ovim vozilima s dizel motorom postoji softver koji tokom emisionog testa prikazuje lažne rezultate.

Dionice VW-a izgubile su gotovo trećinu vrijednosti ili blizu 22 milijarde eura otkad je kompanija priznala da postoji softver za lažiranje na ekotestovima u više od jedanaest miliona njenih vozila.

Prema sporazumu, VW se obavezao da će otkupiti gotovo 500.000 vozila koja posjeduju sporni software.

Nedavno je Ministarstvo pravosuđa SAD-a podnijelo tužbu protiv Volkswagena zbog kršenja zakona o čistom zraku, koja bi njemačkog proizvođača automobila mogla koštati 46 milijardi dolara.

Na bosanskohercegovačkom tlu, Volkswagenov skandal prolazi prilično nezapaženo, dijelom zbog činjenice idolizacije VW-a u BiH, dijelom zbog gotovo zanemarujućeg plasmana novih vozila na domaćim cestama.

Almir Grebović, glavni i odgovorni urednik automobilskog portala ProAuto, protumačio je dešavanja na automobilskoj sceni: „Koliko znam i raspolažem informacijama, VW-ova kriza ne može imati odjeka na bosanskohercegovačko automobilsko tržište. Jednostavno nismo u stanju pouzdano i mjerljivo utvrditi da li je skandal imao uticaja. Naprotiv, raspolažemo sa podatkom da je u posljednjem kvartalu zabilježen rast plasmana vozila iz VW grupacije na domaćem tržištu.“

Tržište u BiH je fizički malo i slabo informisano, i na kraju krajeva, stanovnici Bosne i Hercegovine se uglavnom odlučuju na kupovinu polovnih vozila gdje primarni uslov predstavlja cijena.

‘Domaći’ bh. automobil

U Bosni i Hercegovini, kao i većem dijelu regije, rijetke su porodice koje nisu posjedovale barem jedno vozilo iz VW grupacije. Taj imidž je utemeljila Tvornica automobila Sarajevo (TAS) koja je na prostor Jugoslavije udomaćiila “Bubu”, a zatim dvije generacije legendarnog Golfa. U minulo doba VW je unosio dašak Zapada i tobožnog prestiža, dok je danas taj fenomen poprimio nove okvire, formirajući lojalnu potrošačku klijentelu i grupe zaljubljenika u brend.

„Šta je indikativno, skandal Dieselgate se ‘desio’ dan pred promociju novog dizelskog motora naočigled spremnog novinarskog auditorijuma u SAD-u. Već tada je postalo sasvim jasno da se radi o planski smišljenom potezu koji je poljuljao čitavu industriju i poredak na američkom tržištu. Čak i da ne dođe do smanjenja prodaje VW-ovih automobila, dovoljne negativne posljedice su gubljenje kreditnog rejtinga i povlačenje investicionih partnera“, kazao je Grebović.

Skandal u VW-u je baziran na činjenicama, instalirani softver uistinu jeste lažirao vrijednosti ispušnih plinova, ali se njegova inicijacija nije slučajno desila na tlu velike konkurencije. S epicentrom u SAD-u ovaj fenomen nije imao mjerljivog efekta na plasman novih vozila u Bosni i Hercegovini. Maksimalan domet je buđenje polemika u krugovima automobilskih entuzijasta, odnosno onih manje upućenih koji bi razgovarali o automobilima.

Izvor: Al Jazeera