Živa lomača: Počela obnova kuće-stratišta

Objekat bi trebao biti obnovljen do obilježavanja 24. godišnjice zločina na Bikavcu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Elma Geca

U naselju Bikavac u Višegradu počela je obnova kuće vlasnika Mehe Aljića, poznate kao „živa lomača“.

U njoj su 1992. godine pripadnici paravojne formacije „Osvetnici“ predvođeni osuđenim ratnim zločincem Milanom Lukićem zatočili, a potom žive zapalili više od 70 bošnjačkih civila, uglavnom žena i djece.

Najmlađa žrtva bila je beba od dva dana koja nije uspjela dobiti ni ime. Porodice žrtava, koje i danas tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, vjeruju kako će obnovljeni objekt biti trajni svjedok ovog stravičnog zločina.

Već godinama najbliži srodnici ubijenih Bošnjaka godišnjicu zločina obilježavaju na ostacima porušene kuće Aljića, stoga početak njene obnove za Višegrađane ima poseban značaj.

„Obnova žive lomače, druge najveće iz juna 1992. godine, a imamo ih 11-12 u Višegradu, gradu živih lomača, bitna je kao što je svim muslimanima bitna Ćaba i odlazak na hadž. Ovo je za nas sveto mjesto i jako je važno da svi obiđemo ovo stratište i pošaljemo poruku da se ovako nešto sramno ne desi više nikome u svijetu. Nadam se da ćemo 27. juna i u ovoj kući proučiti tevhid i Fatihu, kao i u Pionirskoj, i nastaviti našu borbu za istinu i pravdu, da svi ratni zločinci koji su učestvovali u ovom zločinu budu privedeni pred lice pravde“, kaže predsjednica Udruženja „Žena-žrtva rata“ Bakira Hasečić.


Obnovljeni objekt će biti trajni svjedok stravičnog zločina, navodi porodica [Elma Geca/Al Jazeera]

Predsjednik Skupštine opštine Višegrad Suljo Fejzić ističe da su sve kuće za obnovu u Višegradu prioritet, ali da ova ima posebno značenje.

„U dogovoru sa vlasnikom objekta, on će biti obilježen, kako bi ga svi koji to budu željeli mogli pronaći i u njemu saznati sve detalje o najmonstruoznijim zločinima iz perioda agresije na BiH“, kaže Fejzić.

Objekt Derviše i Mehe Aljića obnavlja se zahvaljujući podršci Ministarstva izbjeglih i raseljenih osoba Federacije BiH, a očekivanja su da će on biti završen do 24. godišnjice stravičnog zločina na Bikavcu, 27. juna.  

Više od 140 djece, žena i staraca 1992. godine živo je spaljeno na Bikavcu i u Pionirskoj ulici (14. juna) i još se ne zna gdje su njihovi posmrtni ostaci.

Porodice žrtava istrajale su i u obnovi kuće Adema Omeragića u Pionirskoj ulici, a prošle godine otkrivena je i spomen-ploča koja trajno podsjeća na ovaj gnusni zločin.

Za ovaj i druge zločine nad bošnjačkim civilima Višegrada Milan Lukić osuđen je na doživotnu robiju, a Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera