Srebrenica kao lijek

Najprijatnija i od svih izvora najpitkija je voda Velikog Gubera (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Ahmed Hrustanović

Cijela Srebrenica je jedna zračna banja. Grad, među pet u svijetu sa najvišom koncetracijom negativnih jona u zraku. Poređenja radi, pozitvni joni su mjesec dana krajem prošle godine stvarali smog iznad Sarajeva, te su zabilježena enormna zagađenja, a Sarajlije mjesec dana nisu vidjele sunce, osim da su izašli na obližnja izletišta.

Srebrenica je lijepa poput srebra. Baš tako reklo bi se, po kome je i dobila naziv. Čist zrak, neponovljiva priroda je najveći srebrenički adut kojim se može pohvaliti.

Srebrenica ima Guber izvorišta po čemu je prepoznatljiva. Što je Ajfelov toranj za Pariz, Big Ben za London, ili bliže rečeno ono što je Central Park za New York, to je Guber za Srebrenicu. Zamislite pomenute gradove bez svojih znamenja. Zamislite Pariz bez tornja. Tako je danas Srebrenica bez funkcionalne Guber banje.

Izvorište Guber

Proljeće je stiglo. Guber, srce Srebrenice počinje brže da kuca, jer zimi poneko od lokalnog stanovništva ide na Guber, ali zato kada dođu ljepši dani Guber postaje oaza u oazi. Ljudi hrle, posebno vikendom na Guber. Cijele grupe ljudi, omladine, djece svi idu na Guber da prošetaju i napiju se ljekovitih voda, koje su zaista efikasne.

Oni najmlađi najviše posjećuju izvorište „Ljepotica“. Ljepotica sadrži sastojke raznih prirodnih elemenata koji pomažu kod skidanja akni, ožiljaka i bora na licu. Zbog toga je veoma popularna među omladinom, a kako i ne bi bila, jer od Ljepotice bivate ljepši, a oni su u godinama kada im je ljepota itetako bitna. Često omladina zbija šale na svoj ili na tuđi račun pa nekom tenekom kažu da se ne umiva Ljepoticom jer je zakasnio, trebao je ranije dolaziti, jer, hoće reći, da nečije „staro“ i ne baš tako lijepo lice ni Ljepotica ne može uljepšati. Tako se zabave i smiju su.

Najprijatnija i od svih izvora najpitkija voda Velikog Gubera. Mnogo je primjera gdje je Veliki Guber pomogao kod izrazito teških anemija i problema sa nedostatkom željeza u krvi. A danas polovina žena ima problema sa nedostatkom željeza u krvi. Takav je Guber, svima na usluzi. Također, Veliki Guber je odličan regulator leukocita, bijelih krvnih zrnaca, u krvi. Ako ih neko ima manjka, Veliki Guber pomaže da se nadomjesti, a također, ako neko ima viška, tu je Veliki Guber.

Sve je isto, izvorišta Gubera i dalje su ljekovita. Zrak Srebrenice je čist i čisteći, jedino što nedostaje da Srebrenica zaživi punim plućima jeste dobra volja nekih političara da konačno daju zeleno svijetlo za otvaranje banje i oživljavanja Srebrenice, jer samo tako, možemo sačuvati Srebrenicu, njenu hostoriju, kako onu stariju tako i ovu modernu. 

Tako možemo sačuvati i budućnost svoju i sve djece Srebrenice. Svako onaj koji dođe da vidi neponovljivu prirodu Srebrenice i da sebi nađe lijeka, vidjeti će i dokaze genocida počinjenog nad jednim narodom koji nekad tako lijepo živješe u svom gradu. Svako onaj koji dođe u Srebrenicu, mora sebi naći lijeka i protiv mržnje prema nekome samo zato što je drugačiji. Srebrenica je potpuni lijek za sve i nemojmo dopusiti da taj lijek ostaje neiskorišten.

Izvor: Al Jazeera