Da li je crtić o superheroju Musli Manu terorizam?

Eldar Tutnić navodi da kroz svoje projekte želi pokazati ljudima opće moralne poruke i pravu sliku islama (Ustupljeno Al Jazeeri)

Razgovarao: Nedim Botić

Islamski crtić za djecu „Superheroj Musli Man“ je proteklih dana dospio u žižu interesovanja javnosti. Radi se o dvominutnom videu koji prikazuje muslimanskog superheroja „Musli Mana“ kako klanja u džamiji, a potom djeci daje savjete da obožavaju jednog Boga i poštuju roditelje. Važno je spomenuti da je crtić objavljen prije godinu dana (7. aprila 2015.) na Youtube kanalu PorukaMira, ali je sve do nedavno prošao nezapaženo. Regionalni mediji iznose optužbe da se u crtiću radi o ‘perfidnoj’ promociji terorizma i pozivima na džihad jer glavni lik na prsima nosi znak koji su oni opisali kao znak ISIL-a.  „Muslimanski crtić s glavnim likom ISIL-ovcem“, „Džihadista kao super-heroj“, „Odgovorni ne reagiraju“ – samo su neki od naslova kojima se pozivaju nadležne institucije da poduzmu radnje protiv autora crtića i vlasnika Youtube kanala.

Autor crtića „Superheroj Musli Man“ je Eldar Tutnić iz Zenice. Svršenik je Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku i aspolvent na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici na Odsjeku za islamsku vjeronauku. Eldarova dva Youtube kanala imaju preko osam miliona pregleda, čime se svrstavaju među najpopularnije kanale posvećene promociji islamskih vrijednosti. S Eldarom smo popričali o njegovom radu na Youtubeu, o super-heroju Musli Manu i šta znači znak na njegovim prsima, koja je poruka crtića i da li će u budućnosti biti još sličnih projekata.

  • Kako se došlo na ideju o izradi crtića Musli Man?

Razmišljali smo šta to našoj domaćoj vjerskoj sceni fali, te smo došli na ideju da se okušamo u pravljenju crtića. Od početka je to bio dabing, a kasnije smo pokušali nešto iz svoje produkcije napraviti. S obzirom na sveopće islamofobične i antiislamske poruke u medijima, odlučili smo kreirati svojevrsnog heroja za djecu te pokušati kroz njegove poruke ukazati današnjoj djeci koliko je bitno da su čedni, moralni i nadasve uspješni u svom životu. Personifikacija takvog nečega je upravo naš Musli Man.

  • Kako je izgledao proces izrade  crtića?

Razmišljajući o samom izgledu heroja, o njegovoj ulozi, moćima i mnogim drugim korelacijama koje idu sa jednim superherojem, skrojili smo ga u Ilustratoru, a nakon toga napravili pionirsku animaciju, te njegovu premijernu prezentaciju na našem YouTube kanalu. To je sve ukupno trajalo oko mjesec dana. S obzirom da smo se tada još okušavali u animacijama svakako da je bilo propusta, ali nama je tada bilo najbitnije da pokušamo pokrenuti nešto na čemu ćemo moći raditi i šta ćemo moći dorađivati.

  • Koja je glavna poruka crtića?

S obzirom da postoji određeni broj faktora na našem “internet video prostoru” koji negativno utječu na našu djecu kao i omladinu, učeći ih raznoraznim psovkama i negativnostima, pokušavam u svim našim videima pokazati kako ovaj život može biti lijep i kada se čovjek pridržava moralno-etičkih standarda, jer prava sloboda je u granicama sveopćeg blagostanja.

  • Crtić je naišao i na negativne reakcije i optužbe za širenje ekstremizma?

S obzirom da se sličnim aktivnostima bavim niz godina, navikao sam na negativne reakcije. Ovaj crtić je postavljen na YouTube prošle godine, međutim neko ga je pronašao i učinio viralnim. Nažalost mnogi pripadnici suprotnih mišljenja pokušavaju oformiti svojevrsni mentalni despotizam, i tako zabraniti ostalima da iznesu svoja mišljenja.

S obzirom da je naziv našeg kanala “PorukaMira”, zatim da su naši radovi usmjereni putanjom svojevrsnog pacifizma te da je poruka ovog crtića na najvećem stepenu moralnosti, smatram jako bitnim odgovoriti na ono za što smo prethodnih dana optuženi, a to je širenje zločinačkih poruka i ispiranje mozga. Smatrati ispiranjem mozga i zločinačkim porukama crtić u kojem se, kao temeljne poruke, postavljaju obožavanje samo jednog Boga i poštivanje roditelja, je bezumni, islamofobični diskurs neobjektivnih ljudi.

U vremenu kada slobodno možemo postaviti pitanje: „Šta je moralnost i da li ona uopće više postoji?“, jasno je da će poruka koja je obojena najljepšim bojama morala i čednosti biti osuđena od većine onih koji slobodu smatraju privatnom svojinom, robujući pojmu sloboda, a u stvarnosti ostajući njeni robovi. Tvrditi da je ekstreman crtić u kojem se podstiče na obožavanje samo jednog Boga, koji podstiče na duhovni smiraj i upućuje na važnost slušanja i poštivanja roditelja, je doista smiješno i vjerujem da je nepotrebno na takve tvrdnje odgovarati.

  • Optužuju vas da glavni lik crtića Musli Man na svojim prsima nosi grb ISIL-a?

Natpis na prsima našeg superheroja ne podsjeća na zastavu samoproklamovane, nešerijatske, “Islamske” države, već vice versa, odnosno zastava ISIL-a podsjeća na navedeni znak. Naslov našeg YouTube kanala “PorukaMira” je filantropski usmjeren prema gledoacima s obzirom da odašilje svojevrsnu poruku pacifizma. Znak na prsima našeg heroja jeste znak, pečat, posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, alejhiselam, kojeg su tako smjelo i bezobrazno preuzeli zlikovci iz samoproklamovane Države. Zbog navedenog kažem da njihova zastava podsjeća na znak, a ne znak na njih. Zločinci iz IDIŠ-a su preuzeli neke islamske simbole, između ostalih i ovaj pečat, i prisvojili ga sebi tako ga stavljajući u istu ravan sa svojim zločinačko-terorističkim poduhvatima.

Naš cilj, kroz ovakve projekte, upravo jeste da te simbole stavimo na njihovo pravo mjesto, te da kroz širenje općih-moralnih poruka pokažemo ljudima, pravu sliku islama, koja je često iskrivljena od strane mnogih medija. Smatranje ovog znaka terorističkim bi bilo isto da kada bi neka osoba pod imenom Milosrdni anđeo počinila teroristički čin, pa mi to ime zbog toga počnemo smatrati terorizmom

  • Da li u budućnosti planirate praviti još sličnih crtića? Da li će Musli Man biti serijal?

S obzirom da sam trenutno okupiran mnogim obavezama, vjerovatno u skorije vrijeme neće biti sličnih projekata, međutim, svakako da planiramo u budućnosti ovaj projekat dignuti na mnogo veći nivo, sa mnogo kvalitetnijim animacijama i daleko dubljom, možda čak i dugometražnom porukom. Kao što je svima jasno, za takvo nešto nije dovoljna samo visoka ambicija ili veliki sklop ideja, već i socijalna i finansijska potpora odgovornih.

Izvor: Al Jazeera