Modul memorije: Oni su mi, mi smo oni

Ovogodišnji program Modula memorije zasebno tematizira položaj i ulogu žene u ratu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Nihad Kreševljaković

Intervencijom u prostoru “Oni su mi! Mi smo oni!”, autora Velije Hasanbegovića, na Eiffelovom mostu u Sarajevu zvanično je otvoreno dvadeset i prvo izdanje kulturološkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Modul memorije.

Fotografija snimljena 11. septembra 2015. godine u Horgošu, na graničnom prijelazu između Srbije i Mađarske, prikazuje porodicu izbjeglu iz Sirije kako po noći, osvijetljena reflektorima granične policije korača prema Evropskoj uniji.

“Oni su mi! Mi smo oni!” citat je američke aktivistice Rachel Corrie koju je u 24 godini života ubila izraelska vojska, dok je svojim tijelom pokušavala spriječiti rušenje doma jedne palestinske porodice.

Ideja intervencije je podsjetiti građane BiH na vlastita iskustva, te na važnost empatije u današnjem vremenu, saopćili su autori postavke.

Uloga žene u ratu

U Sarajevskom ratnom teatru, kao dio programa Modula memorije 2016 također je odigrana predstava “Stanja šoka” rediteljice Mirne Dizdarević a po tekstu Sama Sheparda.

Nastavljajući tradiciju njegovanja kulture sjećanja, program će trajati sve do 9. maja, a sadržavat će igranje predstava, projekcije filmova, izložbe fotografija i jednu radiodramu.

Svi sadržaji inspirirani su umjetničkim djelima nastalih kao posljedica ratova širom svijeta.

Ovogodišnji program Modula memorije zasebno tematizira položaj i ulogu žene u ratu, pa će tako biti predstavljene i dvije izložbe: “Žene sa prve linije” Pierre Adrien Brazzinija i izložba Hidajeta Delića “Žene u Sarajevu pod opsadom”.

Kao dio filmskog programa bit će prikazana i bh. premijera filma “Ponovo rođen” reditelja Sergia Castellitta u kome pored Penelope Cruz igra i bh. glumac Adnan Hasković.

U saradnji sa TV SA biti će emitiran i dokumentarni film Sanele Kapetanović “Bio je lijep i sunčan dan”, koji je nastao po istoimenoj knjizi i predstavi, a tematizira sjećanja na 2. maj 1992.

Preživjela Auschwitz

Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 2016. biti će prikazan i dokumentarni film “Greta”, reditelja Harisa Pašovića, koji otkriva fascinantnu priču Grete Ferušić, jedine žene u svijetu koja je preživjela strahote Auschwitza, a potom odlučila ostati u Sarajevu pod opsadom ne želeći napustiti svoj grad.

Karakteristika ovogodišnjeg programa Modul memorije je i to da će se po prvi put pojedini programi održati i u drugim bh. gradovima,  pa će se tako predstava “What is Europe?”, reditelja Andraša Urbana, pored Sarajeva izvesti i u Zenici, a gdje će također biti predstavljena i izložba “Atlete srca”, autora Velije Hasanbegovića i Nermina Hamzagića.

U Srebrenici će u saradnji sa radio stanicom Glas Drine – studio Srebrenica biti prezentirana radio drama po tekstu Edina Krehića “Skinut ću ti zvijezde u kašiku”, te održati promocija njegovih knjiga “Jednog dana doći ću, oče” i “Čuvaj se”.

Muzej ratnog djetinjstva

Kao dio programa ovogodišnjeg Modula memorije, Muzej ratnog djetinjstva će od 4. do 14. maja u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine publici predstaviti svoju prvu izložbu do sada prikupljenih predmeta građana i građanki Sarajeva.

Na ovaj način Modul memorije izražava svoju podršku ideji otvaranja Muzeja ratnog djetinjstva u ratu u Sarajevu, te se pridružuje pozivu da građani i građanke Sarajeva doniraju predmete za muzejsku kolekciju.

Kao znak podrške reprezentativcima BiH u sjedećoj odbojci, reditelj Nermin Hamzagić režirao je i kratki video “Atlete srca” o istoimenom performansu koji je održan na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu. U performansu je učestvovalo 12 reprezentativaca Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci.

Izvor: Agencije