Infografika: Dvadeset posto djece nije vakcinisano

Napredak ka globalnim cijevima vakcinacije, koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija, daleko je od pravog puta, sa svakim petim djetetom koje na vrijeme nije dobilo rutinsku imunizaciju, koja bi mogla spriječiti 1,5 miliona smrti od bolesti koje je moguće prevenirati.

Tokom 2013. godine skoro 22 miliona dojenčadi nije dobilo tri potrebne doze vakcine DTP3 (difterija-tetanus-pertusis), a većina njih žive u najsiromašnijim državama svijeta.

U 2014. godini približno 86 posto (115 miliona) beba širom svijeta dobilo je tri doze ove vakcine, a pokrivenost od najmanje 90 posto dostiglo je 129 država.

WHO procjenjuje kako 18,7 miliona dojenčadi u 2014. godini nije bilo podvrgnuto rutinskoj imunizaciji.

Više od 60 posto ove djece živi u 10 država: Demokratska Republika Kongo, Etiopija, Indija, Indonezija, Irak, Nigerija, Pakistan, Filipini, Uganda i Južna Afrika.

Imunizacija svake godine sprečava dva do tri miliona smrti od difterije, tetanusa, pertusisa i boginja.


Povezane

U BiH sve više roditelja izbjegava zakonsku obavezu vakcinisanja djece. Riječ je mnogo široj antiimunološkoj kampanji roditelja, ne samo u BiH ili regionu već i u Evropi, gdje se posljednjih godina javlja davno iskorijenjeni i smrtonosni veliki kašalj. Osim okretanja alternativnim zaštitama, razlog za ovakav stav roditelja je nestašica vakcina posljednje generacije i ponovno uvođenje […]

Published On 16 Dec 2015
Više iz rubrike TEME
POPULARNO