Neuspjeh Holandije u integraciji izbjeglica

Stranci moraju položiti ispit iz 'holandskog jezika i pravila života i rada u Holandij' (Al Jazeera)

Piše: George Kadr

AMSTERDAM – Podaci studije koju je provelo holandsko Ministarstvo za socijalna pitanja otkrivaju da velika većina „novih pridošlica“ u Holandiji između 2013. i 2015. godine nije uspjela položiti ispit nacionalne integracije u holandsko društvo, svejedno da li je riječ o imigrantima koji su dobrovoljno napustili svoju državu ili izbjeglicama koji su pobjegli zbog prijetnji i progona. 

Ovakvi rezultati nagnali su ministra za socijalna pitanja Lodewijka Fransa Asschera da najavi otvaranje hitne „istrage“ kako bi se saznali uzroci ovakvih rezultata, koje u svom pismu Parlamentu opisuje kao „zastrašujuće i uznemirujuće“, dodavši da će rezultati istrage biti predočeni Parlamentu. 

Među detaljima koji se navode u pismu, do kojeg je došla i Al Jazeera, govori se o tome da je svega 6.000 novih pridošlica, od ukupno 53.000 njih, uspjelo položiti test integracije u holandsko društvo.

Obavezni test

Strancu koji dođe u Holandiju, nakon što dobije regularni boravak i smještaj, odobrava se zajam u iznosu od 10.000 eura na tri godine, te je potrebno da, prije isteka tog roka, položi ispit iz „holandskog jezika i pravila života i rada u Holandiji“, što se smatra osnovnim uvjetom za dobivanje državljanstva, nakon perioda od pet godina legalnog boravka u kontinuitetu u toj zemlji.

Izbjeglice prestaju biti dužnici ukoliko polože test integracije u roku od tri godine, no u slučaju da to ne uspiju, dužni su vratiti cijeli iznos državi.

Iz ovoga se razumije da se većina izbjeglica suočava sa velikim poteškoćama prilikom polaganja ispita, uprkos olakšicama koje država osigurava.
Ispit sadrži šest komponenti, počevši od osnova holandskog jezika neophodnih za život, poznavanja društva i pravila življenja u njemu, uz „poznavanje tržišta rada u Holandiji“ kako bi mogli pronaći posao.  

Iako stranci koji su došli u ovu državu tokom 2014. i 2015. godine još imaju godinu ili dvije dana pred sobom za polaganje ispita, pokazatelji među osobama koje su došle 2013. godine su razočaravajući. Studija je pokazala da 67 posto njih nisu ostvarili uspjeh na ovom ispitu, što je cifra koja je uznemirila Vladu. 

Ovakvi rezultati znače da su te osobe dužne vratiti pozajmice od države, dok istovremeno žive na socijalnoj pomoći koja jedva pokriva troškove stanovanja, zdravstvenog osiguranja i svakodnevnih potreba. 

Razlike između imigranata i izbjeglica

Studija navodi da postoje razlike u rezultatima prolaznosti među azilantima i imigrantskim porodicama, gdje je oko 60 posto imigrantskih porodica uspjelo zadovoljiti zahtjeve integracije, dok je u isto vrijeme svega 30 posto tražitelja azila uspjelo to ostvariti. Studija navedeno pojašnjava time da imigranti za razliku od azilanata imaju predznanje o Holandiji, dok azilanti žive muke i tegobe izbjegličkog života.  

Također, imigrantske porodice s druge strane već polažu ispite integracije u društvo u holandskim ambasadama u inostranstvu, tako da u Holandiji posjeduju pretpostavku uspješnog polaganja ispita iznova. Međutim, i pored toga više od 40 posto imigranata nisu sposobni položiti test u predviđenom roku.  

Iako su ovo preliminarni rezultati, ministar Asscher smatra da „to reflektira zabrinjavajuću sliku“ po pitanju budućnosti integracije izbjeglica i imigranata u društvo.

Izvor: Al Jazeera