Sirijski front: Primirje nestalo u pepelu

Primirje je okončano i propalo, što dokazuju borbe koje se vode na periferiji Halepa i Latakije (Reuters)

Piše: Mohammed Knas

Svako ko prati dešavanja na ratištima u Siriji, krenuvši od Darae na jugu, pa do Halepa na sjeveru, a zatim i Latakije na zapadu, pa sve do Deir al-Zoura na istoku, može primijetiti da na frontovima skoro ne postoji zatišje, te da su borbe u punom jeku.

Ovakva situacija nagnala je šefa delegacije sirijske opozicije Asaada Al-Zoubija da uputi poziv frakcijama sirijske opozicije da uzvrate na napade vojske sirijskog režima, optužujući je da koristi prekid vatre za napredovanje na terenu.

Al-Zoubi je dodao da on neće nastaviti pregovore koji se održavaju u Ženevi unedogled… U slučaju da borce sirijske opozicije pogodi projektil, trebaju se osvetiti sa deset projektila i iskoristiti primirje kao što to čini režim, dodao je Al-Zoubi.

Eskalacija na političkoj i vojnoj sceni među stranama koje se bore na terenu u Siriji navodi na pitanje kakva je situacija u pogledu primirja koje je na snazi: Je li ono već propalo i da li povratak otvorenim sukobima postaje stvarnost?

Pozitivan odnos

Savjetnik pregovaračke misije sirijske opozicije Naser al-Hariri kaže da su politički i vojni elementi sirijske opozicije imali pozitivan odnos prema primirju još od prvih trenutaka njegovog potpisivanja. S druge strane, sirijski režim ga je koristio kako bi ostvario napredak na terenu i počinio nove masakre.   

Al-Hariri za Al Jazeeru dodaje da vojna djelovanja opozicije predstavljaju odgovor na kršenje primirja koje provodi sirijski režim, te da je to njihovo pravo zagarantirano tekstom dogovora o prekidu vatre koji je postignut pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, odnosno da strana koja je napadnuta ima pravo uzvratiti.  

Dalje je rekao: „To se veoma jasno može uočiti i u nazivu bitke koju su danas najavile snage oružane sirijske opozicije na periferiji Latakije, a to je ‘Odgovor na nepravdu’, čime se želi ukazati na napade režima koji se često ponavljaju.“

Al-Hariri je u pozivu upućenom međunarodnoj zajednici i Međunarodnoj grupi za podršku Siriji, koja se zalaže za političko rješenje u ovoj zemlji, naglasio nužnost obuzdavanja sirijskog režima te zaustavljanja njegovih napada. Rekao je: „Mi znamo da sve učestalija kršenja primirja dolaze kao posljedica straha kojeg sirijski režim i njegovi pomoćnici osjećaju od primjene političkog rješenja u Siriji, zbog čega su Vijeće sigurnosti i Ujedinjene nacije pozvane da osude sirijski režim i obavežu ga na primjenu rezolucije UN-a br. 2245, sve dok se stvari u Siriji ne vrate na prvobitno stanje.“

Član pregovaračkog tijela Mohammed al-Aboud kazao je da je primirje skoro pred raspadom zbog „arogancije“ sirijskog režima, te je naglasio da će to utjecati na dalji napredak pregovora.

Različiti stavovi

U vojnom pogledu, Mohammed Rasheed, glasnogovornik grupe Jaysh al-Nasr, jedne od frakcija Slobodne sirijske vojske, za Al Jazeeru kaže da se Slobodna sirijska vojska pridržava primirja, te da njihove vojne operacije predstavljaju odgovor na napade sirijskog režima.

Oružana sirijska opozicija ne izražava jednak stav po ovom pitanju. Prema riječima vojnog glasnogovornika islamskog pokreta Ahrar al-Sham, Abu Yousefa al-Muhajera, primirje je okončano i propalo, što dokazuju borbe koje se vode na periferiji južnog Halepa i periferiji Latakije. Prema njegovim riječima, sirijska opozicija je uspjela vratiti kontrolu u nekoliko gradova i mjesta u te dvije regije.

Al-Muhajer dodaje da je sirijski režim taj koji je prekršio primirje granatiranjem gradova i mjesta te svojim stalnim pokušajima da napreduje na terenu. Ono što snage sirijske opozicije čine nije ništa drugo doli prirodna reakcija na ponašanje režima, te je kazao: „Što se tiče nas, primirje više nije na snazi i borbe se nastavljaju.“ 

Izvor: Al Jazeera