Cees Nooteboom: Kroz arapska vrata u crkvu

Zalazeći duboko u špansku historiju, Nooteboom otkriva detalje koje možemo naći samo u enciklopedijama (EPA)

Piše: Hadis Kurtović

Španija je gruba, anarhična, egocentrična, okrutna, Španija je spremna upropastiti se zbog gluposti, haotična je, zanesena, iracionalna.

Osvojila je svijet i nije znala šta joj s njime činiti, zakapa se u svoju srednjovjekovnu, arapsku, židovsku i kršćansku historiju i sa svojim neobičnim gradovima leži izdvojena u beskrajnim pustim prostranstvima poput kakvog postkontinenta koji je spojen s Evropom, ali joj ne pripada.

Ko poznaje samo utabane staze, ne poznaje Španiju. Ko nije pokušao zalutati u labirinte njene složene historije, ne zna gdje putuje. To je ljubav za čitav život, iznenađenjima nema kraja.

U neutabane staze Španije vodi nas Cees Nooteboom u svom romanu “Skitnje do Santiaga”. Nooteboom je moderni hodočasnik i vrlo talentovan pisac sa enciklopedijskim znanjem o Španiji i njenoj historiji. Putnik koji prošlost i sadašnjost našeg svijeta majstorski čita skitajući između Andaluzije i Baskije, Katalonije i Kastilje.

Vozeći se svojim autom, ide onim sporednim putevima, obilazeći sela, male i velike gradove. Zalazeći duboko u špansku historiju, otkriva nam detalje koje možemo naći samo u enciklopedijama historije, kulture, umjetnosti i arhitekture.

Odabrana domovina

Mnogi pisci, slikari i pjesnici odaberu određenu stvar kao svoju inspiraciju i opsesiju, koju s vremena na vrijeme obilaze i druže se s njom. Kao svoju opsesiju Nooteboom je odabrao Španiju i uzeo je za svoju drugu domovinu.

Ovaj roman je nastajao nekoliko godina. Svake godine kada bi odlazio, zapisao bi neka svoja zapažanja o određenoj crkvi, ljudima koji tu žive i starim građevinama ostale iza Arapa, koji su protjerani sa španskih teritorija i vraćeni preko Gibraltara.

Poput džamija koje su pretvorene u crkvu, kako i sam autor kaže: “prolazim kroz arapska vrata, a ulazim u crkvu”.

Ulazi u mala naselja gdje postoje knjige koje se ne mogu naći nigdje više osim u varošicama Španije, u malim mračnim knjižarama sa mnogo knjiga.

Zaostavština islama

“Španski islam, s pjesnicima poput Al-Rusafija i filozofima poput Averroesa, koji je Aristotelovo naslijeđe sačuvao za kršćanstvo Tome Akvinskog, islam koji je tolerancijom prema kršćanima i  Židovima u Toledu izgradio vječni model, ugasio se i došao u ruke Almoravida i potom, kad je i njih načela jesen civilizacije koju su preoteli, završi kod Almohada, mnogo fanatičnijeg, ortodoksnog plemena iz Atlanskog gorja”.

Velika zaostavština muslimana Španije je pomoglo da dođe do Renesanse u Evropi, do intelektualnog i naučnog uzdignuća, autor nam kroz svoju meditaciju o Španiji govori kako su muslimani Španije Evropu gurnuli u novo razdoblje ljudskog intelektulanog razvoja. 

Kako i sam kaže: “Španija nije samo zadržala Evropu izvan političkog uticaja islama – i istodobno zadržala za Evropu i njezinu kasniju renesansu sve vrijedno što su arapski znanstvenici, pisci, filozofi, liječnici i prevoditelji crpili iz grčke i helenističke tradicije – nego je, kroz iskustvo sedamstoljetne borbe, stekla i mentalitet koji je bio neophodan za otkrivanje i osvajanje zapadne polutke”.

Španija u Nooteboovom objektivu

Ono što izdvaja ovu knjigu od drugih su orginalne fotografije unutar samog romana. Obilazeći ta mala mjesta, autor nam ostavlja, osim pisanog teksta, i fotografiju sa potpunim prikazom o onom o čemu nam piše, ostavljajući na nama dubok trag i želju za obilaskom tih mjesta, prepunih iznenađenja, zanimljivih historijskih činjenica i arhitektonskih čuda Španije.

Kvalitetom rečenice, pažljivo odabranim riječima i opisivanjem vlastitog raspoloženja u datom trenutku čini ovaj roman posebnim doživljajem.

Prema tome, uđimo u Nooteboomovu Španiju i upoznajmo ono što do sada nismo znali o ovoj predivnoj zemlji.

Izvor: Al Jazeera