Zašto borci opozicije zanemaruju vojnu strategiju protiv ISIL-a?

Stručnjaci ističu ISIL-ovu taktiku da se povlače s određenih područja koja kasnije napadaju (Reuters)
Stručnjaci ističu ISIL-ovu taktiku da se povlače s određenih područja koja kasnije napadaju (Reuters)

Piše: Muhamad Kanas

Već četiri mjeseca traju sukobi u Siriji na pograničnom pojasu sa Turskom od grada Azaz do gradića Al Rai u sjevernoj periferiji Halepa.

Borbe se vode između grupe ISIL i oružanih snaga opozicije, koje su podržane vazduhoplovstvom koalicije i turskim topništvom.

Bez obzira na vrijeme koje je proteklo, na sceni ovog područja nema nikakvog pomaka. jedanput opozicija napreduje, a drugi put ISIL vrati ono što je izgubio.

U pokušaju opozicije da oduzme ISIL-u njegove vanjske izlaze i nastojanju ISIL-a da ekspanzijom na račun opozicije nadoknadi gubitke u periferiji Al Hasake, Al Raqqe i istočne periferije Halepa, još uvijek sukob traje na prostoru oko dvadeset sela rasutih na dužini od 33 kilometra i u dubinu od 5,5 kilometara.

Prije nekoliko dana oružana opozicija je objavila da je osvojila mali grad Al Rai sa graničnim izlazom u Tursku, a pored tog i nekoliko sela, manjih gradova i farmi u okolini.

Međutim, ISIL je brzo uzvratio napadom na oružane snage i vratio kontrolu, ne samo nad ovim područjem, nego je proširio na više susjednih sela koje je ranije izgubio.

Nedostatak boraca

Po ovom pitanju pukovnik Ahmad Othman, zapovjednik Divizije Sultan Murad u sklopu oružane opozicije koja vodi bitke protiv ISIL-a, kaže da se nemogućnost zadržavanja područja sa kojih se protjera ISIL nalazi u prirodi tog područja, te je s toga tamo teško dopremiti borce.

Othman dodaje da su zbog malobrojnosti raspoloživh boraca njihove jurišne postrojbe istovremno stacionirane postrojbe, tako da se od borca koji vodi bitku protiv ISIL-a kasnije zahtijeva da se rasporedi na terenima koje je osvojio, što ga umara i dovodi u stanje iscrpljenosti.

To upravo koristi ISIL „koji mobiliše svoje borce sa obližnjih terena koje kontroliše u Manbaju i Albabu te tim snagama napada naše iscrpljene vojnike“.

Othman takođe ističe da je područje na kojem se vode sukobi otvoreno i prostrano područje i da zahtijeva ogromne mogućnosti radi zaštite istih, „a takođe i vatrena podrška kojom nas pokrivaju zračne snage međunarodne koalicije i tursko topništvo nisu dovoljni niti intenzivni u mjeri koja bi nam omogućila protjerivanje ISIL-a“.

Postavljanje zasjeda

Vojni komentator Fayez Alasmar kaže da ISIL koristi taktiku „ustupanja i navlačenja“  tj. povlače se s određenih područja kako bi naveli svoje neprijatelje na ista područja i potom prestroje svoje redove i napadaju prije nego se njihov neprijatelj stabilizuje i podigne utvrde na terenu.

Alasmar dodaje da je ovo slaba tačka oružanih snaga opozicije koje prebrzo napreduju, zanemarujući važnu vojničku činjenicu, a to je izgradnja rovova i uspostavljanje stanica prve linije za upozoravanje.

Također, snage opozicije sve do sada nisu praktikovale postavljanje zasjeda na putevima kojima će se eventualno usmjeriti ISIL i ono što oni rade se svodi na stalno pokretanje snaga.

Smatra da su snage opozicije u stanju da raspoloživim naoružanjem zaštite područja koja kontrolišu, jer ako posjeduju oružje koja im omogućuju da uspostave kontrolu, onda bez sumnje raspolažu snagama za zaštitu.

Ovo je greška koja se može pripisati taktici opzicije i njenog vodstva.

Alasmar napominje da zračno pokriće međunarodne koalicije nije u dovoljnoj mjeri intenzivno niti snažno, i da je podrška koje zrakoplovstvo međunarodne koalicije pruža takozvanim kurdskim Demokratskim snagama Sirije mnogo veća od one koju pruža snagama oružane opzicije, što ima svoje razloge u međunarodnim okolnosti i sporazumima.

 Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO