ISIL od plime do oseke

Borci ISIL-a su pod pritiskom Assadovih snaga i ruskih udara nedavno napustili drevni grad Palmiru (Reuters)

Piše: Mohammed Knas

Gaziantep – Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) svoju prvu bitku u Siriji izgubila je krajem januara 2015. godine, kada gubi kontrolu nad gradom Kobani (Ayn al-Arab), sjeverno od Halepa.

Bitka za ovaj grad trajala je skoro četiri mjeseca između snaga ISIL-a te kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) i oružane sirijske opozicije uz podršku avijacije međunarodne koalicije. Činjenica je da ova grupa i dalje gubi svoj utjecaj u pograničnom području sa Turskom, između Raqqe i Hasakah, što znači da nakon ekspanzije ulazi u fazu slabljenja.    

ISIL i u ovoj godini nastavlja bilježiti gubitke, što ponekad ide u korist sirijskog režima, ili, pak, sirijske oružane opozicije. Ova grupa je izgubila kontrolu nad vojnim aerodromom Kwers, u istočnoj provinciji Halep, i dvadeset sela u njegovoj okolini. U februaru gubi kontrolu i nad gradom Shaddadi južno od Hasakahe te se, početkom ovog mjeseca, povlači u provinciji istočnog Homsa iz grada Palmire i grada Al-Qaryatayn prije sedam dana.

Na području sliva rijeke Yarmouk, u provinciji zapadne Darae, oružana sirijska opozicija je preuzela kontrolu nad devet sela i gradova, nakon borbi sa dvije sirijske frakcije, pokretom Al-Muthanna i Mučenicima Yarmouka, koje sirijska opozicija optužuje za lojalnost grupi ISIL.  

Ljudski faktor 

Ove sedmice, ISIL je poražen i u gradu al-Rai u sjevernoj provinciji Halep na granici sa Turskom, nakon borbi protiv snaga sirijske opozicije.

Pukovnik Mohammad Al-Ahmad, glasnogovornik Fronta Al-Sham pri sirijskoj opoziciji, smatra da su uzastopni ISIL-ovi gubici posljedica slabosti koja je zadesila rezerve ljudstva i malobrojnosti njihovih boraca, ali i rezultat slabe narodne podrške u područjima pod njihovom kontrolom zbog maltretiranja koje pripadnici ove grupe provode nad civilima. 

Al-Ahmad dodaje u razgovoru za Al Jazeeru da je oružje koje je sirijska opozicija dobila i koristi protiv ISIL-a postalo dosta naprednije te da avijacija međunarodne koalicije sada pruža podršku opozicionim snagama, pored toga što imaju tursku artiljerijsku podršku u provinciji sjevernog Halepa.

General Mamoun Abu Nawar, strateški istraživač, za Al Jazeeru kaže da je ISIL ušao u fazu slabljenja utjecaja. Uzrok za to može se tražiti u faktorima na terenu, ali i onim geografske, ideološke prirode.

ISIL, prema njegovim riječima, područja pod svojom kontrolom u Iraku i Siriji smatra jednom oblasti i povlači se sa jedne teritorije kako bi napao na onu drugu. Tako je napuštanje položaja u provinciji istočnog Homsa uslijedilo kako bi se ojačali njegovi redovi u borbama u zapadnoj provinciji Darae i području istočnog Qalmouna na periferiji Damaska, gdje je ova grupa preuzela kontrolu nad položajima sirijskog režima u okolini vojnih aerodroma Seine i Al-Dameer.  

Uloga avijacije

Abu Nawar dodaje da je avijacija odigrala veoma važnu ulogu u smanjivanju utjecaja ove organizacije, bez obzira da li je riječ o ruskoj avijaciji, koja je pomogla da ova grupa izgubi kontrolu u Al-Qaryataynu i Palmiri, ili avijaciji međunarodne koalicije, koja je pomogla da ISIL izgubili velike površine na sjeveru Halepa i Hasakahe.

On smatra da su napadi na naftne bušotine, koje ISIL koristi za svoje finansiranje, i na njegove istaknute lidere u velikoj mjeri oslabili mogućnosti ove grupe.

To je nagnalo malobrojne borce ISIL-a da se bore na više strana kako bi njihovi neprijatelji stekli dojam da se radi o prisustvu velikog broja boraca.    

Ovaj istraživač smatra da će se naredni sukobi protiv ISIL-a voditi u Manbeju i Al-Babu u provinciji Halep, zbog izolacije jednog od najvažnijih gradova ove grupe u Siriji, a to je Raqqa. Kaže da, čak i ukoliko ISIL bude poražen, to neće dovesti do stabilnosti regiji, jer u Siriji i Iraku još uvijek nema pravde, što veliki broj mladih ljudi podstiče na radikalizam i priključivanje ovoj organizaciji.   

Izvor: Al Jazeera
 


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada