Novi početak za slavne borovske Startasice

U pogonima Borova godišnje se proizvodi 22.000 pari tenisica (Marko Mrkonjic / Pixsell)

Piše: Branimir Bradarić

Kada su 1976. godine dizajneri vukovarske tvrtke Borovo počeli proizvodnju Startas tenisica, nitko tada nije niti sanjao da su zapravo stvorili pravi modni brend koji će biti prepoznatljiv u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

Krenulo se skromno da bi kroz godine proizvodnje s tvorničkih linija u Vukovaru u prodavaonicama završilo na desetine milijuna popularnih “Startasica”.

Među starijim generacijama gotovo da nema osobe koja nije nosila prepoznatljive bijele ili plave Startas tenisice. Naime, tenisice su se godinama proizvodile isključivo u te dvije boje. Nosile su se u svim prilikama pa ih se tako moglo vidjeti u šetnji, školi, na poslu, prilikom sportskih aktivnosti…

Rat i ratna razaranja Vukovara, kao i same tvornice Borovo, doveli su do toga da je proizvodnja borovskih tenisica gotovo u cijelosti zamrla. Nekadašnja proizvodnja od po nekoliko milijuna primjeraka godišnje svela se na nekoliko tisuća.

Izgubljena je i velika većina tržišta, a kupci su se u međuvremenu okrenuli poznatim svjetskim markama. Pokušalo se i s promjenom dizajna i slično da bi ove godine brend dobio još jednu veliku i sasvim neplaniranu priliku za veliki povratak.

Priznanje Voguea

Prije nekoliko tjedana američko izdanje svjetski poznatog modnog časopisa Vogue označilo je model “Startasica” nazvan “Pink Unicorn High Top” kao model koji će obilježiti ovu godinu. Drugim riječima, ukoliko želite da budete “modno in” neophodno je da nosite ovaj model vukovarskih “Startasica”.

Ta informacija je u Borovu shvaćena kao velika poslovna prilika za ovaj, ali i sve ostale modele vukovarske tvrtke. Neki idu čak toliko daleko da ovo priznanje nazivaju i mogućim novim početkom Startas tenisica.

Predsjednik uprave Borova Gordan Kolundžić smatra kako je ovo prije svega veliko priznanje za Ivu Ćurković, koja je dizajnirala tenisice, kao i ostalim dizajnerima, ali i samoj tvrtki Borovo.

“Za punu komercijalizaciju proizvoda ima još puno prostora. Svi smo u posljednje vrijeme svjedoci jedne nostalgije prema ‘80-im godinama i to trebamo iskoristiti na najbolji mogući način”, rekao je Kolundžić.

Nova tržišta

Prema službenim podacima, u pogonima Borova godišnje se proizvodi oko 22.000 pari tenisica što je u odnosu na brojke nekada zanemariv broj. Za razliku od prijeratnih godina, kada je većina proizvodnje završavala na domaćem tržištu, sada se Borovo sve više okreće zapadnim tržištima, ali i tržištima SAD-a, Kanade, Singapura, Koreje…

Kada govore o “Startasicama”, zaposleni u Borovu redovito ističu kako se zapravo radi o 100 posto hrvatskom proizvodu koji se radi ručno. Uz to i današnje tenisice rade se na strojevima iz ‘30-ih godina prošloga stoljeća kada je češki industrijalac Bata, koji je podigao Borovo, počeo s proizvodnjom.


Iva Ćurković, dizajnerica novih ‘Startasica’ [Marko Mrkonjić / Pixsell]

Tenisice se rade od prirodnih materijala pri čemu svaka od njih, prije nego dođe do polica prodavaonica, prođe kroz ruke 23 radnice.

Govoreći o priznanju iz SAD-a, koje je iznenadilo sve, Iva Ćurković kaže kako je to za nju, kao mladu dizajnericu, jedno iznimno priznanje koje će joj u daljoj karijeri davati dodatni poticaj.

Reklama i za tvrtku

“U modnom svijetu jako dobro se zna što znači časopis Vogue. Samim tim pojaviti se u nekom njihovom izdanju je velika stvar. Ovo je veliko priznanje i za mene, ali i tvrtku. Ujedno je to i velika reklama za Borovo’ Vjerujem kako će se ubuduće i ostali naši modeli drugačije gledati”, rekla je Ćurković.

Model tenisica “Pink Unicorn High Top” nastao je zapravo kao i svi ostali modeli pri čemu se, kako skromno kaže Ćurković, mnogo toga poklopilo. Roze su boje i na njima je jedan od njenih dražih printeva. Prikazuje siluetu jednoroga, bića iz bajke, a na njima su rinčice zlatne boje i gumena paska bijele boje.

Samo dno tenisica, dio po kojem se hoda, plave je boje što je prepoznatljiva boja Startas tenisica. Inače, prošle godine napravljena su 34 modela tenisica.

“Ovaj model tenisica proizvodit će se do broja 42. Mislim da se mogu nositi uz sve, odnosno, trenirku ili traperice, ali i uz neku svečaniju odjeću i torbu. To je danas uobičajena modna pojava u svijetu koja će ubrzo doći i do nas”, kaže Ćurković koja je i sama mišljenja kako bi se, poslije pojavljivanja tenisica u Vogueu,  svi borovski proizvodi mogli drugačije gledati.

“Mislim kako kroz kvalitetne i dobre modele možemo podići proizvodnju i spasiti radna mjesta ovdje u Vukovaru. Na nama je sada da tu kvalitetu zadržimo i opravdamo. Mislim da to možemo”, ističe Ćurković.

Kada se govori o Startas brendu treba znati i kako je od prvoga dana proizvodnje on rastao i bivao sve jači i poznatiji. Vrhunac popularnosti “Startasice” doživljavaju 1987. godine kada je Startas bio generalni sponzor svih sportaša i sudionika Univerzijade u Zagrebu.

U Borovu ne postoje precizne brojke koliko je ovih tenisica zapravo proizvedeno u Vukovaru, ali se svi slažu da se radi o desecima milijuna pari. Kažu i kako se godišnje proizvodilo i po pet milijuna prepoznatljivih bijelih i plavih tenisica.

Oživljavanje brenda

Međutim, nakon Univerzijade započeo je pad proizvodnje u Borovu, kriza kao i stečajevi nekih pogona unutar tvrtke. Tako je iz godine u godinu i proizvodnja Startas tenisica počela padati da bi svoj slom doživjela nakon Domovinskog rata i okupacije Vukovara. Proizvodnja je na koncu pala na gotovo simbolične brojke.

Ipak, tijekom 2007. godine brend Startas je oživljen kada se u njegovo dizajniranje uključio rovinjski dizajner i ilustrator Mauro Massarotto. Do tada isključivo bijele i crne tenisice postaju šarenije i drugačije nego prije. Više se ne prave samo niske tenisice nego i one preko gležnjeva.

Nekoliko godina kasnije uprava Borova kreće s novom idejom kako bi relativizirale poznati brend i pokušali ga ubaciti na hrvatsko, ali i svjetska tržišta. Naime, organizirali su skup mladih modnih dizajnera s ciljem oživljavanja brenda i njegove prilagodbe novim zahtjevima tržišta.

Čelnici Borova redovito ukazuju kako je velika prednost njihovih “Startasica” prepoznatljiva kvaliteta kao i činjenica da se proizvode isključivo ručno.

Uz sve to, priznanje i svojevrsna reklama u Vogueu daje im i veliki vjetar u leđa. Sada je na upravi, menadžmentu i prodavačima da iskoriste sve to i Startas tenisice proguraju kod kupaca.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Uprkos dugovima i problemima, nekadašnji gigant planira prodaju specijalizirane obuće na regionalnom tržištu i šire.

09 Feb 2013
Više iz rubrike TEME
POPULARNO