Programerke protiv seksualnog uznemiravanja

'Najbolji način da osnažimo žene jeste da ih obrazujemo', kaže Blerta Thaci (Girls Coding Kosova)
'Najbolji način da osnažimo žene jeste da ih obrazujemo', kaže Blerta Thaci (Girls Coding Kosova)

Razgovarao: Mario Pejović

Uobičajena značajka društava u tranziciji je pad društvenih vrijednosti. Poštivanje prava drugih, bilo da se radi o ličnim ili profesionalnim, nerijetko pada u drugi plan, a pravila lijepog ponašanja postaju daleka sjećanja.

Brži i jači nameću svoja pravila, dok ostali moraju da im se pokoravaju.

Jedno od takvih društava je i Kosovo.

Međutim, grupa djevojaka okupljenih u grupu Girls Coding Kosova, te njihovi prijatelji iz organizacije Open Data Kosovo su odlučni da svoje društvo učine boljim, da se izbore sa problemima seksualnog uznemiravanja, ali i predrasudama sa kojim su suočene djevojke u sektoru informacionih tehnologija na Kosovu, te da mladim ženama pruže svjetliju budućnost.

Suosnivačica Girls Coding Kosova Blerta Thaci i osnivač Open Data Kosovo Georges Labreche govore o projektima, aplikaciji “Hodaj slobodno” i planovima za bolje Kosovo.

  • Recite nam nešto o grupi Girls Coding Kosova. Šta su vaši ciljevi i šta želite postići?

– Thaci: Grupu Girls Coding Kosova na dobrovoljnoj osnovi pokrenule su dvije mlade Kosovarke, Blerta Thaci i Zana Idrizi, koje su željele da osnaže žene u ovom društvu. Na tu ideju smo došle zbog saznanja da je najbolji način da ih osnažimo tako što ćemo ih obrazovati, prije svega na polju informacionih tehnologija. Ta oblast konstantno raste, a poznata je po tome što njom dominiraju muškarci. Glavni cilj ove inicijative je da pomognemo djevojkama da dostignu svoj puni potencijal u programiranju, dok istovremeno pokušavamo da izjednačimo uvjete za sve. Želimo da stvorimo Kosovo u kojem možete slobodno da se bavite programiranjem i bez ikakvih predrasuda, bez obzira na vaš spol.

GCK organizira i održava višestruke obuke u programskim jezicima i najnovijim tehnologijama. Ove obuke nadziru profesionalci. Svrha ovih obuka je da djevojke osposobimo vještinama traženim na tržištu rada.

Korisnik može prijaviti na kojem
mjestu je došlo do uznemiravanja

Možemo napraviti aplikaciju da bude dostupna na svakom jeziku, ali to što je aplikacija dostupna na vašem jeziku nije dovoljno. Potrebno je da ljudi koriste aplikaciju kako bi prikupili podatke i opise seksualnog uznemiravanja. Nakon toga, sa dovoljno podataka, odgovarajući zvaničnici, interesne grupe i aktivisti u tim zemljama će imati neophodni dokaz za preventivno djelovanje.

Open Data Kosovo planira da razvije aplikaciju za uposlenike koji bi prijavljivali kršenje zakona o radu (dok se istovremeno podiže svijest o pravima radnika). Zajedno sa ministarstvom rada i socijalnih pitanja, Girls Coding Kosova su spremne da sa njima rade na razvoju ove aplikacije.

Imamo brojne ideje, ali smo generalno blokirani nedostatkom odgovarajućih sredstava za njihovu implementaciju. Želimo da se zahvalimo kanadskoj vladi zbog njihovih CFLI fondova (Kanadski fondovi za lokalne inicijative), zatim USAID-u, Ministarstvu rada i socijalnih pitanja Republike Kosovo, te RIT/AUK-u za podršku.

– Labreche: Ova aplikacija je napravljena tako da je i muškarci mogu koristiti. Dalje, kada se definira osoba koja vrši seksualno uznemiravanje, korisnik može specificirati da li se radi o muškarcu ili ženi.

Prilikom dizajniranja aplikacije nismo ništa prepustili slučaju ili pretpostavkama. Uvijek radimo na tome da uključimo naše korisnike u definiranje razvoja aplikacije. Tako smo za razvoj naredne verzije aplikacije upitali zajednicu koje osobine žele u aplikaciji, kao što je slanje prijava državnim zvaničnicima, slanje prijava nevladinim organizacijama, besplatan poziv policiji u slučaju nužde, poziv prijateljima i porodici i slično.

  • Da li ste zadovoljni odzivom korisnika aplikacije? Kakva je reakcija vlasti?

– Thaci: Prijave uznemiravanja polako pristižu, ali moramo učiniti više po pitanju promocije korištenja aplikacije. Odgovaramo na sve više komentara na našoj stranici.

Još je rano govoriti o nivou saradnje sa vlastima. Međutim, obećana nam je podrška prištinske policijske stanice, a kapetanica Tahire Haxholli, koja predvodi sektor policije za borbu protiv nasilja u porodici, je određena kao kontakt osoba za saradnju.

  • Kakva je trenutno situacija po pitanju seksualnog uznemiravanja na Kosovu?

– Thaci: Mreža žena Kosova je nedavno objavila izvještaj o problemu seksualnog uznemiravanja na Kosovu.

Spomenut ću samo nekoliko primjera navedenih u izvještaju:

“Hodao je iza mene tri minute. Prošao je pored mene i kazao: ‘izgledaš tako seksi danas.”

“Bila sam u autobusu, vraćala sam se kući sa predavanja, a jedan mladić je sjedio pored mene. U početku je sve bilo uredu, ali nakon nekog vremena sam shvatila da je taj mladić počeo polako pomjerati nogu prema mojoj, kako bi se dodirnule. Ovo je trajalo neko vrijeme, od Prištine do Ferizaja (otprilike 45 minuta). Nastavio mi se približavati, trljajući svoju nogu uz moju. Osjećala sam se potpuno bespomoćno i glupo jer nisam mogla ništa da mu kažem. Bez obzira koliko sam se trudila, nijedna riječ nije izašla iz mene. Pokušala sam da se odmaknem od njega, ali nisam imala gdje da se pomjerim. Ipak se radilo samo o autobuskom sjedištu. Kada smo napokon stigli, izašla sam iz autobusa, zadovoljna što je napokon gotovo. Ili sam bar tako mislila. Taj momak me pratio. Počela sam hodati što brže sam mogla, skoro trčeći, i nekako sam uspjela da mu uteknem. Najgore od svega? To nije prvi put da se tako nešto desilo.”

“Krenula sam da se susretnem sa prijateljima i mogla sam čuti dva mladića kako mi dobacuju i kako govore da izgledam lijepo i kako mi traže broj telefona.”

“Hodala sam ulicom Billa Clintona pored kombija punog momaka. Jedan od njih me pogledao i mahao srednjim prstom prema meni, kao da pokušava da mi zaprijeti. Nisam reagirala, i samo sam produžila.”

“Uvijek je tu grupa muškaraca koji, svaki put kad prođem, na najprljaviji mogući način dobacuju komentare.”

  • Ime Girls Coding Kosova sugerira da su žene na Kosovu zainteresirane za programiranje i IT sektor. Da li je zaista tako ili vi pokušavate da popularizirate takve profesije među ženskom populacijom na Kosovu?

– Thaci: Do Ideje za pokretanje Girls Coding Kosova smo došli nakon što su statistički podaci pokazali veliki jaz između muškaraca i žena u IT sektoru na Kosovu. Procjenjuje se da žene čine samo dvadesetak posto ukupnog broja uposlenih u ovom sektoru.

Ovako nizak postotak je posljedica mnogih prepreka sa kojim se suočavaju žene i djevojke. Široko rasprostranjene predrasude protiv žena i djevojaka u polju programiranja i kodiranja ometa napredak djevojaka u IT-u, što na kraju dovodi do razočaravajućih 20 posto.

Girls Coding Kosova je osnovan kako bi pomogao ženskoj populaciji da otkrije taj potencijal i usmjeri ih ka društvenoj korisnosti.

Također smo radili na projektu nazvanom “IT nema spol”, koji će uskoro biti dostupan na internetu. Ova platforma će služiti za prijavljivanje spolne diskriminacije na polju IT-ja. Sve primljene žalbe će detaljno ispitati inspekcija rada na povjerljiv i diskretan način.

Ali generalno govoreći, cilj Girls Coding Kosova je da pokušamo promijeniti situaciju tako što ćemo imati utjecaj na zajednicu, dok istovremeno organiziramo različite aktivnosti koje će ohrabriti i osnažiti djevojke da započnu sa doživotnim procesom razvijanja ljubavi prema tehnologiji te da razvijemo samopouzdanje koje dolazi od razumijevanja najboljeg alata 21. stoljeća.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO