Ko će biti kriv za moguću podjelu Sirije?

Podjela države je izvjesna ukoliko se Sirijci tome ne suprotstave (AP)
Podjela države je izvjesna ukoliko se Sirijci tome ne suprotstave (AP)

Piše: Amin Fourati

Sirjici su ostali zatečeni izjavama bez presedana koje se već nekoliko dana čuju iz Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije o tome da postoje namjere za podjelu Sirije nakon gotovo pet godina revolucije, kojoj se sirijski režim suprotstavio otvorenim ratom, što je imalo za rezultat stvaranje nove realnosti na geografskom području Sirije.

Američki državni sekretar John Kerry kazao je da će možda biti teško zadržati Siriju kao cjelinu ukoliko se dugo bude čekalo na okončanje borbi. To je bio prvi put da jedan visoki američki zvaničnik govori o opciji podjele Sirije, jer je Washington često naglašavao potrebu očuvanja jedinstvene, demokratske i sekularne Sirije.

Rusija je, također, nagovijestila preko Sergeja Ryabkova, zamjenika ministra vanjskih poslova, da se neće protiviti ideji uspostave države s federalnim uređenjem u Siriji, izrazivši nadu da će učesnici u pregovorima doći do tog rješenja.

Dodao je da “treba razviti određene kriterije za političko restrukturiranje u Siriji u budućnosti, koji će se bazirati na očuvanju teritorijalnog integriteta zemlje, uključujući i uspostavljanje federalne republike kroz pregovore”.

Rusko-američki plan

Ovakve izjave izazvale su val protivljenja većine Sirijaca, jer u njima vide opasnost koja vodi ka podjelama njihove države i njenog pretvaranja u krhke kantone, koje nose sjeme razdora što će dovesti do krvoprolića. Pogotovo ukoliko se uzme u obzir činjenica da se međunarodni prijedlog o podjeli zemlje zasniva na etičkim i sektaškim kriterijima. Tako bi aleviti dobili svoju državu na sirijskoj obali, Kurdi na sjeveru Sirije, pored pokrajine Druze, dok bi se od centralnog, južnog i istočnog dijela, čiji se veći dio nalazi pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant, napravila država za sunite, koji čine većinu stanovnika ove države.

Sirijski akademik i pisac Mahmoud Hamza smatra da Kerryjeve izjave ukazuju na mogućnost podjele Sirije. On je za Al Jazeeru rekao da je “iznesen prijedlog o podjeli, ali kao nužno i konačno rješenje te u formi federalnog uređenja države”. Izrazio je uvjerenje da postoji načelno razumijevanje između Moskve i Washingtona o sudbini Sirije, koje podrazumijeva odlazak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada sa vlasti i temelja njegove Vlade te zadržavanje vojnih institucija i sigurnosnih službi sve dok vlast ne preuzme “jaka ličnost, koja će garantirati interese Amerike i Rusije”.

Akademik, koji je nastanjen u Moskvi, istakao je da Rusija i Amerika upravo rade na tome da nametnu svoj plan sirijskom narodu kroz naredne pregovore Ženeva 3, ističući da će podjela – ako do nje dođe – dovesti do izbijanja rata koji će biti dugog vijeka. Pozvao je Sirijce na odbacivanje ovakvih ideja te da istraju na jedinstvu teritorije i naroda bez Assada, okupatora i ekstremista, kako je kazao.

Sa svoje strane, Riad Nassan, glasnogovornik Visokog pregovaračkog komiteta, koji predstavlja sirijsku opoziciju, ne odbacuje mogućnost postojanja rusko-američkog plana za podjelu Sirije, slično dogovoru između vlada Velike Britanije i Francuske, poznatom kao sporazum Sykes – Picot, o podjeli arapskog istoka, koji se nalazio pod Osmanskim carstvom prije njegovog raspada prije 100 godina.

“Možda će svijet biti odgovoran za podjelu Sirije, ali sirijski narod u tome nema nikakvu odgovornost”, rekao je on za Al Jazeeru.

Posmatrači vjeruju da geografska priroda Sirije i preklapanje njenih komponenti nisu podložne podjeli prema ruskim i američkim percepcijama, jer je njene sastavne elemente nemoguće odvojiti jedne od drugih. Pogotovo ukoliko se uzme u obzir i to da sektaške, vjerske i etničke manjine nemaju svoje specifično geografsko područje te da njihovo većinsko stanovništvo naseljava veoma ograničena područja koja ne ispunjavaju uvjete da postanu nezavisne regije.

Podjela u korist Assada

U tom smislu, urednik opozicionog lista Svi smo Sirijci Bassam Yousef smatra da podjela nije u interesu sirijskog naroda te da se time uspostavlja državni model kojim se produbljivanja fragmentacije regiona i njegovo dalje slabljenje i marginaliziranje, ističući kako to služi interesima pojedinih strana, na prvom mjestu Izraela, a zatim i državama poput Amerike koje imaju svoje vizije i strateške interese.

Yousef je izrazio uvjerenje da je podjela države u interesu Assada, dodajući da “podjela države neumitno dolazi ukoliko se Sirijci tome ne suprotstave”. On smatra da je Sirija nedjeljiva, ali interesi drugih strana ne mare o tome, jer su interesi sirijskog naroda izvan njihovih računica, budući da smatraju kako je narod iscrpljen do te mjere da će pristati na bilo kakav model države samo da se rat okonča.

Izrazio je uvjerenje da će podjela gurnuti Sirijce u ratove, koji će slabiti njihovu državu decenijama, te dodao da je to “projekat za zauzimanje regiona i postavljanja temelja njegove podređenosti i ovisnosti o drugim stranama”. Kazao je da se na taj način sirijskom narodu nameće borba koja može biti veoma oštra.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Njegov brat Basil, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1994. godine, trebao je biti nasljednik u porodici Assad, koja vlada Sirijom više od 40 godina.

26 Mar 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO