Trgovina ljudima najveći izazov Sudana

Ilegalna migracija preko sudanskih prijelaza otvara mogućnost za pojavu stvarnog tržišta trgovine ljudima (Reuters)

Piše: Imad Abdul Hadi

Sudanski zvaničnici i međunarodni eksperti složili su se da azil i ilegalna migracija postaju najveći izazov sa kojim se Khartoum trenutno suočava, dok je sudanski parlament usvojio inicijativu za izradu sveobuhvatne strategije u cilju bavljenja ovim problemom, koji je opisan kao ozbiljan.      

Nakon što se problem trgovine ljudima ponovo vratio u prvi plan, Khartoum je poslao nekoliko signala međunarodnoj zajednici kako bi zajedničkom koordinacijom radili na suzbijanju širenja ove pojave u većoj mjeri nego do sada, i pored toga što postoje strogi lokalni zakoni. Oni koji se bave ovom problematikom naglasili su nužnost saradnje sa međunarodnom zajednicom kako bi se stalo ukraj onome što opisuju kao ‘humanitarna katastrofa’.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) priznala je da nije u mogućnosti učiniti bilo šta kako bi suzbila ovu pojavu sve dok se ne pojave naznake konkretnih koraka koji bi pomogli Sudanu da dođe do imigracione politike čime bi se ostvarili nacionalni interesi ove države, ali i izbjeglica.  

Ilegalna migracija preko pojedinih sudanskih prijelaza otvara mogućnost za pojavu stvarnog tržišta trgovine ljudima, budući da su se svi napori na lokalnom i međunarodnom nivou za suzbijanje ovog problema pokazali kao bezuspješni.

Novi izazovi

Sudanski parlament je nedavno organizirao radionicu na kojoj su se razmatrali novi izazovi, kako su ih nazvali, sa kojima se suočava Sudan kao polazište, domaćin i tranzitna zemlja ilegalnih migracija.    

Uprkos tome što je Sudan najavio donošenje strožijeg zakona u cilju odvraćanja svih onih koji se žele kriomice prebaciti preko teritorije Sudana na druge strane, predsjednik Centra za migracijske studije i razvoj Khalid Lord je naglasio da Sudan ne posjeduje stvarnu strategiju za bavljenje ovim problemom.

U izjavi za Al Jazeeru, pozvao je na saradnju svih država kako bi se stavila tačka na ilegalnu migraciju „što će dovesti do smanjivanja tržišta trgovine ljudima“.

General Yassin Mohammed al-Husein, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova, kazao je u svom obraćanju na radionici da Rog Afrike predstavlja osnovu problema trgovine i krijumčarenja ljudima, ukazavši na poteškoće držanja istočne granice Sudana pod kontrolom. 

Nadziranje granica

Izjavio je da postoje zajedničke snage koje rade na kontroli granica kako bi se stalo ukraj trgovini i krijumčarenju ljudima. Međutim, ističe da samo 10 posto izbjeglica koje prelaze te granične prijelaze donose odluku da ostanu u Sudanu, dok 90 posto njih uspjeva napustiti zemlju u pravcu Evrope i Izraela.   

On otkriva da je u ovoj godini u službenim evidencijama sudanske policije zabilježeno više od 143 izvještaja koji obuhvataju oko 780 žrtava trgovine i krijumčarenja ljudima. 

Tatjana Cerovina, predstavnica IOM-a u Sudanu, također je ukazala na to da postoje hiljade izbjeglica i raseljenih osoba u Sudanu, što znači „da negdje postoje propusti“, te je istakla da je ovaj broj veoma privlačan za sve one koji se bave trgovinom i krijumčarenjem ljudima.

Prijelazne tačke

Kazala je da je Sudan postao tranzitna tačka za izbjeglice, ali u jednakoj mjeri i odredište za mnoge bjegunce i ilegalne migrante.  

Prema Cerovini, značajan porast broja izvještaja koji govore o slučajevima krijumčarenja i trgovine ljudima i drugim oblicima organiziranog kriminala nalaže koordinaciju između Sudana i zemalja regiona te razvijanje mehanizama za borbu protiv krijumčarenja i trgovine ljudima. 

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, ambasador Ahmed al-Siddik Abdul Hai, smatra da su migracija i azil kompleksne i isprepletene teme te da imaju političke i ekonomske dimenzije koje prevazilaze sposobnosti svake države. Dodao je da se tome može stati ukraj samo zajedničkim djelovanjem više država koje imaju blisku koordinaciju i bilateralnu saradnju. 

Pozvao je sve strane da prouče uzroke ova dva problema u cilju pronalaska stvarnog rješenja i iskorjenjivanja problema u potpunosti, prilikom čega je odbacio mogućnost pronalaska pravog rješenja ukoliko ne budu postojali brojni nacionalni, regionalni i međunarodni mehanizmi. 

Izvor: Al Jazeera