Mesić za AJB: Presuda Šešelju je skandalozna i politička

Stjepan Mesić
Na pitanje kada bi mogao donijeti odluku o kandidaturi, Mesić je kazao da to 'još nije hitno' (EPA)

Razgovarala: Naida Kurdija

Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske od 2000. do 2010. godine, nalazi se u posjeti Sarajevu, kao predavač u projektu “Srebrenica – Mapiranje genocida i post-genocidno društvo. Projekat “Škola znanja”, u organizaciji Fama metodologije, trajao je proteklih mjeseci u nekoliko modula s relevantnim predavačima.

U razgovoru za Al Jazeeru, Mesić se osvrnuo na projekat “Srebrenica – Mapiranje genocida i post-genocidno društvo” te na presude Haškog tribunala Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju.

– Zločini se mogu dešavati i oni će se dešavati, ali ako najveće zločine kvalificiramo onako kakvi oni jesu, a to je genocid, to će biti poziv svim onima koji dolaze iza nas da se genocid više ne dogodi i ne ponovi.

  • Presuda Karadžiću je doživljena drugačije u bh. entitetima. Osjećaji građana su pomiješani. S obzirom na Vašu političku ekspertizu i kredibilnost, možete li kratko prokomentirati ovu presudu, njen odjek u regiji?

– Presuda Karadžiću od 40 godina zatvora je utemeljena, mogla je biti i doživotna, mada je i ovako doživotna. Ono što je mana te presude to je što nisu uvršteni i priznati svi elementi genocida koji su se dogodili i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine te nisu uključeni i definirani tom presudom.

  • Kako komentirate ponašanje Šešelja tokom suđenja u Hagu, paljenje zastave Hrvatske? Kako komentirate oslobađajuću presudu i kakve posljedice mogu biti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini?

– Ja ne znam šta on smjera, ali je činjenica da je ova presuda skandalozna i politička. Pratio sam izlaganje suca, gdje on konstantira da Šešelj poziva da nijedan Hrvat ne može ostati na određenom prostoru, dakle da moraju očistiti prostore od ustaša. Ali, ja se lično čudim da suci nisu shvatili da se to odnosi na Hrvate, ne ustaše, jer tamo nije bilo nikakvih ustaša. Kao i kada on govori o ‘balijama’ na isti način, on ustvari, govori o svim Bošnjacima koje treba očistiti. Dakle, on poziva na genocid, a sud to naziva ohrabrivanjem srpskih vojnika. Ohrabrivanje u čemu? U čišćenju i ubijanju? Pa to se, ustvari, već desilo. 

Izvor: Al Jazeera