Ruski vojnici u Siriji: Plaćenici ili regularna vojska?

Gubici u redovima ruskih plaćenika su veliki, ali se to zataškava, tvrde upućeni izvori (AP)
Gubici u redovima ruskih plaćenika su veliki, ali se to zataškava, tvrde upućeni izvori (AP)

Piše: Iftikhar Mani

MOSKVA – Sve je više pokazatelja koji upućuju na prisustvo ruskih boraca u redovima sirijske vojske, dok se povećavaju rasprave o pozadini takvih dešavanja, naročito u svjetlu zvaničnog negiranja Rusije da su ove snage dio njihovih jedinica koje se nalaze u Siriji.

Ruski informativni sajt Gazeta.ru objavio je vijest o pogibiji ruskih plaćenika na periferiji grada Palmire u Siriji. 

Grupa Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) objavila je fotografije i videosnimke preuzete sa mobitela koji pripadaju ruskim vojnicima, za koje ISIL tvrdi da su poginuli tokom borbi nedaleko od Palmire. Međutim, zvanična Rusija odbacuje ove navode, ali i to da su poginuli borci pripadnici njihovih jedinica koje se nalaze u Siriji, uz saopćenje da su tokom cjelokupnog boravka njihovih snaga na toj teritoriji izgubili šest vojnika.

Međutim, upućeni izvori kazali su za Gazeta.ru da poginuli borci pripadaju ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji „Wagner“ koja je odgovorna za slanje ruskih plaćenika i dobrovoljaca u borbe u Ukrajini. 

Ukrajinsko iskustvo

Podsjećanja radi, u proljeće 2013. godine nacionalistički pokret „Slavenski korpus“ ukazao je na potrebu za ruskim dobrovoljcima koji će braniti „slavenski narod“ i biti poslani u Ukrajinu u cilju obavljanja borbenih zadataka i pružanja zaštite. Vyacheslav Kalashnikov, potpukovnik rezervnih snaga Federalne službe bezbjednosti, bio je direktor kompanije Moran Security Group koja je obavljala razgovore sa kandidatima.  

Novinar Dneses Korotkov kaže kako ruski zakoni ne dozvoljavaju licenciranje privatnih vojnih kompanija, ali je istakao da je kompanija „Slavonic Corps Limited“, registrirana u Hong Kongu, sklapala dogovore sa sirijskim režimom uz rusko zvanično odobrenje za slanje ruskih boraca u Siriju uz novčanu naknadu i do 4.000 dolara mjesečno. 

Korotkov je istakao da su gubici u redovima ruskih plaćenika veliki, ali da se to zataškava.

Prema procjenama eksperata, broj ruskih plaćenika koji se bore na strani Assadovih snaga iznosi oko 2.000 boraca. Ruski dobrovoljci se šalju avionom do Bejruta, a zatim kopnom nastavljaju svoj put prema Siriji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, u vrijeme kada je obavljao premijersku funkciju, pozvao je da se omogući rad privatnim vojnim kompanijama i da se donesu novi zakoni kojima će se legalizirati njihov rad. Međutim, u tom pravcu nije se poduzeo nikakav praktičan korak, dok zvaničnici smatraju da su za takav korak neophodna dodatna razmatranja.    

Neslužbeno pokriće

Sa svoje strane, sigurnosni savjetnik u Vijeću ruske Dume Aleksej Plotnikov potvrdio je kako nije tajna da se u redovima armije sirijskog režima nalaze vojni i sigurnosni eksperti.

U svom razgovoru za Al Jazeeru, pojasnio je da Rusija snabdijeva sirijski režim savremenim oružjem koje ranije nisu imali, kao što su tenkovi T-90, pored toga da su im poslani obučeni ruski vojnici i oficiri te raketni sistemi, čije aktiviranje zahtijeva visoke vještine koje, prema riječima Plotnikova, vojni kadrovi sirijske vojske ne posjeduju. 

Plotnikov je istakao da su ruske snage učestvovale zajedno sa sirijskim snagama u akciji oslobađanja grada Palmire te da će i dalje nastaviti pružanje svih oblika podrške sirijskom režimu, što pokazuje i pogibija ruskog oficira koji je učestvovao u vojnoj akciji.

Naglasio je da slavenski dobrovoljci nemaju nikakve veze sa ruskom vladom, jer privatne sigurnosne kompanije rade u skladu sa svojim aktima, te da njihov rad još uvijek nije uređen zakonom, kao što je to slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim državama. 

Propaganda

Sa svoje strane, umirovljeni general i predsjednik Akademije za geopolitičke poslove Leonid Ivašov kaže kako je ruska podrška snagama sirijskog režima ograničena na zračnu podršku kopnenim trupama u sastavu sirijske vojske.

General nije negirao prisustvo ruskih vojnih eksperata i savjetnika koji učestvuju u borbama koje vodi sirijski režim, te je istakao da oni imaju veliku ulogu u povratku grada Palmire. 

Međutim, za Ivašova je priča o prisustvu ruskih plaćenika koji se bore na strani sirijskog režima čista propaganda.

Pavel Rodgkin, stručnjak za medijski rat i tehnike širenja propagande, pojašnjava da ratovi čine faktor polarizacije raznih snaga i trendova u korist ove ili one strane, te je istakao kako postoje pojedinci koji dobrovoljno učešće u ratu smatraju svojom obavezom.   

Podsjetio je da se veliki broj dobrovoljaca i plaćenika bori u redovima sepratističkih republika na istoku Ukrajine (Donjeck, Lugansk), kao i na prisustvo ruskih građana u borbama na strani ISIL-a.

Također je skrenuo pažnju i na evropske dobrovoljce koji su se borili na strani Srbije, što nije odraz političkog stava njihove države, niti bitno mijenja odnos snaga na terenu, prema Rodkinu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO