Trumpu iz Rusije s ljubavlju

'Možda je vrijeme da damo šansu starom razbojniku', poručuje utjecajni ruski bloger blizak Kremlju, govoreći o Trumpu (AP)

Donald Trump je hrabri „proputinski“ disident koji bi mogao okončati američke ratove u inostranstvu i možda ukinuti sankcije prema Moskvi, piše agencija Reuters. Sa druge strane, Hillary Clinton je ratni huškač povezan sa vojno-industrijskim kompleksom.

Ruska državna TV stanica, koja poizvodi vijesti bliske stajalištima Kremlja o svijetu, ostavlja malo sumnje oko toga koga Rusija podržava na novembarskim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama: “Donalda”.

Glasnogovornik predsjednika Rusije Vladimira Putina napravio je mali izuzetak ovog mjeseca kada je kritizirao Trumpa zbog njegovog napada na videosnimak u kojem se Putin smije šansama da Clinton brani SAD. No, zvaničnici i analitičari kažu kako Kremlj smatra da je Trump daleko najbolji kandidat.

Putin je hvalio Trumpa kao “veoma talentiranog“. Prvi čovjek Komiteta za vanjske poslove ruskog Parlamenta istakao je kako je on zaslužni dobitnik priznanja “Čovjek godine“ 2015. u SAD-u.

I Dmitrij Kiseljov, voditelj najgledanije ruske sedmične informativne emisije Vesti Nedeli rekao je ovog mjeseca kako je republikanska elita napravila tajni dogovor sa demokratama da srozaju Trumpa, dijelom zbog njegovih simpatija prema Rusiji.

“Trump ne odgovara Republikanskoj stranci. Oni među sobom dijele državni budžet i straše ljude Rusijom. No, Trump je spreman pronaći zajednički jezik sa Putinom. To je razlog zašto im Trump ne treba i zato se prema njemu odnose kao prema opasnosti“, poručio je Kiseljov gledateljima.

On je jedan od vodećih zagovornika jakog antiameričkog tona na državnoj televiziji, a ranije je govorio kako Moskva može pretvoriti SAD u radioaktivni pepeo.

Sreća Kremlja

Neki analitičari govore kako se Trump sviđa Moskvi jer Putin vjeruje da bi predsjednik Trump bio izolacionist i time bi ostavio Rusiju odriješenih ruku.

“Kremlj ne može vjerovati koliko ima sreće“, kaže Konstantin von Eggert, nezavisni politički analitičar iz Moskve, koji vjeruje kako se Obamina administracija nije silovito suprotstavljala Rusiji.

“Predsjednik Obama i [državni sekretar] John Kerry bili su tim iz snova za njih, no sada imaju čak i bolju opciju – nekog ko vjeruje kako Amerika ne treba imati ništa sa ostatkom svijeta.“

Televizijska stanica Kremlja na engleskom jeziku RT, ranije poznata kao Russia Today, navodi kako ne podržava nijednog američkog kandidata. No, opisuje Trumpa kao “osebujnog i sirovog“ i nagovještava kako on predstavlja popularnu volju američkih glasača koju zlokobna američka administracija pokušava ugasiti.

„Mogu li se američki izbori zaista nazvati demokratskim ako se politički establišment postavlja protiv volje naroda“, lamentira Peter Lavelle, američki voditelj najgledanije dijaloške emisije CrossTalk.

„Kako stvari sada stoje, milioni glasača bi mogli biti obespravljeni.“

Trump je dobio savjet od general-pukovnika Michaela Flynna, bivšeg šefa američkih vojnih obavještajaca koji zagovara bolje veze sa Rusijom i koji je sjedio za stolom sa Putinom na večeri u Moskvi u decembru kada se slavila 10. godišnjica RT-a.

Trump je već dobio prijatelje u Moskvi zbog pohvalnih izjava Putinu kao jakom lideru sa kojim bi se mogao slagati. Njegova podrška ruskim zračnim udarima u Siriji je pozdravljena.

Sličnost sa Berlusconijem

Ovog januara, nakon što je britanski sudija odlučio da je Putin „vjerovatno“ dao ovlasti za ubistvo bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka u Londonu, Trump je kazao kako „nije vidio dokaze“ da je ruski lider kriv.

„Prvo, on kaže kako nije to uradio. Mnogi kažu kako to on nije uradio. Pa, ko zna ko je to uradio“, zapitao se Trump.

Protekle sedmice je kazao kako SAD treba smanjiti izdvajanja za NATO. Glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova smatra kako su Trumpovi komentari pokazali krizu Alijanse.

„U protekle dvije godine, sve što smo čuli u zapadnjačkim medijima su jake kritike Rusije. Stoga, kada čujete tako nešto što nije jako kritično, pa čak je i prijateljski nastrojeno prema vašoj državi, onda mislite: ‘Hvala Bogu, postoji jedna osoba sa kojom možemo pričati: Donald Trump'“, ističe za Reuters Viktorija Žuravleva, analitičarka rusko-američkih odnosa iz Rusije.

Ona dodaje kako su Trump i Putin slični.

„Obojica su otvoreni prema drugima, pragmatični i kažu ono što misle.“

Obostrano razumijevanje Trumpa i Putina je izazvalo poređenja sa prijateljstvom ruskog lidera sa još jednim milijarderom u politici, Italijanom Silviom Berlusconijem, koji je prenerazio Ukrajince i naljutio evropske lidere prošle godine kada je sa Putinom posjetio Krim koji je Rusija anektirala. Prošetali su se krimskim vinogradom i pili vino neprocjenjive vrijednosti iz boce stare 240 godina.

‘Baka i razbojnik’

Sa druge strane, Hillary Clinton, koja je veoma poznata Kremlju zbog njenog angažmana od 2009. do 2013. na mjestu američke državne tajnice, nije Kremlju po ukusu.

„Mi zaista ne želimo Hillary, ona nije prijatelj Rusije“, kaže jedan ruski zvaničnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

Državni mediji su se fokusirali na njeno neobično obećanje da ukloni oznaku tajne sa dokumentima o NLO-ima, govorili su o pritisku koji je iskusila kada je koristila lični email za poslove Vlade, kao i o njenoj reakciji na smrtonosni napad 2012. godine na američki diplomatski kompleks u libijskom Benghaziju.

Blogeri bliski Kremlju, prevođeni pristalicom Putina koji je nekada zastupao vladajuću stranku u Parlamentu, entuzijastični su o mogućnostima djelovanja u ime Trumpa.

„Trump je prvi član američke elite u proteklih 20 godina koji daje komplimente Rusiji. Trump će uništiti Ameriku kakvu je sada znamo, pa onda nemamo šta izgubiti“, poručio je Konstantin Rikov sljedbenicima na društvenim mrežama.

„Da li želimo baku Hillary? Ne. Možda je vrijeme da pomognemo starome razbojniku.“

Izvor: Agencije