Siriju čekaju novi ratovi

Stotine mladih dobrovoljaca trenutno prolaze kroz vojnu obuku pod nadzorom oficira koji su dezertirali iz sirijske vojske (EPA)
Stotine mladih dobrovoljaca trenutno prolaze kroz vojnu obuku pod nadzorom oficira koji su dezertirali iz sirijske vojske (EPA)

Piše: Jasser al-Atrash

Rat u Siriji još nije gotov i nije moguće predvidjeti da li će doći do njegovog kraja. Nova dešavanja na sceni upozoravaju na mogućnost izbijanja novih sukoba, a jedan od prvih nagovještaja je i činjenica da su frakcije i snage sirijskih Kurda proglasile federalni region u područjima pod njihovom kontrolom na sjeveru Sirije.

Nakon izjave Slobodne sirijske vojske da će se vojnim putem suprotstaviti novom entitetu, lideri 45 sirijskih plemena postigli su dogovor o formiranju zajedničkih snaga pod imenom „Vojska istočnih plemena“ u cilju suprotstavljanja grupi ISIL i snagama koje su u savezu sa njima.

Sirijski aktivisti i kulturne i društvene snage pokrenuli su političke i nacionalne napore kako bi se suprotstavili „federalizaciji“ pokretanjem stranica pod naslovom „Ne federaciji“ na društvenim mrežama, što je naišlo na kontrareakcije zagovaratelja podjele.

Plemenska vojska

Vojni analitičar, brigadir Ahmed Rahal smatra da formiranje i proglašavanje plemenske vojske upravo u ovom trenutku predstavlja korak koji je više propagandne prirode nego stvarna akcija na terenu, jer Rusija i SAD neće pristupiti naoružavanju ove vojske budući da je ona neprijateljski raspoložena prema Kurdima koji su saveznici ove dvije velike sile. 

U razgovoru za Al Jazeeru dodaje da, čak ukoliko plemenska vojska i dođe do oružja, Vijeće sigurnosti će intervenirati nakon prvog hica na Kurde pod izgovorom pružanja zaštite manjini izloženoj ugnjetavanju od strane većine, što bi ujedno značilo i opravdanje za priznavanje njihovog entiteta i pružanje međunarodne zaštite. 

Nasuprot tome, zvanični glasnogovornik Istočnog fronta i Vijeća sirijskih plemena Mudar Hammad Al-Asaad naglašava da je Vojska istočnih plemena još od svog formiranja usmjerena na borbu protiv sirijskog režima i „terorističkih bandi“. 

Kaže kako je ‘krajnji cilj’ ove vojske „očuvati jedinstvo sirijske teritorije i spriječiti podjelu države, kao i suprotstavljanje pristalicama izvana koje žele učvrstiti sektaške podjele i spasiti režim.“

Hammad al-Asaad je istakao da stotine mladih dobrovoljaca trenutno prolaze kroz vojnu obuku pod nadzorom oficira koji su dezertirali iz sirijske vojske, dok se na čelu Vijeća koje djeluje u Istočnom regionu nalazi Sheikh Nawaf al-Bashir.

Major Omar Trad, vojni zapovjednik „Vojske istočnih plemena“ kaže da su oni uspostavili, kako ih je nazvao „stubove“ svojih snaga na periferiji Idliba i istočnog Halepa, te da će one uskoro pokrenuti veliku vojnu operaciju, bez navođenja detalja u tom pogledu. 

Trad je spomenuo, u svojim prethodnim izjavama za medije, koje mu se pripisuju, da oni teže uspostavljanju uprave nad Istočnom regijom kroz izgradnju institucija, „jer smo mi sa ovog područja“, prema njegovim riječima. 

Međutim, on je za Al Jazeeru kazao kako je njihov cilj ujediniti napore omladine iz tih plemena i organizirati ih u civilne i vojne institucije te prevazići jaz koji postoji među klanovima.  

Mogući ratovi

O mogućim ratovima u Siriji koji neće čekati pad režima Bashara al-Assada, brigadir Rahal je ukazao na dvije vrste ratova. Kao prvo, ratovi koji vode ka federalizaciji države, što u stvarnosti znači njenu konačnu podjelu, budući da se temelje na sektaškim podjelama, a ne na ekonomskim ili socijalnim osnovama.

Pojasnio je kako velike sile to uglavnom neće dozvoliti jer nisu spremne da snose posljedice, pogotovo po pitanju migracije koja je ionako teret za sve.

I drugi tip potencijalnih ratova su, prema riječima brigadira, međusobni ratovi, prilikom čega će doći do regrutiranja lokalnih snaga za borbu protiv svih frakcija koje Zapad bude vidio kao terorističke, a ne samo protiv grupe ISIL, kao što su Front al-Nusra, Jund Al-Aqsa i Turkmenistan.

Ovaj rat će izbiti tako što će se pustiti da obavještajni podaci prođu do Fronta al-Nusre i organizacije Al-Kaida o frakcijama koje ih žele napasti, kao što se dogodilo nedavno kada je Front Al-Nusra napala jedinice Al-Ferqa13 na Maarrat al-Nu'manu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Snage sirijskog režima, uz podršku ruske avijacije, dospjele su nedaleko od ulaza u grad Palmiru, koji žele preuzeti od ISIL-a.

23 Mar 2016
Više iz rubrike TEME
POPULARNO